Capital Investment 4

Forum finansowe CI4 - Wszystko ze świata finansów i nieruchomości

Tematy podatkowe, takie jak podatek od zysków kapitałowych, podatek dochodowy od kapitału, podatek od nieruchomości i wiele innych.

Re: Deklaracja podatkowa - jak to robicie jako pracownicy działu obsługi terenowej?

Napisany przez Jungspund1976
Cześć,

pracuję jako pracownik zatrudniony na etat w terenie i dodatkowo korzystam z pojazdu służbowego na zasadach 1% reguły.

Prywatne użytkowanie wynosi około 7%.

W ciągu roku przejeżdżam około 60 000 kilometrów. Istnieje możliwość wyrównania miesięcznych kosztów poprzez prowadzenie książki jazd.

Jakie inne możliwości są dostępne? Czy istnieje stawka ryczałtowa?

Pozdrowienia, Młody Spund

Re: Deklaracja podatkowa - jak to robicie jako pracownicy działu obsługi terenowej?

Napisany przez Geldbaum
Cześć Jungspund1976,

W Twojej sprawie poza regulacją 1% i prowadzeniem książki podróży nic więcej mi nie jest znane. Prowadzenie książki podróży wydaje się świetnym pomysłem, ale jeśli urząd skarbowy znajduje tylko jakieś niezgodności, wraca się do regulacji 1%. A kto faktycznie jest w stanie prowadzić książkę podróży przez cały rok zupełnie czysto i bezbłędnie? Nikt! A urząd skarbowy też o tym wie! :-)

Napisany przez Naseweis

w Twoim przypadku znam tylko zasadę 1% i prowadzenie książki przejazdów. Książka przejazdów wydaje się świetnym rozwiązaniem, ale jeśli organ podatkowy zauważy jakiekolwiek nieścisłości, wróci do zasady 1%. A kto jest w stanie przez cały rok prowadzić książkę przejazdów absolutnie czysto i bezbłędnie? Nikt! a organ podatkowy to wie! :-)

Cześć Geldbaum,

muszę tylko potrząsnąć głową na Twoją wypowiedź.

Od około 25 lat składam corocznie organowi podatkowemu moją książkę przejazdów i nigdy nie było żadnych problemów.

Pozdrowienia N.

Napisany przez Geldbaum
Cześć Naseweis,

to prawda, znam też wielu, u których jest tak, albo które to może dobrze działać... aż nie znudzony urzędnik skarbowy nie zbliży się do sprawy z egzaminem i kolejnymi kontrolami. Dobre doradcy podatkowi zalecają tutaj ostrożność przy prowadzeniu wykazu przejazdów!

Znam więc 3 strony, mianowicie Twoją, że w urzędzie skarbowym może być dobrze, i nowe przypadki, gdzie już nie może być tak dobrze! I jeszcze doradcy podatkowi, którzy wiedzą, że zarówno wykaz przejazdów, jak i metoda 1% są dobrym rozwiązaniem. W przypadku wykazu przejazdów należy jednak zwrócić szczególną uwagę na absolutnie bezbłędną dokumentację!

Mój powyższy komentarz nie był konkretnym odrzuceniem wykazu przejazdów, a jedynie uwagą na sposobów działania urzędu skarbowego.

Istnieje możliwość prowadzenia wykazu przejazdów albo nie. Obie strony mają swoje zalety i wady.

Moje podstawowe podejście tutaj nie polega na nakłonieniu pytającego ku konkretnemu rozwiązaniu poprzez mój post, ale raczej na wyjaśnieniu różnych punktów widzenia, bez dominacji mojego osobistego punktu widzenia.

Dlatego pozostawiam Jungspund1976 decyzję, jaką możliwość wybierze dla siebie!

Pozdrawiam słonecznie z okolic Karlsruhe

Mario Celic

Napisany przez Naseweis
Cześć Geldbaumie,

Wyraźnie ciągle się sobą zaprzeczacie we własnych wywodach.

Jak można wyjaśnić pytającemu, że powinien zrezygnować z prowadzenia książki podróży, jeśli dzięki temu ma korzyści podatkowe?

Oczywiście oczekuje się od podatnika, że dokładnie przestrzega zasad i nie próbuje uniknąć płacenia podatków ani manipulować książką podróży.

Byłoby bardziej rozsądne dla pytającego, gdybyś trzymał się swoich własnych zasad gry i odpowiedział na pytania zadawane tutaj na forum zgodnie z nimi.

Najlepsze pozdrowienia spod słonecznej Palatynatu!

N.

Jeśli dopiero zaczynasz przygodę z kryptowalutami […]

Uważasz więc, że podczas studiów dualnych zarobisz[…]

Do limitu ryczałtu nie płacisz żadnych podatków. J[…]

Dziękuję bardzo!

Odwiedź naszą stronę z aktualnościami ze świata