Capital Investment 4

Forum finansowe CI4 - Wszystko ze świata finansów i nieruchomości

Pytania dotyczące ustawowego i prywatnego ubezpieczenia zdrowotnego oraz reformy systemu opieki zdrowotnej.

Re: Czy ubezpieczenie zdrowotne opłaca aparaty słuchowe dla emerytów?

Napisany przez ADMCI4
Kochani użytkownicy.......

Od jakiegoś czasu moja teściowa słabo słyszy. Sytuacja pogarsza się, ale jak dotąd zawsze skutecznie sprzeciwiała się noszeniu aparatów słuchowych. Poza ewentualnymi negatywnymi skutkami dla jej szumu usznego, uważa również, że musiałaby sama pokryć koszty zakupu. Moja żona i ja chcielibyśmy ją przekonać, że warto spróbować, ponieważ obecnie komunikacja z nią staje się coraz trudniejsza. Całkowite dochody z renty wynoszą około 1050 euro miesięcznie.
Czy przy tak niskiej wysokości renty nie powinno być normalne, że koszty aparatu słuchowego pokrywa obowiązkowe ubezpieczenie zdrowotne? Jak wysoki byłby wtedy wkład własny?

Napisany przez Naseweis
Cześć Lippel,

wystarczy jedno proste telefonowe połączenie do ubezpieczyciela,
aby dowiedzieć się, jakie aparaty słuchowe są refundowane, lub jaka jest wysokość własnej dopłaty.

Pozdrowienia, N.

Napisany przez MaNiBu
Cześć wszystkim,

Pierwszym krokiem powinno być uzyskanie specjalistycznej recepty od lekarza i udanie się do akustyka słuchu, aby ten mógł przesłać receptę wraz z kosztorysem do odpowiedniego ubezpieczyciela zdrowotnego.

Dla aparatów słuchowych ustalono kwotę stałą w wysokości 421,28 €. Oznacza to, że obowiązek świadczenia ubezpieczyciela zdrowotnego jest pokrywany tą kwotą.

To rozporządzenie zostało uznane za niedopuszczalne przez Federalny Trybunał Socjalny w 2009 roku i od tego czasu nie obowiązuje. por. BSG, wyrok z dnia 17.12.2009 r., sygn. B 3 KR 20/ 08 R
Zgodnie z orzecznictwem, zdolność słuchowa powinna być jak najbardziej zbliżona do jakości osoby zdrowej.

Dlatego zalecam, aby po pierwszym zatwierdzeniu kosztów sprawdzić własną dopłatę i w razie potrzeby skontaktować się z ubezpieczycielem zdrowotnym, czy nie można udzielić wyższego dofinansowania. Być może będziesz musiał złożyć zaświadczenia lekarskie.

Wyższe dofinansowanie ze względu na sytuację finansową nie jest możliwe.

Dlatego istnieją jeszcze 2 możliwości, które mogą skutkować dodatkowymi kosztami dla Ciebie.
1. Ustawowa dopłata: podobnie jak w przypadku leków, dopłata w wysokości maksymalnie 10 € jest również wymagana przy zakupie aparatów słuchowych. (Nie dotyczy osób zwolnionych z obowiązku dopłaty).
2. Jeśli zdecydujesz się na zakup droższego produktu, który przekracza potrzeby medyczne, to dodatkowe koszty będą musiały zostać pokryte przez Ciebie.

Mam nadzieję, że wyjaśnienie było wystarczająco szczegółowe. W razie pytań, śmiało możesz się ze mną skontaktować prywatnie.

Napisany przez jus
Aparaty słuchowe są również wymienione w katalogu środków pomocniczych GKV.

Jeśli istnieje konieczność (ustalona przez lekarza), koszty stałe są pokrywane przez kasę. Jeśli urządzenie kosztuje więcej, oni muszą to ponieść sami.

Powodzenia w przekonaniu swojej teściowej. Z własnego doświadczenia wiem, jak bardzo starsi ludzie się temu sprzeciwiają, ale także jak bardzo zwykle czują się lepiej po tym.

Napisany przez gavino
Mój dziadek niemal w całości pokrył koszty aparatu słuchowego przez ubezpieczenie zdrowotne. Musiał jedynie pokryć niewielką kwotę ze swoich środków. Musisz sprawdzić, które koszty zostaną pokryte, a które nie. Jak wcześniej powiedział użytkownik, prawdopodobnie nie będzie to największa praca. :-)

Jeśli dopiero zaczynasz przygodę z kryptowalutami […]

Uważasz więc, że podczas studiów dualnych zarobisz[…]

Do limitu ryczałtu nie płacisz żadnych podatków. J[…]

Dziękuję bardzo!

Odwiedź naszą stronę z aktualnościami ze świata