Capital Investment 4

Forum finansowe CI4 - Wszystko ze świata finansów i nieruchomości

Masz wiedzę na temat rynków? Jak wpływają one na giełdę? Jakie są przyszłe trendy gospodarcze? Na tym forum możesz wymieniać się poglądami z innymi użytkownikami.

Re: Jakie znaczenie mają wykupy akcji przez firmy

Napisany przez ADMCI4
Sam posiadam akcje bardzo dużej firmy, o której nie wyobrażam sobie, że kiedykolwiek będzie postępowano w ten sposób. Jednak niedawno przeczytałem w gazecie, że istnieją firmy, które odkupują akcje od akcjonariuszy. Nie do końca rozumiem sens tego działania, ponieważ firma zawsze powinna być zainteresowana pozyskiwaniem kapitału, a przecież to głównie następuje poprzez emisję akcji. Czy może to mieć związek z tym, że w firmie szykuje się jakaś duża decyzja, w której chce się jak najmniej akcjonariuszy zaangażować? Kto mógłby mi wyjaśnić znaczenie tego działania? Pozdrowienia, Jesse

Napisany przez 2Bolitho
No cóż, być może firma zarządzała tak dobrze, że może zwrócić kapitał. To sprawia, że podaż akcji się zmniejsza, a cena rośnie. Ponadto, przy niezmienionej sytuacji gospodarczej, w przyszłości będzie generowany większy zysk na akcję. Zawsze cieszę się, gdy firmy, w które jestem zaangażowany, wykupują akcje. Oczywiście warunkiem jest kontynuowanie inwestycji, aby firma nadal była rentowna w przyszłości.

Napisany przez petethefarmer
To może mieć wiele powodów. Teoretycznie wykup akcji ma pozytywny wpływ na cenę akcji (cena rośnie) i zwiększa zysk na akcję. Ponadto akcje są często wykupywane, aby zmienić/poprawić posiadanie i większość udziałów w firmie. Może się również zdarzyć, że spółka akcyjna ma zbyt dużo płynności w postaci kapitału własnego, którą chce się zmniejszyć. Ostatecznie nie ma ogólnych przyczyn.

Jeśli wyszukasz w Google dlaczego wykupuje się akcje, znajdziesz więcej postów w innych forum.

Jeśli dopiero zaczynasz przygodę z kryptowalutami […]

Uważasz więc, że podczas studiów dualnych zarobisz[…]

Do limitu ryczałtu nie płacisz żadnych podatków. J[…]

Dziękuję bardzo!

Odwiedź naszą stronę z aktualnościami ze świata