Capital Investment 4

Forum finansowe CI4 - Wszystko ze świata finansów i nieruchomości

Kredyty hipoteczne na budowę domu lub zakup mieszkania (nieruchomość zamieszkana przez właściciela).

Re: Dodatkowa spłata z własnych środków.

Napisany przez axavoba
Następujący temat zajmuje mnie od dzisiaj:

W 2008 roku, wraz z żoną, podpisaliśmy umowę pożyczki z bankiem Sparkasse na nasze mieszkanie.

Wtedy doradca był informowany, że chcielibyśmy mieć w umowie możliwość dodatkowych spłat w nieograniczonej wysokości.

Dzisiaj byłem w innym banku, gdzie obecnie obowiązuje specjalna oferta z oprocentowaniem o ponad 2% niższym.

W mojej umowie pod specjalnymi warunkami napisano:

Dodatkowe spłaty z własnych środków mogą być dokonane w nieograniczonej wysokości.

Nowy specjalista bankowy stwierdził, że w przypadku refinansowania te środki nie są własnymi środkami, co może sprawić problemy....

Czy ktoś może mi powiedzieć, jak to należy zrozumieć...ten zapis.... ponieważ dla nas było jasne, że możemy spłacać kredyt w dowolnym momencie...ważne, aby bank otrzymał swoje pieniądze.... czy są jakieś wyroki w tej sprawie....

Będę bardzo wdzięczny za szybką pomoc, ponieważ jutro ma zadzwonić bankier z poprzedniego banku.....aby negocjować....

Napisany przez Naseweis

W mojej umowie jest napisane w sekcji dotyczącej szczególnych ustaleń:
Dodatkowe wpłaty z własnych środków mogą być dokonywane w nieograniczonej wysokości.

Tutaj jednak chodzi nie o własne środki, ale o przejęcie kredytu od innego kredytodawcy.

Pozdrowienia, N.

Napisany przez axavoba
Oczywiście, dla nas, jako laików, było jasne, że gdy oddajemy pieniądze, nie ma znaczenia, skąd pochodzą...... powinno być to także obojętne dla banku...???

Napisany przez Naseweis

oczywiście, dla nas, laików, było jasne, że jeśli zwrócimy pieniądze, to nie ma znaczenia, skąd pochodzą... powinno to również być obojętne dla banku...???

Nie - nie jest.

Ponieważ w ten sposób bank może żądać opłaty za wcześniejszą spłatę.

Pozdrowienia N.

Napisany przez axavoba
Jeśli pożyczylibyśmy teraz pieniądze od kogoś prywatnie na około 2 miesiące, spłacilibyśmy je potem bankowi, to nie mogliby domagać się przedterminowej spłaty i musieliby natychmiast wydać nam zgodę na usunięcie zastawu... prawda??? A wtedy nowy bank mógłby dokonać świeżego wpisu... czy byłby wtedy jakiś problem...? Chodzi o pierwszy wpis i mielibyśmy dług poniżej 50%... czy to byłoby możliwe??

Dziękuję z góry za pomoc!!

Być może powinienem spróbować tej wersji w rozmowie z bankierem?????

Napisany przez NaTwoim13
Cześć Axavoba,

Według niemieckiego prawa kredytowego nie istnieje ograniczenie nadpłat do rzeczywistego kapitału własnego.

Jeśli udziela się zwrotu, to zupełnie obojętne, skąd pochodzą środki. Nawiasem mówiąc, fundusze, które pozyskają gdzie indziej, są prawnie traktowane jako ich własne środki! Byłoby to dyskryminujące i niemoralne, musieć udowodnić, skąd pochodzi pieniądze!

W najgorszym przypadku bank musiałby usunąć zapis hipoteki a tyś musiałbyś je ponownie wnioskować, ale nawet tego sobie nie wyobrażam.

Napisany przez axavoba
Witaj Panie Buhmann,

dziękuję za merytoryczne wyjaśnienie, czy jest na ten temat jakaś decyzja sądowa? Teraz powiedział mi również trzeci bankier, że kapitał własny musi być po prostu własnymi pieniędzmi... powiedział również, że jeśli po fakcie nowy bank zapytałby Sparkasse o przeniesienie zastawu wpisanego przez Sparkasse, musielibyśmy zapłacić odsetki za wcześniejszą spłatę... i w żadnym wypadku tego nie zrobię.

Czy istnieje jakieś orzeczenie w tej sprawie lub jakiekolwiek wiążące prawne oświadczenie?

Po prostu nie chcę popełnić błędu... bankier powiedział nawet, że jeśli Sparkasse teraz złożyłoby swoją ofertę, a my zgodzilibyśmy się na nią, mogliby nam ponownie nałożyć opłaty za wcześniejszą spłatę... czego w żadnym wypadku nie chcę...

Byłbym bardzo wdzięczny za dodatkowe informacje.

Napisany przez Naseweis
Cześć Noelmaxim,

masz częściowo rację.

Prawdopodobnie nowy kredytodawca udostępni środki dopiero po przeniesieniu zastawu.
Gdyby było inaczej, zgodziłbym się z Tobą.

Pozdrowienia, N.

Napisany przez NaTwoim13
Cześć Wścibska,

W takim razie pozwolę na skasowanie i ponowne ustanowienie długu hipotecznego!

Nie jest mi znana żadna decyzja w tej sprawie, ale również nie słyszałam, że bank może narzucać skąd ma pochodzić pieniądze. Jak w takim razie ma być to kontrolowane? Moim zdaniem naruszane są w ten sposób prawa osobiste, a wątpię, że jest to zgodne z niemieckim prawem kredytowym, ani że stanowi podstawę działań banku!

Jeśli dopiero zaczynasz przygodę z kryptowalutami […]

Uważasz więc, że podczas studiów dualnych zarobisz[…]

Do limitu ryczałtu nie płacisz żadnych podatków. J[…]

Dziękuję bardzo!

Odwiedź naszą stronę z aktualnościami ze świata