Capital Investment 4

Forum finansowe CI4 - Wszystko ze świata finansów i nieruchomości

Dyskusje na tematy związane z pracą i zawodem.

Re: Czy pracodawcy mogą narzucić swoim pracownikom wybór ubezpieczenia zdrowotnego?

Napisany przez ADMCI4
Moja żona niedawno zaczęła pracować jako pracownik biurowy w miejskim zakładzie. Dotychczas byliśmy zawsze ubezpieczeni w tym samym ubezpieczeniowym funduszu zdrowia, co w zasadzie powinno pozostać bez zmian. Jednak dział kadr tego zakładu bardzo narzuca mojej żonie zmianę na zakładowy fundusz zdrowia naszego miasta. Do tej pory mamy wrażenie, że pracodawca rzeczywiście ma prawo narzucić pracownikom fundusz zdrowia. Czy tak jest, czy nadal możemy wybierać dowolnie nasz fundusz zdrowia?

Re: Czy pracodawcy mogą narzucić swoim pracownikom wybór ubezpieczenia zdrowotnego?

Napisany przez Naseweis

Moja żona niedawno zaczęła pracować jako urzędniczka w miejskim urzędzie. Dotychczas zawsze, a tak naprawdę nadal jesteśmy ubezpieczeni w tej samej kasie chorych, co tak naprawdę powinno pozostać bez zmian. Jednak dział kadr tego urzędu bardzo agresywnie próbuje zmusić moją żonę do zmiany na ubezpieczenie w zakładowej kasie chorych naszego miasta.

Cześć Benno,

Każdy pracownik ma prawo do wyboru własnej kasy chorych!

Dotychczas nie wiedziałem, że administracja miejska ma swoją własną zakładową kasę chorych.
Proszę o informację, o którą kasę chodzi.

Pozdrowienia N.

Napisany przez Theo-Retisch
Od czego w zasadzie zależy decyzja, czy wybrać ubezpieczenie w firmowej czy zwykłej publicznej kasie chorych?

Napisany przez Reibold
Cześć Benno Każdy pracownik ma prawo wybrać swoje ubezpieczenie zdrowotne. Cześć Theo-Retisch Zakładowa kasa chorych to zwykła ubezpieczenie zdrowotne. Kiedyś były one dostępne tylko dla pracowników zakładu, ale teraz każdy może się tam ubezpieczyć. Niektóre z nich są jednak dostępne tylko dla określonych landów. Decyzję należy podjąć na podstawie świadczeń oferowanych przez kasę. Ponieważ składka jest praktycznie identyczna. Istniało już kilka porównań w czasopismach, na przykład w Focus Money, w których wyjaśniono różnice między kasami. Chodzi m.in. o rzeczy takie jak: szczepienia przed podróżą zagraniczną, pomoc domowa w przypadku choroby członka rodziny zajmującego się dzieckiem, kursy zdrowotne itp., za które jedna kasa ponosi koszty, a druga nie. Niektóre refundują także opłatę wizytową lub zwracają część składki, jeśli przez rok nie odwiedzisz lekarza. Z poważaniem Alexander Reibold doradca finansowy w Ingolstadt i okolicach Tel: 08431 901290

Napisany przez morales
ubezpieczenie zdrowotne jest i pozostanie sprawą prywatną pracownika. Nie popieram tego, co robią pracownicy. Jednak powinni zorientować się, jakie korzyści niesie ze sobą zmiana. Być może im to pomoże.

Jeśli dopiero zaczynasz przygodę z kryptowalutami […]

Uważasz więc, że podczas studiów dualnych zarobisz[…]

Do limitu ryczałtu nie płacisz żadnych podatków. J[…]

Dziękuję bardzo!

Odwiedź naszą stronę z aktualnościami ze świata