Capital Investment 4

Forum finansowe CI4 - Wszystko ze świata finansów i nieruchomości

Kredyty hipoteczne na budowę domu lub zakup mieszkania (nieruchomość zamieszkana przez właściciela).

Re: Czy można sfinansować wymarzoną nieruchomość?

Napisany przez Traum_vom_Hof
Cześć członkowie forum,

Bardzo chciałbym zobaczyć gospodarstwo w Dolnej Saksonii... ale chciałbym wiedzieć z góry, czy jest to w ogóle możliwe dla mnie!

Kosztuje około 130 000 euro... prowizja dla pośrednika wynosi 4,76%!
Powierzchnia mieszkalna wynosi około 320 m2.

Moje dochody to około 2500 euro netto.
Istnieje kredyt z ratą w wysokości 336 euro.

Kapitał własny wynosi około 8000 euro.

Czy z Państwa perspektywy to przedsięwzięcie jest możliwe do zrealizowania?

Z poważaniem,
Marzenie_o_Gospodarstwie

Napisany przez Spessartraeuber
Przy cenie zakupu 130.000€ miałbyś około 10% dodatkowych kosztów.
Pośrednik 4,47%, notariusz 1-1,5%, podatek od nieruchomości 4,5%
Razem 13.000€
Musisz sfinansować kwotę 135.000€.
Musisz więc sfinansować więcej niż 100% i nie otrzymasz najlepszej stopy procentowej.

Przy założeniu okresu zabezpieczenia oprocentowania na 15 lat i oprocentowania 4,2%.
Przy spłacie kapitału w wysokości 2%, całkowite oprocentowanie wynosi 6,2%.
To odpowiada miesięcznej racie około 700€ (dokładnie 697,50)

W rezultacie miałbyś miesięczne obciążenie w wysokości 1036€

W związku z tym pozostałoby 1500€ na pokrycie kosztów utrzymania.
Decyzję, czy to wystarczy do życia, należy podjąć samodzielnie.

Z mojego punktu widzenia, to przedsięwzięcie jest wykonalne

Pozdrowienia
Spessarträuber

Napisany przez 2Bolitho

W związku z tym pozostaje 1500€ na utrzymanie.
Czy wystarczy to do życia, czy nie, to już osobista decyzja.

A właśnie tutaj widzę błąd w obliczeniach. Oprócz rat posiadanie nieruchomości oznacza również konieczność jej utrzymania. Dlatego konieczne jest gromadzenie środków na ewentualne naprawy i remonty, które trzeba będzie sfinansować dodatkowo do spłaty kredytu. Przynajmniej wtedy, gdy prowadzi się solidne i zrównoważone planowanie finansowe.

Czy ten plan jest wykonalny czy nie, nie mam pojęcia. Jednak na pewno do kosztów obok spłaty kredytu trzeba doliczyć inne wydatki. Gospodarstwo zdaje się być co najmniej energetycznie kosztowne. Koszty energii nie maleją. Ale mogę się mylić.
To niskie własne środki i obecny kredyt sugerują (bez dodatkowych informacji), że dotychczas nie wystarczało pieniędzy, aby zaspokoić potrzeby konsumpcyjne. Ale to już jest czysta spekulacja i być może dotychczasowe obciążenie wynajmem można odliczyć od spłaty kapitału i gromadzenia rezerw.

Mieszkam również w Dolnej Saksonii i znam wiele terenów wiejskich, które stopniowo popadają w ruinę. Tutaj warto dokładnie zbadać lokalizację obiektu. 135 000 euro długu i ryzyko utraty wartości oraz skąpa kalkulacja w zakresie tworzenia rezerw mogą być zgubną kombinacją.

Tutaj: viewtopic.php?t=8561
zamieściłem interesujące wideo. Przejrzyj je sobie.

Wiem, cały świat nawołuje do posiadania własnego domu jako ostatecznego rozwiązania. Szczególnie w Niemczech. Zawsze robię się podejrzliwy, gdy zbyt wielu ludzi jest jednomyślnych, i sam miałem złe doświadczenia z zakupem domu. Dziś wybrałbym inaczej. Tak czy inaczej. Mam nadzieję, że znajdziesz coś dla siebie w moim wpisie i będziesz mógł coś z niego skorzystać. Weź to, co ci pomoże, a zignoruj resztę. ;-)

Napisany przez Theo-Retisch
Myślę, że dla banku ważne jest także, ile osób mieszka w gospodarstwie domowym, prawda?

Napisany przez Naseweis
Cześć,

niezależnie od kosztu budynku, kredytodawca najpierw przygotuje ekspertyzę dotyczącą wartości nieruchomości.

Przy kwocie 130 000 € i powierzchni mieszkaniowej 320 m² przypuszczam, że materiał budowlany nie jest już najlepszy i konieczne są prace modernizacyjne lub remontowe.

Bez dodatkowych informacji na temat budynku,
nie można stwierdzić, czy finansowanie w ogóle jest możliwe.

Pozdrowienia, N.

Napisany przez NaTwoim13
Cześć Traum_vom_Hof,

Finansowanie jest wykonalne, a odsetki nie muszą być złe, ponieważ brakujący kapitał własny może być wykorzystany do poprawy warunków spłaty pozostałego kredytu poprzez kredyt subordynowany:
- nominalnie 3,45% na 8 lat,
- następnie 1,95% przez pozostałe 5 lat,
- wszystko bez wpisu hipotecznego,
- maksymalnie 30 000 euro.

Ocena w ramach zgody na finansowanie jest nietypowa, przynajmniej jeśli chodzi o odniesienie powierzchni mieszkalnej do ceny zakupu. Konieczna staje się to wtedy, gdy mamy do czynienia z nieruchomością specjalną, do których zasadniczo nie zaliczam pozostałych gospodarstw!

Napisany przez Traum_vom_Hof
Dziękuję za dotychczasowe wpisy!

W ostatnich latach gospodarstwo zostało odnowione. Jednak w ciągu najbliższych 3-5 lat ja i moja partnerka planujemy zainwestować dodatkowo około 50 000 euro w remonty i modernizacje. W ciągu najbliższych dwóch lat planujemy dodatkowe miesięczne dochody w wysokości 900 euro netto. W połowie 2014 roku, jako nauczycielka, moja partnerka będzie zarabiać co najmniej 1800 euro netto. Z tego wynagrodzenia chcielibyśmy spłacić wspomniany kredyt w wysokości 50 000 euro.

Czy sensowne byłoby uzyskanie tego kredytu poprzez umowę oszczędnościowo-kredytową? A może coś innego byłoby najbardziej odpowiednie dla naszej sytuacji?
Ważna jest dla nas również opcja spłaty dodatkowej... roczne wpłaty między 5000 a 10000 euro są możliwe.

Dziękuję!

Jeśli dopiero zaczynasz przygodę z kryptowalutami […]

Uważasz więc, że podczas studiów dualnych zarobisz[…]

Do limitu ryczałtu nie płacisz żadnych podatków. J[…]

Dziękuję bardzo!

Odwiedź naszą stronę z aktualnościami ze świata