Capital Investment 4

Forum finansowe CI4 - Wszystko ze świata finansów i nieruchomości

Znasz się na inwestycjach? Wymieniaj się wiedzą z innymi użytkownikami forum.

Re: Zabezpieczenie depozytów na rzeczach bieżących zgodnie z niemieckim i zagranicznym prawem

Napisany przez Genenscher
Cześć,

szukając konta oszczędnościowego, natknąłem się na kilka zagranicznych banków, które są zabezpieczone przez zagraniczny system gwarancji depozytów (najczęściej Austria, Holandia lub Wielka Brytania) i dołączyły do funduszu gwarancji depozytów Bundesverbandes deutscher Banken e. V. Wszystkie te banki mają jednak swoją siedzibę za granicą. Moje inwestycje leżą poniżej wszystkich limitów zabezpieczeń.

Ale co by było, gdybym chciał odzyskać swoje pieniądze za pośrednictwem systemu gwarancji depozytów: Czy zagraniczna gwarancja ma pierwszeństwo, a niemiecka wypłaca tylko to, co zagraniczna nie wypłaci? Czy też mam wolny wybór, do którego zwrócić się?

Pozdrowienia
frank

Re: Zabezpieczenie depozytów na rzeczach bieżących zgodnie z niemieckim i zagranicznym prawem

Napisany przez petethefarmer
Cześć Genescher,

strefa ochrony depozytów państwa obowiązuje zawsze w pierwszej kolejności do granicy ochrony depozytów (w UE jest to 100 000 EUR). Fundusz ochrony depozytów Związku Banków Niemieckich działa dopiero dla kwot powyżej tych 100 000 EUR. Ponadto, w przypadku tego funduszu ochrony depozytów nie ma prawnego roszczenia do zwrotu. W przypadku dużego kryzysu bankowego może się zdarzyć, że fundusz odmówi wypłaty. W przypadku ustawowej ochrony depozytów masz natomiast ustawowe prawo, które w teorii możesz dochodzić sądownie. W przypadku bankructwa musisz więc faktycznie zwrócić się do odpowiedniej ochrony depozytów w kraju macierzystym banku. Jeśli myśl o tym sprawia ci dyskomfort, lepiej sięgnij po VTB Direktbank (ochrona depozytów austriacka) lub pozostań przy jednym z niemieckich banków (banki takie jak VW i inne często oferują dobre stawki procentowe).

Pozdrowienia,
pete

Napisany przez Genenscher
VTB to jednak firma zagraniczna. Problem polega na tym, że nie jestem pewien, czy moje ubezpieczenie prawne pokryłoby koszty procesu w takim przypadku. W Niemczech przy systemie ubezpieczenia depozytów na pewno byłoby to zrobione.

Ponadto, w tym funduszu ubezpieczenia depozytów nie ma prawnego prawa do odszkodowania.

Aha. Czy obowiązkiem jest, aby ubezpieczenie depozytów było zrobione w kraju banku? W takim razie niemieckie banki muszą mieć obowiązkowe ubezpieczenie depozytów w Niemczech - fundusz ubezpieczenia depozytów byłby zatem dodatkowym zabezpieczeniem (dla niemieckiego banku).

Jeśli dopiero zaczynasz przygodę z kryptowalutami […]

Uważasz więc, że podczas studiów dualnych zarobisz[…]

Do limitu ryczałtu nie płacisz żadnych podatków. J[…]

Dziękuję bardzo!

Odwiedź naszą stronę z aktualnościami ze świata