Capital Investment 4

Forum finansowe CI4 - Wszystko ze świata finansów i nieruchomości

Pytania dotyczące wszystkich innych tematów związanych z finansami.

Re: Jaka jest kwota najmu przypisana przez Jobcenter WHEN Agencję zatrudnienia) samotnej matce?

Napisany przez ADMCI4
Od ponad roku jestem na zwolnieniu lekarskim z powodu depresji i niestety dotąd nie zostałem przyjęty do żadnej kliniki i nie jestem zdolny do pracy. Dodatkowo muszę wyprowadzić się z domu jednorodzinnego mojej matki, ponieważ nie jestem w stanie go utrzymać. Znalazłem już mieszkanie, ale ma około 50 metrów kwadratowych i kosztuje 500 euro za ciepło. Moim zdaniem to za dużo, ponieważ obecnie oprócz zasiłku chorobowego otrzymuję dodatkowo pomoc mieszkaniową. Czy ze względu na mojego 7-letniego syna przysługuje mi jednak większa powierzchnia mieszkalna i tym samym również pomoc mieszkaniowa?

Re: Jaka jest kwota najmu przypisana przez Jobcenter WHEN Agencję zatrudnienia) samotnej matce?

Napisany przez Naseweis
Cześć,

na podstawie Twojego tekstu wynika, że otrzymujesz zasiłek chorobowy od GKV.
Dlatego Arge nie jest odpowiednia dla Ciebie.
Dopóki pobiera się zasiłek chorobowy, nie można zarejestrować się jako bezrobotny.
Czy zasiłek na mieszkanie się zwiększy, powinieneś zapytać w odpowiedniej gminie.

Pozdrowienia, N.

Napisany przez 2Escorpio

Cześć,

na podstawie Twojego tekstu wnioskuję, że otrzymujesz zasiłek chorobowy od GKV.
Dlatego Arge nie jest dla Ciebie właściwym miejscem.
Dopóki pobierasz zasiłek chorobowy, nie można zarejestrować się jako bezrobotny.
Czy zasiłek mieszkaniowy ulegnie zwiększeniu, należy sprawdzić w właściwej gminie.

Pozdrowienia, N.

hm... ogólnie masz rację, ale co z siedmioletnim synem? Czy nie przysługuje mu Hartz4 (jeśli zasiłek chorobowy jest niewystarczający)? Czy się mylę?

Napisany przez Naseweis
Cześć Escorpio, Wydaje się, że coś mylisz. Arbeitslosengeld 2 (Hartz IV) może otrzymać tylko osoba szukająca pracy. Więcej informacji na ten temat znajdziesz w SGB II SGB II Grundsicherung für Arbeitsuchende - SGB 2 Sozialgesetzbuch Jeśli jednak ktoś ma zbyt niskie dochody, może złożyć wniosek o pomoc społeczną w Urzędzie Pomocy Społecznej właściwej gminy. Porównaj do tego SGB XII SGB XII Sozialhilfe - SGB 12 Sozialgesetzbuch Jednakże sprawdzane będzie również czy istnieje roszczenie do alimentów, do rodziców, dziadków lub ojca dziecka. Pozdrowienia N.

Napisany przez 2Escorpio
nie nie, nie mylę się... zadałem to jako pytanie, ponieważ nie byłem pewien

Jeśli dopiero zaczynasz przygodę z kryptowalutami […]

Uważasz więc, że podczas studiów dualnych zarobisz[…]

Do limitu ryczałtu nie płacisz żadnych podatków. J[…]

Dziękuję bardzo!

Odwiedź naszą stronę z aktualnościami ze świata