Capital Investment 4

Forum finansowe CI4 - Wszystko ze świata finansów i nieruchomości

Pytania dotyczące wszystkich innych tematów związanych z finansami.

Re: Sprzedaż awaryjna ziemi budowlanej - gdzie znaleźć zainteresowanych?

Napisany przez federer83
Cześć droga społeczności,

Mam nadzieję, że ktoś może mi tutaj pomóc, bo powoli wyczerpują mi się pomysły. Chodzi o to: Ze względu na wysokie żądania podatkowe ze strony urzędu skarbowego, mój ojciec jest zmuszony do uzyskania płynności finansowej. Ma duży teren (mój Dom rodzinny) i kilka lat temu przekształcił znaczną część gruntów na tereny budowlane. Chociaż sprzedano zaledwie około połowy działek budowlanych, urząd skarbowy domaga się zapłaty podatków za całą strefę budowlaną (ponieważ wówczas całość została przekazana przez niego jako prywatnej osobie do swojej firmy). Jednak ponieważ nie wszystkie działki budowlane zostały jeszcze sprzedane, a tym samym nie wpłynęły wystarczające środki finansowe, mój ojciec nie może zapłacić tych podatków. Po długich negocjacjach z urzędem skarbowym jedyną opcją dla nas jest sprzedaż terenów budowlanych dużo poniżej ich rzeczywistej wartości, aby jakoś wyjść z tego kryzysu. Mój ojciec sam nie jest zbyt zaawansowany w kwestiach komputerowych i internetowych, dlatego teraz szukam online w jego imieniu porad i wskazówek. Czy ktoś ma pomysł, gdzie można znaleźć zainteresowanych kupnem terenów budowlanych?

Napisany przez Naseweis
Cześć,

Z pewnością wskazanie regionu, w którym znajduje się teren budowlany, byłoby pomocne.

Pozdrowienia, N.

Napisany przez Reibold
Cześć Federer83!

W regionach wiejskich często takie zadania podejmują Sparkassen lub Raiffeisenbanken. Organizują one nie tylko sprzedaż, ale również oferują kupującym finansowanie budowy oraz kontakty do firm budowlanych.
Możliwymi partnerami do współpracy są także większe firmy budowlane. Mogą one zagospodarować całe obszary i sprzedawać działki jako generalni wykonawcy, oferując jednocześnie Dom.

Pozdrawiam

Alexander Reibold
doradca finansowy w Ingolstadt i okolicach
Tel: 08431 901290

Napisany przez federer83
Cześć,

dziękuję najpierw za odpowiedzi. Ziemia budowlana znajduje się w Münsterland, dokładniej w pobliżu Ibbenbüren. Sama Sparkasse sprzedaje pojedyncze działki budowlane na tym obszarze - w sytuacji, w której znajduje się mój ojciec, jednak pomocny byłby chyba tylko kompletny sprzedaż terenu budowlanego (około 25.000 m²)...

Napisany przez Naseweis
Cześć Federer83,

może powinieneś skontaktować się z firmami zajmującymi się domami prefabrykowanymi.

Często poszukują terenów pod zabudowę.

Pozdrowienia, N.

Napisany przez Winger
Umieściłbym ogłoszenie o sprzedaży nieruchomości w gazecie lub na stronie Immonet. Tam zgłaszają się przecież najwięksi zainteresowani. Dzisiaj wszystko dzieje się przecież głównie przez internet.

Jeśli dopiero zaczynasz przygodę z kryptowalutami […]

Uważasz więc, że podczas studiów dualnych zarobisz[…]

Do limitu ryczałtu nie płacisz żadnych podatków. J[…]

Dziękuję bardzo!

Odwiedź naszą stronę z aktualnościami ze świata