Capital Investment 4

Forum finansowe CI4 - Wszystko ze świata finansów i nieruchomości

Znasz się na inwestycjach? Wymieniaj się wiedzą z innymi użytkownikami forum.

Re: Interesujące obligacje korporacyjne z państw PIGS

Napisany przez ValueMan_
Cześć, ostatnio przyjrzałem się dwóm obligacjom z Południa. Może być coś dla inwestora, myślę, że stosunek rentowności/do bezpieczeństwa jest całkiem dobry. Proszę również zwrócić uwagę na reklamy, ponieważ dostarczenie informacji wymaga pewnej pracy.

W razie pojawienia się pytań jestem oczywiście do dyspozycji w tym temacie. Można pisać PW lub po prostu tutaj.

---

Dzisiaj stałe odsetki zazwyczaj nie przynoszą już zysków. Nawet internetowe banki oferują maksymalnie około 4% dla pięcioletniego zobowiązanego kapitału. W tradycyjnych bankach oprocentowanie jest jeszcze gorsze. Przedwczoraj w mojej skrzynce pocztowej była reklama lokalnego banku spółdzielczego oferująca 3% oprocentowania do budowy majątku. Z tych 3% minimum 2% stanowi inflacja. Osobiście uważam, że przy tej stopie inflacji jest to spore oszustwo. W dodatku dochodzi jeszcze podatek od zysków kapitałowych i Solidarność. Budowa majątku? Gdzie? Raczej utrata siły nabywczej...

Mimo to nie zawsze ma się ochotę inwestować wszystko w akcje. Zwłaszcza w ostatniej dekadzie wielu inwestorów poradziłoby sobie lepiej z obligacjami niż z akcjami. Co wynikało również z wysokiej wyceny większości firm w okolicach przełomu tysiącleci.

Warto więc raz spojrzeć, jakie szanse obecnie otwierają się w przypadku obligacji.

Dziś chciałbym przedstawić dwie obligacje dwóch firm. Jedną z Włoch, drugą z Portugalii. Osoby obawiające się rozpadu strefy euro i wprowadzenia liry i innych powinny przestać teraz czytać.

Obligacje Fiata

Fiat obecnie podąża w dobrym kierunku. Rynek krajowy Włoch momentalnie słabnie pod wpływem wysiłków oszczędnościowych rządu Montiego, a także w reszcie Europy wyniki sprzedaży z ostatniego roku raczej trudno będzie powtórzyć. Jednakże patrzenie tak krótkowzrocznie byłoby błędem. Fiat jest już dawno międzynarodową firmą. Dzięki znacznemu udziałowi w amerykańskim gigancie motoryzacyjnym Chrysler Fiat zyskał dostęp do rynku, na którym wzrost sprzedaży samochodów dopiero się zaczyna. Sprzedaż samochodów w USA jest na fali, a zwłaszcza umierający gigant Chrysler może zaprezentować dwucyfrowy wzrost co kwartał.

Ponadto zachodzą liczne efekty synergii między Fiatem a Chryslerem, dzięki większej liczbie samochodów koszty stałe rozkładają się równiej. Do tego w USA ceny paliwa rosną, więc szanse dla szybkich małych samochodów, takich jak Fiat 500, są dobre.

Już w roku obrotowym 2011 Chrysler wnosił do zysku netto prawie 40%. Ta liczba będzie rosła wraz z ożywieniem gospodarki USA i może zrekompensować spowolnienie Europy....

Napisany przez petethefarmer
I co teraz mówi nam ten post? Że Fiat buduje świetne samochody? :-) Szczerze mówiąc: nawet moja babcia, która czyta tylko Bild + Hörzu, poradziłaby sobie lepiej z taką nieudokumentowaną i nieskonsultowaną analizą.

Napisany przez EuroPaule
Cześć, teraz inwestowanie w cokolwiek związanego z przemysłem samochodowym byłoby pełnym zakresem cykliczne, wszystko w zgodzie z pędem stada. Producenci raportują rekordowe przychody i świetne zyski. Jednakże cena akcji i obligacji już to uwzględniły. Zyski osiągnęli ci, którzy zainwestowali w 2009 roku. Teraz, gdy ciągle napływają dobre wieści, potencjał rozczarowań jest dosyć duży. To jest moim zdaniem typowa rekomendacja kogoś, kto zarabia na obrotach na rachunku a nie na zyskach. Sprzedaj w dobrej nowinie! Pozdrawiam, Paule

Jeśli dopiero zaczynasz przygodę z kryptowalutami […]

Uważasz więc, że podczas studiów dualnych zarobisz[…]

Do limitu ryczałtu nie płacisz żadnych podatków. J[…]

Dziękuję bardzo!

Odwiedź naszą stronę z aktualnościami ze świata