Capital Investment 4

Forum finansowe CI4 - Wszystko ze świata finansów i nieruchomości

Tematy dotyczące surowców, metali szlachetnych i metali.

Re: Cameco - największy dostawca uranu na świecie.

Napisany przez ManfredBali
Wczoraj kupiłem Cameco (CCJ) po 33,85, obecnie 34,13. Inwestycja długoterminowa, skromne dywidendy. CCJ jest największym na świecie dostawcą uranu (ok. 30% światowego zapotrzebowania). Ciekawe wejście po dużym spadku w ciągu ostatnich 3 dni (ponad -11%). Typowa przesada. Przyczyna: powódź w kopalniach, jednak spełniają swoje zobowiązania dostawcze. Przeczytałem kilka analiz *), czy zapotrzebowanie pozostanie/wzrośnie? Istnieje około 300 bardziej spekulatywnych opcji, ale trzeba uważać, które już mają koncesję. Nie mam tej wiedzy, dlatego pozostanę przy „największym” przy większych inwestycjach. :wink: -------------------------------------------------- *) : Szczegółowe rozważania/powody/konfrontacje pisemne - poprawne lub nie - są czasochłonne, będę je przynosić tylko w przypadku aktywnego zainteresowania dyskusją/inwestycją dotyczącą takiego (nieznanego?) tytułu. Zdaję sobie sprawę, że moja „wesoła” giełda bywa czasem egzotyczna. Wtedy wystarczy krótka informacja giełdowa, aby rzucić kamień do wody. :wink:

Napisany przez Dany1
Dziękuję za interesującą wskazówkę. Chciałbym polecić również koszyk UBS 2527471. Jest to certyfikat UBS, w którym zawarte są najlepsze 10 firm uranowych. Każda akcja ma wagę 10%. Oprócz Cameco, IUC i SXR w tym produkcie reprezentowane są jeszcze 7 inne obiecujące firmy. Wygląda na to, że będzie tu mały rajd...

Napisany przez ADMCI4
Obecnie trzymam URE i Pdn. URE kupiłem około 6 miesięcy temu poślepku od pisarza z Swissquote, za niewielką kwotę. Wzrósł z 1 CAD do ponad 4. W takich momentach zawsze denerwuje mnie, że nie miałem większego zaufania. Myślę, że fala związana z uranem jeszcze prawdziwie nabierze tempa.

Cameco sprawia radość (+15,63%). Po wypadku w kopalni, przede wszystkim skorzystali konkurenci. Jednak bardziej długoterminowo, wydaje mi się, że CCJ to pewna pozycja. Choć skromne, ale regularne: Div i Yield: 0,14 (0,40%) każda kruszynka czyni Miśta Najwyższa wartość w ciągu 52 tygodni wynosiła 45,34 (obecnie: 39,05) więc mam jeszcze trochę miejsca na poruszanie się.

Napisany przez ADMCI4
Spółka Cameco Corporation opublikuje wyniki finansowe za pierwszy kwartał po zamknięciu rynków w piątek, 27 kwietnia 2007 r. Cameco zaprasza inwestorów i media do udziału w konferencji telefonicznej dotyczącej pierwszego kwartału, która odbędzie się w poniedziałek, 30 kwietnia 2007 r. o godzinie 12:00 czasu wschodniego (godzina 10:00 czasu w Saskatoon). Czekam na ten dzień. Myślę, że Cameco przedstawi dobre lub nawet bardzo dobre wyniki za pierwszy kwartał. Nic temu nie przeczy. Cena uranu: pozytywna, ochrona środowiska: pozytywna

Mal wieder rechtzeitigen Ausstieg verpasst - war bei 56! im Juni - , obwohl meine Performance immer noch bei (+30.35%) liegt. Aktuell 44.09. Lasse darum weiterlaufen. Gestern wieder -6% ? Purzelt seit einigen Tagen (bereits 21%) unter JH. Begruendung: - Fallende Uranpreise (volle Lager bei den Spekulanten?) - Shorties setzen auf fallende Kurse (gelesen, kann ich nicht pruefen - und dann ist da noch von einer Verzoegerung die Rede. Sicher bald interessant? **** Amgen kommt in den letzten Tagen. Nebst upgrade sind sicher viele auf die Zahlen gespannt: 26. Juli meines Wissens? **** BTU - aehnlich wie Cameco - kommen stark zurueck ? Die ganze Branche (Kohle, Bergwerke) wurde downgraded. **** Auf meine juengsten Neuerwerbungen (Europa) haben sich auch nicht zwingend aufgedraengt. Glaxoshmithkline (GSK) durchbricht locker das 52W Tief. Die Pillendreher haben laufend Aerger mit FDA. Ich warte mit weiterem nachkauf. Lenovo: mein Aufsteller: +101% NOBE kriegt kraeftig aufs Dach (-3.03% !). Aktuell 384.50 und ich habe mich gefreut ueber den Kauf bei 400. Nachkauf jetzt? Synthes: aktuell 140.40: -3.10% !!! (Dany, Du hattest recht mit Deiner prognose auf 140!). Dafuer habe ich wenigstens etwas ueber die Ikone Starbucks erfahren.) **** Der Juli sieht @#$% aus.

Jeśli dopiero zaczynasz przygodę z kryptowalutami […]

Uważasz więc, że podczas studiów dualnych zarobisz[…]

Do limitu ryczałtu nie płacisz żadnych podatków. J[…]

Dziękuję bardzo!

Odwiedź naszą stronę z aktualnościami ze świata