- pn kwie 02, 2012 9:07 am
Cześć wszystkim,
Mam pytanie dotyczące zlecenia zwolnienia z podatku.
Kiedy dokładnie należy je złożyć w banku?
Czy mam je złożyć na przykład przy zakładaniu lokaty terminowej/lokaty dziś czy dopiero przed wypłatą odsetek lub w roku otrzymania odsetek?
Być może myślę zbyt skomplikowanie, dlatego nie znalazłem nic za pomocą Google.
Przykład:
W lipcu 2011 roku zakładam lokatę na rok na kwotę 10 000 euro przy oprocentowaniu 3%.
Odsetki zostaną wypłacone na koniec umowy (czyli w czerwcu 2012 roku).
Czy mam złożyć zlecenie zwolnienia z podatku w 2011 roku, czy wystarczy to zrobić na początku 2012 roku? (w przeciwnym razie miałbym zablokowane 300 euro w obu latach)
Czy te 300 euro odsetek wliczają się w mój limit zwolnienia podatkowego dla oszczędności w 2012 roku, czy raczej proporcjonalnie w 2011 roku i 2012 roku, po 150 euro w każdym z nich?
Będę wdzięczny za krótkie wyjaśnienie, ponieważ system nie jest dla mnie jasny.
Pozdrowienia
Bob
Mam pytanie dotyczące zlecenia zwolnienia z podatku.
Kiedy dokładnie należy je złożyć w banku?
Czy mam je złożyć na przykład przy zakładaniu lokaty terminowej/lokaty dziś czy dopiero przed wypłatą odsetek lub w roku otrzymania odsetek?
Być może myślę zbyt skomplikowanie, dlatego nie znalazłem nic za pomocą Google.
Przykład:
W lipcu 2011 roku zakładam lokatę na rok na kwotę 10 000 euro przy oprocentowaniu 3%.
Odsetki zostaną wypłacone na koniec umowy (czyli w czerwcu 2012 roku).
Czy mam złożyć zlecenie zwolnienia z podatku w 2011 roku, czy wystarczy to zrobić na początku 2012 roku? (w przeciwnym razie miałbym zablokowane 300 euro w obu latach)
Czy te 300 euro odsetek wliczają się w mój limit zwolnienia podatkowego dla oszczędności w 2012 roku, czy raczej proporcjonalnie w 2011 roku i 2012 roku, po 150 euro w każdym z nich?
Będę wdzięczny za krótkie wyjaśnienie, ponieważ system nie jest dla mnie jasny.
Pozdrowienia
Bob