Capital Investment 4

Forum finansowe CI4 - Wszystko ze świata finansów i nieruchomości

Kto ma dobre doświadczenia z dostawcami kredytów? Kto działa rzetelnie i jest godny polecenia? Na rynku krąży wielu lichwiarzy.

Re: Wpisy SCHUFA spłacone, ale nadal aktywne - Potrzebny kredyt, która bank?

Napisany przez user1301
Cześć wszystkim, mam następujący problem, moje SCHUFA jest w zasadzie czysta. W przeszłości pojawiły się 2 małe wpisy od Vodafone oraz zakup na obciążenie który nie został uregulowany. Kwoty: Vodafone: 1400€ Zakup na obciążenie: 190€ Oba wpisy zostały niestety zgłoszone do SCHUFA z powodu mojego głupstwa, oba zostały oczywiście spłacone, ale po spłacie niestety pozostają w SCHUFA przez 3 lata, nawet przy tych małych kwotach. Nie mam żadnych kredytów ani innych zobowiązań. Teraz, z powodu koniecznej renowacji, byłem w moim banku spółdzielczym Raiffeisenbank, gdzie nie mam kredytu odnawialnego ani karty kredytowej (w żadnym miejscu) i chciałem złożyć wniosek o 20.000€. Moje roczne dochody wynoszą 65.000€. Odpowiedź: nie ma szans ze względu na negatywne wpisy, jestem dość zszokowany, do jakiego banku powinienem się zwrócić, czy są jakieś szanse? Mój doradca bankowy powiedział mi pod cztery oczy: Idź do Sparkasse, oni nie współpracują z SCHUFA, z takimi dochodami nie powinno być żadnych problemów. Czy to prawda? Czy są jakieś doświadczenia w tej sprawie? Dziękuję bardzo i Wesołych Świąt Wielkanocnych :-)

Napisany przez 2Escorpio
Hej,

dlaczego jesteś tak zszokowany? Masz dwie wpisy w Schufie (nawet jeśli są opłacone)... oczywiście każdemu może się to zdarzyć, ale spowodowanie niepowodzenia płatności wskutek braku środków na koncie ORAZ dodatkowo jakiś mały dług nie jest dobrym sygnałem dla banku.

Ponieważ jeśli nawet podczas płacenia w sklepie (albo składania zamówienia) nie wiesz, że nie będziesz mógł zapłacić nawet tych 190 euro (co nie jest dużą kwotą), jak można ci zaufać do udzielenia kredytu na kilka lat? Dodatkowo, jeśli płatność Lastschrift nie udaje się, to nie otrzymuje się od razu wpisu w Schufie, lecz dopiero wtedy, gdy się go nie opłaci, a to zajmuje kilka tygodni.

Jeśli kwota, którą chcesz pożyczyć mieści się w granicach tego, co chciałbyś pożyczyć, na pewno istnieją inne możliwości w innych bankach, ale nie mam pojęcia, które, pewnie ktoś inny na forum będzie mógł ci pomóc.

Jeśli chodzi o Sparkasse... są Sparkassen, które nie współpracują ze Schufą, twój doradca ma rację, ale w Niemczech można je policzyć na palcach jednej ręki... 99% Sparkassen wymaga informacji z Schufy.

pozdrawiam esco

Napisany przez MThiemann
Cześć użytkowniku1301,

Dodatkowo należy zauważyć, że Sparkassen bardzo ściśle przestrzegają zasady regionalności, zgodnie z którą prowadzą działalność wyłącznie z klientami z ich bezpośredniego obszaru działania, aby nie konkurować ze sobą nawzajem. Zatem bank Sparkasse w Twojej okolicy nie przeprowadzałby takiej weryfikacji w Schufa.

Z negatywnym wpisem w Schufa - nawet jeśli został już uregulowany - wielu banków ma zrozumiałe trudności przy udzielaniu kolejnych kredytów.

Jak już Escorpio wspomniał, banki uważają to za efektowny przykład potencjalnego kredytobiorcy, który nie spłacił uzasadnionych roszczeń w przeszłości i nie chcą narazić się na prawdopodobne ryzyko niewypłacalności tych roszczeń.

Być może warto spróbować złożyć wniosek kredytowy u pośrednika kredytowego Bon-Kredit, który specjalizuje się w udzielaniu kredytów bez weryfikacji w Schufa. Ważne jest jedynie, aby posiadać regularne dochody. A wydaje się, że w Twoim przypadku jest to spełnione.

Wnioski tam składane są bezpłatne, a nawet w przypadku ewentualnego odrzucenia nie naliczane są opłaty.

Pozdrowienia
M. Thiemann

Jeśli dopiero zaczynasz przygodę z kryptowalutami […]

Uważasz więc, że podczas studiów dualnych zarobisz[…]

Do limitu ryczałtu nie płacisz żadnych podatków. J[…]

Dziękuję bardzo!

Odwiedź naszą stronę z aktualnościami ze świata