Capital Investment 4

Forum finansowe CI4 - Wszystko ze świata finansów i nieruchomości

Masz wiedzę na temat rynków? Jak wpływają one na giełdę? Jakie są przyszłe trendy gospodarcze? Na tym forum możesz wymieniać się poglądami z innymi użytkownikami.

Re: UBS

Napisany przez 2cybercrash
Trzeba otworzyć nowy temat, wydaje się, że dotychczas nie ma zbyt dużego zainteresowania? W każdym razie cele kursu powyżej 80 wydają się już mniej realistyczne. Nowe wyniki kwartalne są raczej powściągliwe, a następnie amerykańska agencja rozpocznie dochodzenie w sprawie kształtowania cen obligacji. Supostawianie USB współpracuje. Spójrz w dół, Trade był nieco zbyt wcześnie odchodził przy 75. Obszar 70/65 lub nawet 60 mogą zostać przetestowane wcześniej czy później? Pozostaje stale na liście do obserwacji.

Napisany przez Simona
Region 55.- i poniżej także byłoby możliwe. https://www.finanznachrichten.de/nachrichten-aktien/ubs.asp Pozdrowienia, Simona

Napisany przez Dany1
Simona pisze: Region 55.- und drunter wäre auch eine Möglichkeit. https://www.finanznachrichten.de/nachrichten-aktien/ubs.asp Grüße, Simona
ładny...może...a może też nie pewne jest, że teraz sprzedam swoje CS, kupiłem je za około 38 i teraz trochę je zabezpieczę

Napisany przez richard100
Cześć DAny, Prawdopodobnie będziesz miała rację. Słyszałem, że dane dotyczące CS są jeszcze gorsze. Możemy być ciekawi. :wink: Pozdrowienia, Rich

Napisany przez ADMCI4
Skąd to usłyszałeś?? czy to tylko twoja przypuszczenie? Ja usłyszałem dokładnie coś przeciwnego. Ale nie mam pewności, czy to prawda :!:

Cześć Labe Moim źródłem informacji jest Tagesschau z godziny 1300. Prowadzi Marianne Fassbind. UBS ucierpiała w bankowości inwestycyjnej, głównie w USA z powodu letniej stagnacji. Należy przypuszczać, że CS także jest dotknięta tym problemem, ponieważ bankowość inwestycyjna w CS stanowi jeszcze większą część ogólnego wyniku finansowego. Tutaj możesz to wszystko jeszcze zobaczyć wizualizując. Pozdrawiam, Rich https://www.sf.tv/sf1/tagesschau/

Napisany przez ADMCI4
Ale jeśli uda jej się lepiej kontrolować koszty, to liczby mogą nadal być dobre. :!:

Napisany przez ADMCI4
Ale jeśli ma lepszą kontrolę nad kosztami, to liczby mogą wciąż być dobre. :!:

Napisany przez Globalist
Banki wydają się być generalnie przegrzane. Jeśli UBS nie przedstawi dobrych wyników, to tym bardziej inne domy bankowe nie będą. Tak więc ostrożnie z CS i innymi.

Napisany przez Dany1
Labe pisze: Ale jeśli ma kontrolę nad kosztami, liczby mogą wciąż być dobre. :!:
Co oznacza mieć kontrolę nad kosztami?? Koszty rosną, ponieważ im więcej obrotu generują, tym więcej personelu potrzebują. Personel, który został zwolniony kilka lat temu w tysiącach, teraz musi być ponownie drogo zatrudniany i szkolony. Za kilka lat prawdopodobnie zostaną znowu zwolnieni, i gra zacznie się od nowa.

Napisany przez ADMCI4
No więc :!: kontrakt na CS wyszedł znacznie lepiej niż się spodziewano :P :!: Teraz może iść dalej na północ :!:

Napisany przez Dany1
UBS kontra CS Interesujący pojedynek dwóch gigantów. Obie akcje od wczorajszego wieczora stoją na wartości 74.95! Kto zostanie mistrzem zimy?

Napisany przez ADMCI4
Jestem ogólnie zaciekawiony, jak duże banki będą się miały po pierwszym pęknięciu bańki na rynku nieruchomości w Chinach. Obecnie wszyscy za nimi podążają, przelewając ogromne kwoty na Wschód i przejmując kolejne banki z niespłaconymi kredytami. Chińczycy mają masowe ilości niespłaconych kredytów w swoich księgach. Bloki mieszkalne wyrastają z ziemi praktycznie co godzinę i obecnie stanowią 40% niewykorzystanej przestrzeni. Kiedy inwestorzy zainteresują się tymi sprawami?

Napisany przez Dany1
Czy UBS źle doradza inwestorom? Hm... zawsze tak robią... NEW YORK Prokuratura stanowa w Nowym Jorku postawiła UBS zarzuty w związku z oszustwami inwestycyjnymi. Główny bank miał udzielać błędnych porad inwestycyjnych. UBS zaprzeczył tym zarzutom. Czy UBS źle doradza inwestorom? Nowojorski prokurator Eliot Spitzer wysłał obszerny dokument do UBS: oskarżył główny bank o oszustwa inwestycyjne. Bank miał nakłonić tysiące inwestorów do uczestnictwa w programie inwestycyjnym, który nie nadawał się dla nich - informuje złożony pozew. W centrum zainteresowania prokuratury jest program brokerski o nazwie InsightOne, oparty na opłatach. Program ten obciąża klientów opłatami zależnymi od wysokości salda, zamiast prowizji obliczanej od liczby transakcji. Według aktu oskarżenia Spitzera, inwestorów nakłaniano do uczestnictwa w tym programie poprzez zachęty finansowe. Tysiące inwestorów miało być zachęconych do udziału w programie InsightOne, chociaż nie spełniał on ich potrzeb. Główny bank od razu zaprzeczył zarzutom i zapewnił, że zawsze działał w interesie klientów.

Napisany przez freetrader
UBSN wzrósł o ponad 2% w ciągu ostatnich 3 dni. Podczas dłuższego okresu wartość prześcigała CSGN - czy obecne znaczące opóźnienie będzie nadal możliwe do odrobienia? :?:

Aktualnie UBSN znajduje się w pierwszej trójce zwycięzców na SMI z zyskiem +1,61%

Odnaleziono pod adresem https://www.wallstreet-online.de/nach...t/2004331.html UBS - Start rajdu tuż przed nami Liczba czytań artykułu: 499 UBS WKN: UB0BL6 ISIN: CH0024899483 Kurs intraday: 21,15 CHF Aktualny wykres dzienny (log) od 07.08.2006 r. (1 świeca = 1 dzień) Krótka komentarz: Akcje UBS walczą od kilku dni z oporem przy 76,70 CHF. Jednak do tej pory nie udało się osiągnąć zamknięcia powyżej tej wartości. Niemniej dzisiejszy przebieg dnia wskazuje, że ten kurs powinien niedługo zostać osiągnięty. Jeśli się uda, to od razu będzie kontynuacja rajdu przynajmniej do 79,90 CHF, a później do około 88,00 - 90,00 CHF. Jeśli jednak akcje zaskakująco spadną poniżej 75,65 CHF, należy spodziewać się dalszych spadków aż do około 73,00 CHF.

Czy jesteś może zatłoczony opcjami, freetraderze? czy dlatego tak intensywnie zagoniłeś się do kursu? Tak, UBS miało trochę gorzej w porównaniu z CS i teraz trochę odrabia straty. To dobrze. W okolicach 80 będzie trochę oporu, ale może teraz zostać szybko przełamany w kierunku 80+. Prawdopodobnie pojawią się zyski i cały SMI jest nieco niezdecydowany przed ewentualną korektą. Ale mimo wszystko dzięki za uważne relacje, nie zapomnij zebrać części zysków?

Tytuł bazowy zarówno jako opcje, cybercrash. Dziękuję za Twój wskazówkę - okazała się złota chwila po Twoim poście. Jeśli awans UBSN do 85+ będzie kontynuowany, na pewno będzie to ulga dla SMI

UBS - wartość bankowa nieco zacofana - teraz skierowała swoją uwagę na opór w wysokości 80 CHF. Trzeba zobaczyć, czy kursy 80+ będą w stanie utrzymać się przed małym zabójcą opcji.

Napisany przez ADMCI4
Spekulacyjne transakcje można się spodziewać w przyszłym tygodniu (przed ogłoszeniem wyników). Nowy zastrzyk energii powinien nas ożywić w poniedziałek.

Napisany przez fritz
Pytanie do ekspertów od opcji, w tym Cybercrash-a:

O co dokładnie chodzi z terminem opcje killer? Podejrzewam, że chodzi tu o dzień wygaśnięcia opcji. Jak zazwyczaj wpływa to na kurs akcji?

Pozdrowienia
Fritz

To tak naprawdę odwrotnie, cena akcji wpływa na opcje, a ceny akcji poruszają się zgodnie z tym, co banki i fundusze hedgingowe uważają za optymalne ze względu na ekspozycję opcji. Jeśli nie wiesz za wiele i nie rozumiesz, po prostu przypnij pasy przed i po tych terminach.

Napisany przez ADMCI4
Ale bardziej wątpię, że wywoła to wielkie poruszenie w przyszłym tygodniu. Cena ropy naftowej i strach przed podwyżką stóp procentowych w Ameryce martwią obecnie bardziej i mogą wkrótce spowodować krótką fazę korekty (gdy tylko duże przedsiębiorstwa opublikują wszystkie wyniki finansowe).

Nowe liczby są całkowicie solidne, jednak CHF 80 nie można utrzymać. Aż do momentu spłatania w piątek, jak również innych. Jutro pojawi się jeszcze CS.

Ciekawe jest czytanie różnych komentarzy prasowych. Ale już ten wpis mnie zaskakuje :cry: Pozdrowienia Rich Zyski UBS spadły o 47%; Dochody z działu papierów wartościowych utknęły w miejscu Przez Jacoba Grebera 13 lutego (Bloomberg) -- UBS AG, największy na świecie zarządzający pieniędzmi, zgłosił drugi z rzędu spadek zysków w czwartym kwartale, gdy dochody z bankowości inwestycyjnej znacznie osłabły. Zysk netto spadł o 47 procent do 3,41 miliarda franków Szwajcarskich (2,72 miliarda dolarów), czyli 1,66 franka za akcję, z 6,49 miliarda franków, czyli 3,14 franków, rok wcześniej, kiedy sprzedaż czterech jednostek zarządzających pieniędzmi doprowadziła zyski do rekordowego poziomu - poinformował dziś UBS. Zyski z działalności ciągłej wzrosły o 19 procent. Zyski przed opodatkowaniem w dziale papierów wartościowych UBS spadły o 1 procent, nie osiągając oczekiwań, ponieważ zatrudnienie nowych pracowników spowodowało wzrost kosztów, a dział miał straty z obrotu instrumentami pochodnymi na metale szlachetne. Deutsche Bank AG, która zarządza największym na kontynencie europejskim bankiem inwestycyjnym, odnotowała wzrost zysków przed opodatkowaniem o 40 procent, a Credit Suisse Group prawdopodobnie zgłosi, zgodnie z szacunkami analityków, potrójne zyski w tym tygodniu w swoim dziale papierów wartościowych. Wyniki są dobre, ale w kontekście tego, co Deutsche Bank zgłosiła i czego oczekuję od Credit Suisse w tym tygodniu, wydają się być w tyle - powiedział Thomas Bischof z LGT Capital Management w Liechtensteinie, zarządzający ok. 56 miliardami dolarów, w tym akcjami UBS. Akcje UBS spadły o 85 centymów, czyli o 1,1 proc., do 78,75 franków o godzinie 9:27 rano w Zurychu, wyceniając firmę na 166 miliardów franków. Od końca września akcje wzrosły o 5,3 procent, pozostając w tyle za wzrostem akcji Credit Suisse o 22 procent i wzrostem o 11 procent akcji Deutsche Bank.

Czasami myślę, że nie do końca rozumiem angielski? Ale na szczęście potrafię czytać po alamannsku.

Rzekomo UBS ma być również narażony na około 1 mld USD w hipotekach powietrznych w USA, kurs spadł o ponad 4%, co stanowiło rzekome zniszczenie wartości rynkowej w wysokości 10 mld USD. Wszystko to przed wielką terminem wygaśnięcia opcji. Do tej obecnie dość drogiej paczki dołączyłem jeszcze tańszą na poziomie 69 CHF.

Napisany przez ADMCI4
menedżerowie UBS zapewne liczą na to, że poniższe ogłoszenie przyniesie wzrost wartości akcji i opcji dla ich pracowników: AWPie UBS AG zaproponowała na tegoroczne Walne Zgromadzenie Akcjonariuszy 18 kwietnia 2007 roku wybór Sergio Marchionnea do Rady Nadzorczej. Ponadto, bank ogłosił wniosek o ponowne wybranie Stephana Haeringera, Helmuta Prankego i Petera Spuhlera - poinformował w środę wielki bank. Po zgromadzeniu Rada ma liczyć 12 członków. Marchionne obecnie pełni funkcję CEO włoskiego producenta samochodów Fiat oraz przewodniczącego Rady Nadzorczej genewskiego koncernu SGS.

Adres peitschi dostarcza zawsze oryginalne i wartościowe wskazówki. Na tym miejscu chciałbym złożyć wielkie komplementy.

UBS dzisiaj ex. Div. Bez tego SMI przypuszczalnie wyglądałby przyjaźniej... :wink: Pozdrowienia Rich

CHF 80 ponownie stanowił twardy opór, nie udało się go pokonać. Handel zakończony z niewielkim spadkiem, zebrano 2% dywidendy.

Napisany przez ADMCI4
Znowu wyniki kwartalne UBS przyniosły złe niespodzianki. Kupuję za 76. Mam nadzieję, że w przyszłym tygodniu będę mógł sprzedać tę akcję za 80.

CHF 80 bewährte się jako bardzo silny opór. Dziś zaprosił do refleksyjnego zbierania na poziomie kursu 74.95.

Zadumany handel się zreflektował i w trakcie szaleństwa czarownic przeleciał obok cen w wysokości 77 CHF. Niewiele na przestrzeni tygodnia, netto 1.4%, jeśli chcesz handlować, limit prędkości to 80 CHF. Dzisiaj na Czarnoksiężniku nawet wzrósł do 78.4! To dość nietypowe, zazwyczaj ceny są ściskane w imadle, aby czarownice nie znalazły żadnego pożywienia.

Okazało się, że jest handlowalne z ograniczeniem prędkości do 80. Dziś musiał trochę zwolnić, wydając 75,4 CHF. Tak więc wrócił z zyskiem do portfela.

Dziś rano szokująca wiadomość, Peter Wuffli, szef UBS, podaje się natychmiast do dymisji. Tło to błędne decyzje dotyczące amerykańskich hipotek i funduszy hedgingowych. Kilka razy zwracałem uwagę na uwikłanie amerykańskich REITS (Brechreits) i funduszy hedgingowych dużych banków. Szkoda, teraz dotknęło to Wuffliego, wygląda na to, że to nie jest temat poruszany na tej platformie, ale to bardzo stratny! Pan Wuffli w znaczący sposób poprawił reputację UBS. Stał za rygorystycznym i kompetentnym zarządzaniem w bankowości i nie obciążała go taka mafiańska postawa finansowa jak u aroganckiego pana Ospela (fiasko Swissaira). Również ja zostałem zaskoczony przez Brech-REITS, oczekiwałem stabilizacji przy najwyższym poziomie stóp procentowych. Żałuję odejścia pana Wuffliego, czy to ofiara makabrycznych gier Indian z USA?

Więc jednak. Amerykański rynek nieruchomości musi posłużyć jako powód do obniżenia kursów UBS i CS (oraz Swisslife i ZFS). Ponownie nie można dowiedzieć się nic konkretnego, ale informacje można wyczytać między wierszami i komentarzami telewizyjnymi. Przynajmniej jeśli jakiś dyrektor zarządu musi stracić głowę, czy nie powinno to wywołać jakiegoś efektu? Już byli pojedynczy komentatorzy z USA, którzy widzieli cykl stóp procentowych w USA w momencie szczytowym i zauważyli tym samym kryzys powiązany z ryzykiem hipotecznym na Zenicie. Było nawet słychać opinie, że najgorsze jest już za nami (bankructwa banków hipotecznych). Teraz ponownie podgrzewana panika. Może warto przypomnieć sobie starożytne chińskie przysłowie, że noc jest najciemniejsza tuż przed świtem? Nie dotyczy to tylko akcji finansowych! proszę spojrzeć na Novartis! To przypomina właśnie dziesięcioletni okres ciągłego spadku kursu spółki SwissRe w latach recesji? Jednakże istnieje możliwość, że wsparcie się utrzyma i na kursie będzie widoczna „dziura” dla traderów? Są głosy, które minimalizują skutki kryzysu na amerykańskim rynku nieruchomości. Interesujące jest to, że obecnie uwaga jest skupiona na rekordowo wysokich cenach ropy! 78 dolarów za baryłkę na Morzu Północnym (Anglosasi kupują i podnoszą cenę) i „tylko” 72 dolarów za baryłkę amerykańskiej lekkiej ropy naftowej! Słaby kurs dolara lub silny euro łagodzi ten horror cenowy. Jeśli jedno uderzenie młotem nie wystarczy na rynkach o zniżkowych trendach, czy zostanie użyty drugi w zanadrzu!

Napisany przez Simona
Tylko krótko: r n r n Przypuszczam, że odejście pana Wuffli było tylko niespodzianką dla opinii publicznej. Już latem 2006 roku, przy okazji (jeszcze) dobrego raportu półrocznego, Wuffli zwrócił uwagę, że nie jest jeszcze jasne, czy nadchodzący drugi semestr będzie mógł odbyć się w podobnym zakresie. To już wtedy skłoniło mnie do refleksji i zwróciło moją uwagę. Niewątpliwie wszystkie ewentualne wpadki Big-Play-Boys potrafią odpowiednio sprytnie opakować. A do wyjedzenia pozostała jeszcze nowa osoba. A do pomocy przy przewracaniu krzeseł również. Ostatecznie supermenadżer, Pan Marchionne, z pewnością ma tu pewien wpływ. Dlatego może tu w niedalekiej przyszłości być dość ciekawie. Warto jednak unikać zrównywania wszystkich innych instytucji finansowych z UBS z powodu wewnętrznych zaniedbań. r n r n r n Pozdrowienia, r n Simona

Napisany przez ManfredBali
Mam w koszyku większe ilości następujących pozycji, które od 1.1.07 są na minusie, od wczoraj: Między innymi: UBS -1.49% (od początku roku). Novartis -5.27% !!! Kurs się pogorszył od rozpoczęcia kadencji Vasella przed 8 laty (taka sama wydajność kursu i dyrektora generalnego?) Baloise (-2.30%) Roche (-0.96%). Nadal będę dokupywać akcje UBS i NOVN - jeśli będzie konieczne - aby utrzymać niski EP. ******** Swisscom (-6.94%) i Ciba (-3.70%) jeszcze trzymam. Dziś przegapiłem Nobla za 400, aktualnie 406.50. :evil: Czy to wciąż jest interesujące? ********* Również Swisslife (+3.03%) i Synthes nie mogłem odmówić. ***** Ponownie dokupiłem na czas akcje Gazprom (dzisiaj +3.16%), patrz deal z Total! (znowu są w zysku, będą również dobrze prosperować w przyszłym roku) oraz akcje Suedzucker (dzisiaj +3.09%) stanąłem na równi. Jednak znowu znacznie je ograniczę. Dodatkowo kupiłem akcje Credit Agricole (interesujące dla mnie jako inwestycja na zmianę). Lenovo jeździ góra-dół, dzisiaj znowu +10%.? ********* RWE znowu odrabia straty (dzisiaj +2.72%)? Nareszcie nadszedł czas. UMICORE nadal cieszy (+2.69%), Tylko 1.17% poniżej tegorocznego szczytu. ******** USA AMGN tylko nieznacznie, +0.29%, dalej nie ma wyraźnego trendu. Caterpillar (+1.34%) i FRO (+2.02%) swobodnie przełamują nowe maksima.historyczne. Cameco stracił trochę w ostatnich dniach, ale nie tak bardzo (-10.7% poniżej dzisiejszego maksimum). ***** GG idzie dobrze (dzisiaj +2.09%), myślę, że znowu jest popyt na złoto. NEM też dzisiaj dobrze (po wczorajszym spadku), tutaj jestem nadal -0.97% w dół. Ale znowu myślę, że NEM nie ma zbyt dobrą przyszłość, jeśli wierzyć najnowszym doniesieniom (zbyt wysokie koszty operacyjne).

Napisany przez beat
ManfredBali pisze: Dzisiaj brak Nobla przy 400, aktualnie 406,50. :evil: Nadal interesujące?
Cześć Manfredzie Trochę trudno opuścić 400. Ale byłbym za postawienie na to. Mam STMN i NOBE. Ale obecnie widzę większe szanse w NOBE. Cytat od ManfredBali GG radzi sobie dobrze, (dzisiaj +2,09%), myślę, że znowu jest zainteresowanie złotem. Dzisiaj jeszcze jedno sprawozdanie o aktualnej sytuacji i perspektywach. https://www.canadianminingjournal.com...=06012007&PC= SLW wreszcie przełamało mocny opór. Mój aktualny ulubieniec w złocie - SA. Wkrótce znów przedstawią wyniki wiercenia, ale od lat robią to jak rakieta. Bardzo gorący temat.

Dzięki Beat, dodałem SA do mojej listy życzeń. NOBE/Straumann do porównania. Podczas gdy NOBE raczej pozostawało na stałym poziomie, Straumann zyskał około 18% w ciągu ostatnich 6 miesięcy. Miło jest zobaczyć: od początku kwietnia rozdzielają się losy, a NOBE traci około 10%? Dlaczego? Podczas gdy w przypadku Straumanna kurs zbliża się ponownie do EMA 13 (z góry, sygnał sprzedaży?), w przypadku NOBE jest odwrotnie. Kurs zbliża się od dołu do EMA i jest teraz praktycznie taki sam. Interpretuję to jako sygnał ZAKUPU, chociaż jeszcze niejednoznaczny, ponieważ kurs powinien być wyraźnie powyżej EMA 13? To moje odczytanie. Wzrost kursu z wczoraj sprawia, że jestem zdenerwowany, prawie trochę za bardzo?

Napisany przez beat
Cześć Manfred, Krótko i na skróty. giełda potrzebuje mnie teraz... STMN wydaje się odbił się m.in. z USA i jest gotowy ruszyć naprzód. Ale myślę, że niektórzy oczekują zbyt wiele. Dodatkowo przejęcie dystrybutora z Japonii prawdopodobnie pochłonie nieco kapitału. STMN ma reputację solidnej firmy. NOBE nadal zmaga się z problemami związanych z NobelDirect, co stanowi główną przeszkodę. Dodatkowo nieciekawie prezentuje się ich forsowane marketingowo. Ale firma działa. Powrót do 390,- zawsze jest możliwy. Patrz załączony wykres. STMN ma mniejsze ryzyko, ale także mniej szans. Natomiast zaangażowanie NOBE w Rosję, Chiny itp. powinno przynieść sukces w średnim okresie. W sierpniu pojawią się dane, wtedy będzie można coś więcej powiedzieć. Bo teraz trudno cokolwiek przewidzieć. Podaję Ci link do wykresu z kilkoma liniami, który nie jest najświeższy. To mniej więcej to, co ja widzę. Niedługo nastąpi przełamanie trójkąta. Sądzę, że w kierunku północy. https://bp1.blogger.com/_RUckH1sq9IU/...600-h/NOBE.jpg

Napisany przez Dany1
Tylko krótko: Podejrzewam, że odejście pana Wuffliego było tylko niespodzianką dla opinii publicznej. Już latem 2006 roku, przy okazji (jeszcze) dobrego raportu półrocznego, Wuffli zwrócił uwagę, że nie jest jeszcze pewne, czy nadchodzący drugi semestr będzie mógł przynieść podobne wyniki. To już wtedy zmusiło mnie do zastanowienia się i wzmożonej uwagi. Teraz, co wszystko poszło źle, i tak pewnie nie poznamy szczegółowo. Wielcy gracze na pewno umieją odpowiednio przetworzyć ewentualne wpadki. A jest już ktoś nowy do likwidacji szkód. I do pomocy przy przewracaniu krzeseł również. Na pewno supermenedżer pan Marchionne ma tu pewien wpływ. Tak więc może w najbliższej przyszłości zrobi się tu dość interesująco. Niemniej jednak należy unikać wrzucania wszystkich innych instytucji finansowych do jednego worka ze względu na słabe zarządzanie UBS. Pozdrowienia, Simona Cześć Simona W swoim wpisie umieściłaś słowo supermenedżera... chciałbym tylko zauważyć, że Sergio Marchionne dla mnie jest supermenedżerem bez dwóch zdań. To, co osiągnął w SGS czy w FIAT, jest imponujące. Jest jednym z niewielu menedżerów, którzy wyróżniają się swoją pracą, a nie niesłusznymi korzyściami materialnymi. Ale wymaga też bardzo wiele od swoich pracowników, np. kilka lat temu w SGS zażądał od odpowiedzialnej osoby, aby 21 grudnia zobaczył 12-metrową choinkę w holu. Osoba odpowiedzialna lała krople potu, ale dzięki kilku działaniom budowlanym udało się to zrealizować. Marchionne wrócił w środku nocy z podróży służbowej i najpierw pojechał do firmy, podziwiał choinkę, a dopiero potem zadowolony pojechał do domu. Więc panowie z UBS na pewno mogą jeszcze wiele się od Marchionne nauczyć, zwłaszcza muszą być ostrożni... Ale mogą zapytać kolegę Bertarelliego, on na pewno zechce śpiewać...

Znowu wszyscy atakują banki, po tym jak wcześniej była kolej na branżę farmaceutyczną. Czas więc zaopatrzyć się w kilka akcji bankowych. Kupiłem kilka UBSN po 70.10. Miejmy nadzieję, że będzie dobrze :wink: Pozdrowienia, Rich

Tło dla Kurshammer jest rzekomą utratą grozy przez US-BRECH-REITS, być może także spekulowanym hajsem? Typowe jest to, że kurs spada, nie mając konkretnej informacji, co wskazywałoby bardziej na taktyki handlu opcjami. Kursy banków są dość trudne do zmiany, UBS był przynajmniej kilka razy możliwy do handlu. Trzeba nabyć pewną ilość, gdy kursy spadają, ale tylko ułamkowo, nigdy nie wiadomo, czy to jeszcze nie jest koniec. Schart również szybko poszedł w górę, wycena, jeśli jeszcze jest poprawna, wynosiłaby około PE 12. Nie zapominaj; UBS wypłaca brutto około 2,5% dywidendy. Sam trochę wcześnie wskoczyłem z pakietem, nie ma problemu. Można dokupić, jeśli przesadzą.

Myślę, że oprócz plotek o Hedge, silny euro także odgrywa rolę. Stopy procentowe? Również inne banki - np. Commerzbank, Postbank, itp. - mocno poruszają się na południe, i to od pewnego czasu. Commerzbank w chwili obecnej -2.77%, czyli jeszcze gorzej niż UBS. Obecnie buduję spadochrony kupna na dziennej minimie. Na dzisiaj mam kolejne zlecenie UBS na 69.90 (69.80 było dzienne minimum). To działa - lub nie. 8) Uważam, że bójka jeszcze się nie skończyła i jestem gotowy dokupić niektóre akcje. Jeśli spojrzeć z perspektywy wyniku rocznego, obecnie UBS ma -5.06% Swisscom -7.75% Novartis -6.19% Ciba -6.17% Nawet Credit Suisse ma wynik ujemny -0.82% Dobra Roche ledwo trzyma się powyżej zera z 0.14%. Jeśli myśli się pozytywnie, nie sądzę, aby WSZYSTKIE miały ujemny roczny wynik. :?: Jak wspomniałem, przecież wypłacają dywidendę. Moje wejście w Fortis jest rezultatem innych powodów: jest już 15% poniżej JH i uczestniczy w walce o przejęcie ABN Amro. Rynek wyraźnie tego nie docenił. *** Szkoda, że wiele mniejszych, także banków kantonalnych jest obecnie zbyt drogich. Czekam zawsze na okazje do wejścia, a potem pozostawiam. Na przykład, LLB, St.Galler Kantonalbank, Bellevue, itp.

Napisany przez Simona
@ Dany Kilka słów na temat przeszłości: Sergio Marchionne Supermanager zostaje nowym szefem Fiata © Laurent Gillieron/AP Supermanager: Sergio Marchionne to nowy szef zarządu Fiata W zaledwie dwa dni pochodzący z Turynu koncern Fiat mógł rozpocząć pracę z zupełnie nowym zespołem kierowniczym. Na początku wydawało się, że śmierć Umberto Agnelli i następne ustąpienie z funkcji prezesa zarządu przez Giuseppe Morchio doszczętnie wstrząsną koncernem, jednak już we wtorek te pustki zostały zapełnione dzięki szybkim decyzjom. Rada nadzorcza wybrała zręcznego menedżera przemysłowego Sergio Marchionnea na nowego prezesa zarządu, zgodnie z zatwierdzeniem całej rodziny Agnelli, po tym jak w niedzielę prezesem został wybrany Luca Cordero di Montezemolo (56), szef Ferrari. Więcej na temat Szef Fiata Agnelli: Pan koni mechanicznychFiat 2003: Światło na końcu tuneluMarchionne stoi przed ciężkim zadaniem: plan naprawczy poprzednika, który przywrócił centralne miejsce w firmie działalności związanej z samochodami, przyniósł szybko pozytywne rezultaty finansowe. Jednak jest jeszcze wiele do zrobienia, aby osiągnąć wyznaczony cel, czyli osiągnięcie wyrównania do końca roku. Nowe kierownictwo - stara strategia Pomimo tarcia w grupie po śmierci Umberto, które doprowadziło do natychmiastowego ustąpienia Morchia, wydaje się, że nowe kierownictwo kontynuuje starą strategię: zespół zamierza stawiać na branżę motoryzacyjną dotkniętą kryzysem. Kupujmy znowu włoskie samochody! Mam nadzieję, że w przyszłym roku zobaczymy więcej naszych samochodów na drogach, żartował niedawno Montezemolo w obecności przemysłowców. Pemeńskie arystokraty pełnią również funkcję nowego prezydenta włoskiego pracodawców od tygodnia. Wybór Marchionnea jest zaskakujący dla wielu, gdyż wcześniej rozmawiano o takich nazwiskach jak szef Maserati Martin Leach czy prezes Unicredito Alessandro Profumo. Jak informowały włoskie media, cierpiący już na raka Agnelli miał sam proponować Menadżera jako następcę Morchio jakiś czas temu. Jest on międzynarodowym menedżerem z klarowną wizją strategiczną i silnymi umiejętnościami organizacyjnymi - skomentował szef potężnej Mediobanca, Gabriele Galateri. Charyzmatyczny, wymagający i twardy Sergio Marchionne ma korzenie włoskie, ale dorastał w Kanadzie i posiada podwójne obywatelstwo. Po ukończeniu studiów prawniczych w Toronto i zdobyciu tytułu magistra administracji biznesu pracował w latach 90. dla szwajcarskiego koncernu chemicznego Lonza, zanim w początkach 2002 został szefem genewskiej firmy badającej towary SGS (Societe Generale de Surveillance). W krótkim czasie doprowadził do poprawy sytuacji finansowej i wydostał grupę z kryzysu. W maju 2003 został zatrudniony jako niezależny doradca przez Fiata. Obserwatorzy określali go jako zręcznego człowieka zarządzającego, charyzmatycznego, wymagającego i twardego supermanagera w dziedzinie przemysłu i finansów. Carola Frentzen, dpa Komunikat z dnia 01 czerwca 2004 ************************** Więc, nie martw się. Wymaga on również wiele od swoich pracowników, tak jak kiedyś w SGS zażądał, aby w 21 grudnia zobaczyć 12-metrową choinkę w holu wejściowym. Odpowiedzialny pocił się krwią, ale dzięki kilku zabiegom budowlanym mu się udało. Właśnie w przygotowaniu choinki nie zakończy się. 8) Pozdrowienia, Simona

Napisany przez Dany1
:mrgreen: dzięki Simona Znalazłam coś na temat rodziny Wuffli, nie wiedziałam nawet, że ojciec Wuffli był ważną osobą w CS, to tylko informacja, uważam że Wuffli UBS WauWau nie był taki zły: UBS-Wuffli: Jak ojciec, tak syn Rada Nadzorcza UBS natychmiastowo mianowała Marcela Rohnera na stanowisko Group CEO UBS. Zastępuje on Petera Wuffliego, który zrezygnował ze swoich funkcji. Tyle informacji z komunikatu prasowego UBS. Jednakże nie dowiadujemy się z niego, dlaczego Wuffli musiał odejść. Dla Wuffliego koło się więc zamyka, pewnie chciałby je przerwać. W 1977 roku - skandal w Chiasso Credit Suisse, sprawa przestępczości gospodarczej, rzuca ciemne cień na finansową głębię Szwajcarii. Paradoksalnie ta historia znajduje się na stronie UBS (źródło) Bez wątpienia to wydarzenie było kluczowe nie tylko dla SKA, lecz dla całego szwajcarskiego sektora bankowego. Kryzys wstrząsnął bankiem (dzisiaj Credit Suisse) w swoich podstawach i doprowadził do zmian na szczycie koncernu. Jednym z tych, którzy musieli wtedy odejść, był ojciec Petera Wuffliego, Heinz Wuffli. Uznano go wtedy za ofiarę. W wywiadzie dla pisma alumni Uniwersytetu St. Gallen Peter Wuffli nazwał upadek swojego ojca kluczowym doświadczeniem. Nauczył go, że sukces zawodowy jest bardzo nietrwały. Mam nadzieję, że teraz nauczył się on tej lekcji, po tym jak jego kariera bankowa została zatrzymana w nagły sposób. Szybki awans jest teraz szybko zastąpiony upadkiem bez (złotego) spadochronu. Dlaczego, dlaczego, dlaczego - można tylko spekulować, tak samo jak wtedy.

Termin na półroczne wyniki nie jest tematem? Już opublikowany? Nie zauważony? Jeśli już tak wiele kurzu zostało poruszone, czy to oznacza, że musimy mieć dobrą widoczność do terminu? Powinien to być 14 sierpnia, jeśli się nie mylę.

Jeśli dopiero zaczynasz przygodę z kryptowalutami […]

Uważasz więc, że podczas studiów dualnych zarobisz[…]

Do limitu ryczałtu nie płacisz żadnych podatków. J[…]

Dziękuję bardzo!

Odwiedź naszą stronę z aktualnościami ze świata