Capital Investment 4

Forum finansowe CI4 - Wszystko ze świata finansów i nieruchomości

Kto ma dobre doświadczenia z dostawcami kredytów? Kto działa rzetelnie i jest godny polecenia? Na rynku krąży wielu lichwiarzy.

Re: Zwrot opłaty manipulacyjnej VW Bank

Napisany przez trms
Cześć wszystkim,

około dwóch lat temu wziąłem kredyt samochodowy w VW Bank. Ostatnio przeczytałem, że można ubiegać się o zwrot opłat manipulacyjnych z tamtego czasu Źródło: Wzór pisma dotyczącego opłaty manipulacyjnej kredytu - żądaj zwrotu pieniędzy! - Dokument informacyjny - Stiftung Warentest. Chodzi o około 320 euro i oczywiście nie chcę tego po prostu oddać bankowi. Wykorzystałem więc wzór pisma i odpowiednio dostosowałem do banku. Odpowiedź banku rozpoczyna się jednak od następującego zdania: Nie zwrócimy opłaty manipulacyjnej.

Moje pytanie do Was brzmi, jak powinienem się zachować w tej sytuacji? Niestety, zrezygnowałem z mojej polisy ochrony prawnej dwa miesiące temu.

Napisany przez Naseweis
Cześć Trms, z tych kilku linii nie da się ocenić, czy masz prawo do zwrotu opłat. Jednakże podejrzewam, że na tym forum nie ma prawników. Podpowiedź: spróbuj zapytać na forum prawniczym! Pozdrowienia N.

Napisany przez Bankenschreck
Cześć trzymaj się, odpowiedź ze strony VW Banku jest standardowa. Istnieje już 9 wyroków różnych sądów wyższych instancji, które uznają pobieranie opłat manipulacyjnych za bezprawne. Banki argumentują jednak, że nie ma jeszcze wyroku Bundesgerichtshofu w tej kwestii. W prosty sposób banki lekceważą obowiązujące orzecznictwo. To moim zdaniem skandal. Na razie pozostaje tylko skierowanie się do adwokata. Ale jest też nadzieja. BGH zaplanował posiedzenie na 11.09.2012, na którym ma zostać rozpatrzona ta sprawa. Może jednak zdarzyć się, że dotknięty bank wycofa swój wniosek o rewizję i wyrok nie zostanie wydany. W poprzednich latach banki wielokrotnie wycofywały skargi i wnioski o rewizję, aby uniknąć negatywnego wyroku. Ale zobacz sobie stronę vertragswertcheck. Możesz to sprawdzić w Google. Jest bardzo interesująca. W innych forach (np. gutefrage.net) znajdziesz już relacje z doświadczeń. Pozdrowienia Lęk banków

Napisany przez trms
Cześć wszystkim,

Po moim ostrzeżeniu o skierowaniu sprawy do prawnika, bank VW zgodził się na kwotę 250,- EUR. Myślę, że gdybym poszedł do prawnika, miałbym prawo do pełnej kwoty.

Napisany przez Ravemaster84
Interesujące. Rozważenie zawarcia pozasądowej ugody, gdzie zrezygnuje się z kilku euro. Również brałem to pod uwagę (177 € w moim przypadku, oferta ugody 140 €).

Jeśli dopiero zaczynasz przygodę z kryptowalutami […]

Uważasz więc, że podczas studiów dualnych zarobisz[…]

Do limitu ryczałtu nie płacisz żadnych podatków. J[…]

Dziękuję bardzo!

Odwiedź naszą stronę z aktualnościami ze świata