Capital Investment 4

Forum finansowe CI4 - Wszystko ze świata finansów i nieruchomości

Kto ma dobre doświadczenia z dostawcami kredytów? Kto działa rzetelnie i jest godny polecenia? Na rynku krąży wielu lichwiarzy.

Re: Mediamarkt / Targobank odmawia udzielenia kredytu z powodu negatywnej historii kredytowej pomimo doskonałej zdolności kredytowej.

Napisany przez skysailor
Cześć, chciałbym dowiedzieć się od was, czy ktoś miał podobne doświadczenia. W zeszłym tygodniu kupiłem w Mediamarkt nowy piekarnik i nową parowarke Miele. Całkowita cena około 3.800 €. Chciałem skorzystać z finansowania 0% na 10 miesięcy. Po około 15 minutach Targobank (partner handlowy Mediamarkt) odmówił. Oto powód: z Schufy nadeszła informacja, że mam już zbyt wiele możliwości kredytowych. Faktycznie mam kartę Lufthansy HON-Circle z limitem kredytowym 30.000 EUR, kartę MPL z limitem 12.500 EUR oraz FlexiCard Commerzbanku z limitem 40.000 EUR. Żaden z tych limitów nie jest wykorzystany. Tak naprawdę wszystkie są na zerze. Kartą MPL i FlexiCard nie korzystam nigdy. Karta Lufthansy jest regularnie spłacana w 100% z mojego konta każdego miesiąca. Jestem zatrudniony na czas nieokreślony z wynagrodzeniem netto powyżej 10.000 EUR miesięcznie i jestem właścicielem mojego mieszkania. Nigdy nie zdarzyło mi się nie spłacić kredytu lub spłacić go z opóźnieniem. Mój wynik Schufa wynosi 98,59% (jak to się składa, jest dla mnie zagadką). Spodziewałem się, że przy takiej zdolności kredytowej bez problemu otrzymam finansowanie w wysokości 3.800 EUR na 10 miesięcy. Ale nie - musiałem zapłacić gotówką. Czy ktoś z Was miał podobne doświadczenia? Czy istnieje sposób, aby nie obniżać moich limitów? Dziękuję za wasze opinie...

Re: Mediamarkt / Targobank odmawia udzielenia kredytu z powodu negatywnej historii kredytowej pomimo doskonałej zdolności kredytowej.

Napisany przez Franko
Myślę, że po prostu zakładają, że Twój stan dostępnych środków finansowych może zostać przekroczony, jeśli będziesz korzystać z nich w pełni.

Napisany przez msfinanz
Czasami jest problemem, gdy w Schufa jest zbyt mało wpisów, ponieważ niektórym systemom bankowym to przeszkadza!

W przypadku ponownego wystąpienia takiej okazji, polecam albo zarezerwowanie obiektu do zakupu, a następnie wzięcie małego kredytu w banku (co jest znacznie tańsze!) albo najpierw zapłacenie kartą kredytową i później złożenie zapytania w banku.

Można również zasięgnąć informacji u finansistów inwestycyjnych, którzy często nie wymagają nawet sprawdzenia w Schufa!

Niestety, każdy bank wyciąga inne wnioski z informacji z Schufa...

Napisany przez Leja
Dotychczas nie miałem żadnych problemów z targobankiem / MediaMarktem, kupiłem już kilka rzeczy u nich na raty, głównie sprzęt elektroniczny lub laptop. Być może zależy to też od tego, jak przestrzega przepisów pracownik obsługujący transakcję.

Napisany przez Karin2202
Naprawdę interesująca sprawa! Jak dziwne, że kredyt nie został Ci przyznany pomimo Twoich wysokich limitów... Na szczęście mogłeś to zapłacić gotówką haha

Napisany przez 2Escorpio
No cóż... karty kredytowe to zobowiązania... firmie Schufa nie jest wiadomo, jak bardzo są wykorzystywane limity tych kart, czy nie...

Gdy ktoś ma prawie 100 000 euro zobowiązań, a są to jeszcze karty kredytowe, można się zastanawiać, dlaczego taka niewielka suma jak 3 800 euro (jeśli istnieje już tak duży tło, aby mieć tak wysokie limity kart kredytowych) musi zostać nagle spłacona za pomocą finansowania. Oczywiście może być wiele powodów, ale możliwe jest także, że klient po prostu nie jest w stanie sam zapłacić 3 800 euro (stąd finansowanie)... jak w takim razie ma spłacić zobowiązania prawie 100 000 euro, których ewentualnie używa?

Może się też zdarzyć zupełnie inaczej, że odrzucenie nie przyszło od firmy Schufa, a od banku, i zostało jedynie odniesione do informacji w Schufie... finansowanie 0% oprocentowania nie przynosi dużych zysków (sprzedawca płaci bankowi tylko niewielką kwotę za to), ale zostało wprowadzone w celu pobudzenia handlu i zachęcenia do zakupu przedmiotów, których klienci nie mogą sobie pozwolić na jednorazową opłatę... Przy wynagrodzeniu netto 10 000 euro, zazwyczaj można wygospodarować 3 800 euro, w takim razie dlaczego bank / sprzedawca miałby ponosić straty, skoro klient i tak prawdopodobnie nabywa towar?

Finansowanie 0% jest przeznaczone dla innego segmentu klientów... dla tych, którzy nie są w stanie lub mają trudności z płaceniem gotówką, i aby pozyskać tych klientów i tym samym zwiększyć obroty / aktywność gospodarczą sprzedawcy, istnieje ta forma finansowania.

Pozdrawiam, esco

Jeśli dopiero zaczynasz przygodę z kryptowalutami […]

Uważasz więc, że podczas studiów dualnych zarobisz[…]

Do limitu ryczałtu nie płacisz żadnych podatków. J[…]

Dziękuję bardzo!

Odwiedź naszą stronę z aktualnościami ze świata