Re: Mediamarkt / Targobank odmawia udzielenia kredytu z powodu negatywnej historii kredytowej pomimo doskonałej zdolności kredytowej.
Napisany przez skysailor -
- wt kwie 17, 2012 4:12 pm
Cześć, chciałbym dowiedzieć się od was, czy ktoś miał podobne doświadczenia. W zeszłym tygodniu kupiłem w Mediamarkt nowy piekarnik i nową parowarke Miele. Całkowita cena około 3.800 €. Chciałem skorzystać z finansowania 0% na 10 miesięcy. Po około 15 minutach Targobank (partner handlowy Mediamarkt) odmówił. Oto powód: z Schufy nadeszła informacja, że mam już zbyt wiele możliwości kredytowych. Faktycznie mam kartę Lufthansy HON-Circle z limitem kredytowym 30.000 EUR, kartę MPL z limitem 12.500 EUR oraz FlexiCard Commerzbanku z limitem 40.000 EUR. Żaden z tych limitów nie jest wykorzystany. Tak naprawdę wszystkie są na zerze. Kartą MPL i FlexiCard nie korzystam nigdy. Karta Lufthansy jest regularnie spłacana w 100% z mojego konta każdego miesiąca. Jestem zatrudniony na czas nieokreślony z wynagrodzeniem netto powyżej 10.000 EUR miesięcznie i jestem właścicielem mojego mieszkania. Nigdy nie zdarzyło mi się nie spłacić kredytu lub spłacić go z opóźnieniem. Mój wynik Schufa wynosi 98,59% (jak to się składa, jest dla mnie zagadką). Spodziewałem się, że przy takiej zdolności kredytowej bez problemu otrzymam finansowanie w wysokości 3.800 EUR na 10 miesięcy. Ale nie - musiałem zapłacić gotówką. Czy ktoś z Was miał podobne doświadczenia? Czy istnieje sposób, aby nie obniżać moich limitów? Dziękuję za wasze opinie...