Capital Investment 4

Forum finansowe CI4 - Wszystko ze świata finansów i nieruchomości

Pytania dotyczące wszystkich innych tematów związanych z finansami.

Re: Czy lepiej skorzystać z oprogramowania do składania deklaracji podatkowej, czy z pomocy jednej z wielu organizacji pomagających w sprawach podatkowych?

Napisany przez PelePele
Cześć,

w ciągu ostatnich lat robiłem swoje zeznanie podatkowe z pewnym znajomym, który pracował w biurze podatkowym. Niestety ten znajomy teraz wyjechał do Szwajcarii i nie będzie mi dostępny do mojego nadchodzącego zeznania podatkowego... :-(

Teraz stoję przed zadaniem zrobienia mojego zeznania podatkowego samodzielnie, na przykład za pomocą programu Taxman od Lexware lub za pomocą pomocy ze stowarzyszenia ds. pomocy podatkowej. Od kilku tygodni denerwuje mnie reklama radiowa LOHI, czy ktoś miał już z nimi doświadczenie, lub może polecić inne stowarzyszenie, które weźmie się za moje zeznanie podatkowe lub mnie wesprze?

I tak, naprawdę nie zrozumiałem nic, kiedy zawsze robiłem moje zeznania z moim znajomym, dla mnie te wszystkie sprawy podatkowe to jak księga z siedmioma pieczęciami... ;-)

Każdy, kto może polecić mi lepsze oprogramowanie niż Taxman, dzięki któremu mogę złożyć zeznanie bez dużych umiejętności, zapraszam do podania nazwy cudownego programu... ;-)

Re: Czy lepiej skorzystać z oprogramowania do składania deklaracji podatkowej, czy z pomocy jednej z wielu organizacji pomagających w sprawach podatkowych?

Napisany przez Dasdi1970
Dołączam do pytania z podobną kwestią.

Szukam programu do rozliczania podatków, który potrafi obsłużyć dochody z działalności własnej, wynajmu oraz zatrudnienia, nie wymagając specjalistycznej wiedzy podatkowej do obsługi!

Proszę o propozycje!

Napisany przez delgado
Tylko mogę się z tym zgodzić. Zobaczymy, kto nam pomoże. :-)

Napisany przez Naseweis
Cześć,

na początek powinieneś ocenić swoje własne umiejętności z zakresu prawa podatkowego.
Czy znasz wszystkie możliwości odpisów podatkowych?

Dla przeciętnego Kowalskiego z pewnością nie powinno być trudne wpisanie kilku liczb dotyczących dochodów, wydatków i kosztów uzyskania przychodu w programie Elster.

Osoba budująca Dom lub osoba prowadząca własną działalność gospodarczą powinna skonsultować się ze specjalistą ds. podatkowych.

Nawet jeśli zamierzasz korzystać z wymienionych programów podatkowych,
warto mieć wiedzę na temat możliwości odliczeń.

Pozdrowienia, N.

Napisany przez roland
To jednak nie jest tak skomplikowane. Jeśli macie Dom lub firmę, wizyta u doradcy podatkowego jest obowiązkowa. W przeciwnym razie wystarczy szybko poczytać w internecie i już.

Napisany przez Winger
Nie jestem pewien, czy mogę to tutaj napisać, ponieważ w jakiś sposób jest to reklama, ale miałem bardzo pozytywne doświadczenia z programem WISO ZDF. Używam go praktycznie co roku i działa nawet w bardziej skomplikowanych sytuacjach...

Napisany przez PelePele
Także zerknąłem na program Elster, choć nie nazwałbym tego programem w tradycyjnym sensie. Dla mnie to po prostu sposób na wypełnienie formularza lub formularzy na komputerze, a następnie bezpieczne przesłanie ich do urzędu skarbowego. Brak tutaj jakiejkolwiek pomocy przy wypełnianiu, jakiej można by spodziewać się w przypadku programów Taxman od Lexware lub WISO (niestety nie udało mi się znaleźć odpowiedniego oprogramowania). Nie mam też ochoty na to wszystko poświęcać czasu i robić z użyciem oprogramowania Elster zamiast składania swojego zeznania podatkowego, więc równie dobrze mógłbym usiąść i wypełnić formularze ręcznie. Zamówiłem teraz program Taxman i dam znać, jak mi poszło!

Napisany przez 2Bolitho
Moją ulubioną aplikacją jest SteuerSparErklärung. Jestem bardzo zadowolonym klientem od wielu lat: deklaracja podatkowa 2011 z programem Steuer-Spar-Erklärung 2012 - oprogramowanie podatkowe 2010

Jeśli dopiero zaczynasz przygodę z kryptowalutami […]

Uważasz więc, że podczas studiów dualnych zarobisz[…]

Do limitu ryczałtu nie płacisz żadnych podatków. J[…]

Dziękuję bardzo!

Odwiedź naszą stronę z aktualnościami ze świata