Capital Investment 4

Forum finansowe CI4 - Wszystko ze świata finansów i nieruchomości

Masz wiedzę na temat rynków? Jak wpływają one na giełdę? Jakie są przyszłe trendy gospodarcze? Na tym forum możesz wymieniać się poglądami z innymi użytkownikami.

Re: Marc Faber

Napisany przez 2cybercrash
Na stronie Borsalino-Cash można teraz odtworzyć 30-minutowe wideointerwju z Marcelem Faberem. Nie jest to całkowicie nieinteresujące, ale jasno wynika, że Marcel Faber nie jest specjalistą ani w zakresie poszczególnych akcji na SWX, ani na rynku amerykańskim. Jego ogólne poglądy interesują mnie tylko pobieżnie, ponieważ wcześniej zajmowałem się wieloma danymi dotyczącymi poszczególnych akcji, co nie jest obszarem działania Marca Fabera. Kiedyś był on gorącym zwolennikiem inwestycji w złoto (fizyczne) i nieruchomości, teraz wydaje się być nieco zaniepokojony do powściągliwy. Nie obejrzałem całego wideointerwju. Czy widzi to obecnie podobnie jak ja? brak kryzysu, nadmierny spadek z nieprzewidywalną siłą (sterowany przez fundusze hedgingowe), czy to w listopadzie, na początku stycznia, czy w kierunku marca, nie chce się zdecydować. Jeśli wszystko czeka na korektę, to jej nie będzie, to wiemy z doświadczenia. Więc ruszamy trochę z mniejszą siłą w nadmiar i obszar przekupienia, ważne jest, aby zachować odpowiednią ilość gotówki i nie natychmiast ponownie zasilać, ale stopniowo wykorzystywać niskie poziomy. A może wszystko po prostu będzie płaskie i nudne, a nikt nie będzie wiedział, dokąd zmierza? Czasami warto obejrzeć też 10-minutowe widea na temat sytuacji na rynku. Jednakże, robimy to o wiele lepiej i profesjonalniej tutaj!

Napisany przez beat
cybercrash pisze: nieprzewidywalnego mocnego spadku (napędzanego przez fundusze hedgingowe), czy to w listopadzie, na początku stycznia czy w kierunku marca, nie chce się zobowiązać. Jeśli wszystko czeka na korektę, to nie przychodzi, wiemy to z doświadczenia. Więc z pół na pół do przodu w przesadę i obszar wykupienia, istotne jest posiadanie dobrej ilości gotówki i nie ponowne uzupełnianie od razu, lecz stopniowo sondować poziomy najniższe. Być może wszystko będzie po prostu płaskie i nudne, a nikt nie wie, dokąd zmierzać?
Obejrzałem całe wideo. Wielkiego oświecenia nie było. Soja powinna coś jeszcze zyskać ze względu na pozycje kukurydzy. Ale to nie moja bajka. Złoto i srebro, zarówno z punktu widzenia analizy technicznej, jak i niepewności panującej na giełdzie do przynajmniej wiosny, wydają mi się interesujące. Uważam również, że korekta - lub wyczerpujące odpadanie - przynajmniej w przypadku poszczególnych spółek nastąpi w ciągu najbliższych 6 miesięcy. Ale czasem to, co jest logiczne, nie ma miejsca. Obecnie skupiam się przede wszystkim na wskaźniku PEG. Istnieje wiele firm, które działają fantastycznie, a ich wyniki są również fantastyczne, a wskaźnik cena/zysk przynajmniej wysoki. Wysoki wskaźnik PEG występuje, gdy wskaźnik cena/zysk w następnym roku nie jest znacząco wyższy niż obecnie. To może prowadzić do zawrotów głowy. Jeśli akcja ma wskaźnik cena/zysk z 06 roku wynoszący 10, a z roku 07 wynoszący 11, to jest w porządku. Ale jeśli w 06 wynosi 20, a w 07 21, to mogą się pojawić problemy. Przy wskaźnikach 06 20 i 07 22, sytuacja może już być w porządku. Wszystko jest uproszczone. Jednak nie wszyscy podejmują takie rozważania i wesoło kontynuują jazdę. Dopóki wszystko idzie dobrze, trend jest twoim przyjacielem. Zawsze trudno oszacować, jak długo się jedzie na fali. Ale ogólnie widzę fale do wiosny z możliwościami wejścia w pojedyncze, być może już nie tak drogie surowce (takie jak teraz być może złoto i srebro). Od wiosny jestem raczej optymistycznie nastawiony. Ale rok temu również myślałem, że impreza mogłaby już się zakończyć. Ostatecznie jednak zostałem chyba z chciwością? w to zaangażowany. Opłaciło się. Ale z każdym rokiem imprezy trzeba nieco więcej myśleć. :wink:

Napisany przez Simona
Pamiętam to również. W zeszłą niedzielę słuchałam analiz UBS w programie Cash-TV. Wydaje mi się, że dużo się mówi, ale niewiele konkretnego zostaje powiedziane. Dlaczego? Nawet oni sami nie wiedzą, jakie prognozy powinni przedstawić. Na razie wszystko wygląda stosunkowo dobrze. To nie jest zły znak. To, co może się wydarzyć w 2008 roku, naprawdę nie da się teraz precyzyjnie przewidzieć i wysuwać w związku z tym jakieś teorie, uważam za zbyt daleko idące. Nie należy malować diabła na ścianie. Moim zdaniem obecnie składanie prognoz długoterminowych nie jest już realistyczne. Powinniśmy żyć bardziej teraz i korzystać z dobrych chwil. Dzieje się tyle rzeczy w dzisiejszych czasach, że nie sposób wszystkiego zapamiętać. Ostatnio jeden z naszych kolegów w dyskusji pomylił wojnę letnią w Libanie z Koreą. Cóż, należy po prostu uwzględnić pewne ewentualne wydarzenia i zawsze mieć gotówkę do wzięcia pod ręką. Ale reagowanie na każdy krok na giełdzie z lękiem uważam za śmieszne. Poza tym, to tylko moje osobiste zdanie na temat giełdy, z ekonomią nie ma to już od dawna nic wspólnego... A kiedy nastąpi następna korekta? Nie mam pojęcia, prawdopodobnie wtedy, gdy ONI zdecydują się ją zrobić. Pozdrowienia, Simona

Napisany przez beat
Ma swoje zalety, gdy działa się teraz. Nie trzeba męczyć się z prognozami dotyczącymi renty z AVS czy funduszy emerytalnych. Tak długo jak ma.

Napisany przez beta
Simona pisze: Wydaje mi się, że dużo się mówi, ale nic konkretowego nie zostało powiedziane.
Właśnie obejrzałam ten film. Moim zdaniem Simona trafnie to ująła. W minutę 2 mówi to: Obecnie trudno jest mi znaleźć naprawdę dobre możliwości inwestycyjne, czy w górę, czy w dół..... ....i na końcu mówi o Wietnamie. Być może, jeśli, ale, raczej, mogło by....Bzdura. Aha, wydarzenia geopolityczne niosą ryzyko?! To dopiero ogromna deklaracja, Meci. Na końcu jest krach, to pewne. Czy doświadczymy go w urnie, czy gdzie indziej, pozostaje otwarte. Myślę, że 5 minut byłoby wystarczające (nie jestem jego fanką ;-) ) Nic nowego, w każdym razie. Także Wietnam mi się podoba, dlatego około tygodnia temu przypadkowo umieściłam tę rekomendację w moim folderze giełdowym na pulpicie....jeśli kogoś to interesuje. https://www.zertifikate-check.de/suche/profil.m?secu=100024469 Pozdrowienia

Jeśli dopiero zaczynasz przygodę z kryptowalutami […]

Uważasz więc, że podczas studiów dualnych zarobisz[…]

Do limitu ryczałtu nie płacisz żadnych podatków. J[…]

Dziękuję bardzo!

Odwiedź naszą stronę z aktualnościami ze świata