Capital Investment 4

Forum finansowe CI4 - Wszystko ze świata finansów i nieruchomości

Kredyty hipoteczne na budowę domu lub zakup mieszkania (nieruchomość zamieszkana przez właściciela).

Re: Jestem lekko zdezorientowany! W jaki sposób możliwe jest sfinansowanie?

Napisany przez karloooo
Uwielbione Forum!
Po pierwsze: Dziękujemy, że istnieje to forum!
Jestem trochę zrozpaczony!
Moja partnerka i ja chcielibyśmy przeprowadzić finansowanie nieruchomości.
Wartość domu wynosi 90000 euro. Chcielibyśmy zainwestować dodatkowo około 20000 euro w remont i zrobić wiele rzeczy samodzielnie!
Posiadamy kapitał własny z umów oszczędnościowych na budowę w wysokości 8000 euro, nie ma żadnego maklera, który oczekiwałby zapłaty!
Zwróciliśmy się do naszego banku domowego, który współpracuje z kasą oszczędnościową Budowlaną! doradca powiedział nam od razu, że mogą pojawić się problemy, jeśli mamy aktywne inne kredyty!
Chodzi o trzy mniejsze kredyty o łącznej kwocie około 4000 euro.
W jaki sposób ogólnie pojawiają się problemy w bankach, jeśli równocześnie posiadamy więcej niż 2 mniejsze kredyty?

Wybraliśmy teraz niedrogą nieruchomość, aby nie odczuwać niepokoju związanego z dużymi długami, a tu taka niespodzianka?
Nasz dochód netto wynosi razem 2900 euro.

Co możemy zrobić? I przede wszystkim gdzie?

Nieruchomość i jej lokalizacja są absolutnie wspaniałe! Nie rozumiem już tego świata :-(

Pozdrowienia,
Karloooo

Napisany przez Spessartraeuber
Cześć Karlo,
Najpierw możesz porozmawiać ze swoim domowym bankiem. Bank zna cię jako klienta i na podstawie historii rachunku może dobrze ocenić twoją sytuację finansową.
W zasadzie posiadanie więcej niż 2 małych kredytów nie jest problemem, jeśli dochód jest wystarczająco duży.

W przeciwnym razie wygląda na to, że musisz sfinansować 90 000 euro + koszty dodatkowe + remont.
Ponieważ nie ma brokera w grze, koszty dodatkowe wynoszą około 5,5 - 8%, w zależności od stawki podatku obrotowego nieruchomościami.
Czyli około 90 000 + 7 200 + 20 000 = 117 200 euro potrzebujesz.

Czy 8 000 euro to kapitał własny z BSV, czyli saldo czy suma oszczędności budowlanych?

Co jeszcze można zrobić.
Możesz spłacić małe kredyty swoim kapitałem własnym i spróbować uzyskać finansowanie w wysokości 110%.
Możesz spróbować zwiększyć swoje dochody i obniżyć wydatki.

Jeśli (tylko jako przykład obliczeniowy) otrzymasz pożyczkę w wysokości 115 000 euro z oprocentowaniem 4,5% na okres 10 lat i spłacasz 3% w pierwszym roku, miesięczna rata wyniesie 720 euro. Po 10 latach pozostałby ci dług w wysokości 71 500 euro.

Napisany przez karloooo
Cześć,
twój rachunek z opłatami dodatkowymi zgadza się z rachunkiem osoby odpowiedzialnej za finansowanie z wczoraj! BSV to jest saldo dobre!
Według jego rachunku opłaty dodatkowe są w pełni pokryte! Nawet nie jest konieczne 100% finansowanie!

Muszę dodać: W przypadku BSV mówimy o tych sprawach Riester, więc spłacanie innych kredytów jest wykluczane!
Bank finansuje tylko do 95%, ale ma jeszcze inne źródło finansowania, które mogłoby sięgnąć do 100%. Jednakże pojawia się problem z dodatkowymi kredytami.
Ważnym punktem jest także wkład własny w remont, moim zdaniem. Jednakże nie jest w stanie go adekwatnie przedstawić! Bank akceptuje wszystkie koszty remontu tylko na podstawie rachunków od rzemieślników itp.

Nie chodzi nam o spłatę jak najszybciej, a jedynie o rozważne przedstawienie sytuacji! W związku z tym wyższa stopa procentowa nie jest koniecznie zniechęcająca! W porównaniu z oprocentowaniem z ostatnich dziesięcioleci, to nadal jest dobry kurs (w odniesieniu do twojego przykładu z obliczeń)

Jeśli nasz doradca finansowy zapyta swoje banki i nic z tego nie będzie, w jakim stopniu ja już mogę zapytać inne banki?
Jak należy postępować strategicznie?

Bank może jeszcze widzieć problem z wartością nieruchomości. Myślę, że łatwiej jest sfinansować ładny Dom wart 500 000€ niż tę wyjątkową nieruchomość! Świat jest szalony!

Zwiększenie dochodów to dobry pomysł! Jest w planach! ;-)

Pozdrawiam,
karloooo

Napisany przez Spessartraeuber
Jeśli bank hipoteczny finansuje tylko do 95%, istotne jest, w jakim stopniu prace renowacyjne zostaną zaakceptowane jako wzrost wartości.

Jeśli bank zakłada wartość domu na 90 000€, a potrzebny jest kredyt w wysokości 115 000€, równa się to 127%.

Jednakże jeśli bank zakłada, że dzięki wykonanej pracy własnej przy renowacji wartość wzrośnie na przykład do 125 000€, to już tylko 92%.

Jeśli z powodu swojego doradcy finansowego nie uzyskają finansowania, mogą skontaktować się z innymi bankami.

Jednak najpierw uzyskajcie niezobowiązującą ofertę.

Dzięki temu wasza ocena w bankach nie spadnie z powodu wielu odrzuconych wniosków kredytowych.

Napisany przez karloooo
Cześć,
pozostawiłem na razie bank domowy na boku i od razu zwróciłem się do innych! Oni są dość konserwatywni!
Oczywiście zakładam wzrost wartości w kosztach remontu! Chodzi tu nie o tapetowanie ścian czy wymianę podłóg, bo coś nam się nie podoba, ale o podstawowe ważne działania, bez których wprowadzenie się nie jest zalecane!

Mam jeszcze jedno pytanie, które nie jest dla mnie w 100% jasne!
Oszczędności z moich umów rachunków oszczędnościowych Riester-Bausparverträge powinny być na to przeznaczone. To chyba bez problemu możliwe, prawda?
Oczywiście potem zostanie coś nowego uruchomione, aby zapewnić korzystne finansowanie następcze.

Dziękuję za te informacje z góry!

Pozdrowienia,
karloooo

Napisany przez joey
Oni będą mieć wątpliwości ze względu na ogólny ciężar. Pozbądźcie się małych kredytów poprzez wykorzystanie swojego kapitału własnego, w ten sposób będzie mniej kapitału, ale więcej środków miesięcznych, to powinno pomóc.

Napisany przez karloooo

Będą pewnie mieli wątpliwości co do łącznego obciążenia wtedy. Po prostu pozbyjcie się małych kredytów dzięki waszym środkom własnym, będzie mniej kapitału, ale więcej środków miesięcznie, powinno pomóc.

To świetny pomysł! Też bym tak zrobił! Ale własne środki to oszczędności z umów ratalnych Riester. Chyba to nie zadziała, co nie? Wtedy wszystko byłoby takie proste!

Jeśli dopiero zaczynasz przygodę z kryptowalutami […]

Uważasz więc, że podczas studiów dualnych zarobisz[…]

Do limitu ryczałtu nie płacisz żadnych podatków. J[…]

Dziękuję bardzo!

Odwiedź naszą stronę z aktualnościami ze świata