Capital Investment 4

Forum finansowe CI4 - Wszystko ze świata finansów i nieruchomości

Prywatne zabezpieczenie emerytalne jest konieczne, ale jak to zrobić? Renta Rürup czy Riester, a może tradycyjne ubezpieczenie na życie?

Re: Podstawowa zasada ubezpieczenia na życie z ubezpieczeniem kapitałowym.

Napisany przez charlsten
Cześć wszystkim,

nie jestem ekspertem w dziedzinie finansów, dlatego mam podstawowe pytanie.

Jak działa zasada ubezpieczenia na życie z funduszem inwestycyjnym?
Do tej pory zakładałem, że za moje comiesięczne składki kupuję udziały, które odzwierciedlają moje aktywa zależnie od ich aktualnej wartości.
Teraz dostałem roczne zestawienie mojego ubezpieczenia, a liczba udziałów zmniejszyła się w porównaniu do poprzedniego roku. Jak to możliwe? Rozumiem, że jeśli wartość poszczególnych udziałów spada, to się zgadza. Ale liczba udziałów powinna rosnąć wraz z moimi składkami, czy się mylę?

Proszę, spróbujcie mi to (w prosty sposób) wytłumaczyć.

Z góry dziękuję

Charly

Napisany przez EuroPaule
Cześć,
Masz całkowitą rację, opisana przez Ciebie sytuacja nie odpowiada podstawowej zasadzie ubezpieczenia związane z funduszami.
Mogę sobie jedynie wyobrazić, że może zleciłeś coś kosztownego, za co ubezpieczenie sprzedało udziały. Ale to tylko spekulacje.

Sugestia:
Skontaktuj się z ubezpieczycielem i poproś o wyjaśnienie sytuacji (pod poproś mam na myśli, że list powinien przestrzegać podstawowych zasad uprzejmości).

Pozdrowienia, Paule

Napisany przez Farbi
Ubezpieczenia na życie są z reguły tylko oszustwem... niestety, kiedyś również się na to nabrałem i teraz muszę się ich w końcu pozbyć.

Czy już dostałeś odpowiedź od swojego ubezpieczyciela?

Napisany przez AV-Planer
Cześć charlsten,

istnieje kilka bloków kosztów, które występują w ramach polisy inwestycyjnej z funduszami. Niektóre z nich mogą mieć bezpośredni wpływ na stopę inwestycji, czyli na jaki procent Twojej stopy oszczędzania faktycznie nabywa się udziały w funduszach.
Inne koszty są obsługiwane poprzez sprzedaż udziałów w funduszu. Może to spowodować spadek liczby jednostek udziałowych.
Jednak można to stwierdzić dopiero po dokładnej analizie polisy.

Napisany przez Farbi
Ostatnio czytałem o firmach takich jak cashlife.de... Czy są tutaj osoby, które miały już doświadczenie z czymś takim? Podobno to całkiem dobra możliwość pozbycia się ubezpieczenia na życie.

Może warto sprawdzić oferty, jeśli to możliwe.

Jeśli dopiero zaczynasz przygodę z kryptowalutami […]

Uważasz więc, że podczas studiów dualnych zarobisz[…]

Do limitu ryczałtu nie płacisz żadnych podatków. J[…]

Dziękuję bardzo!

Odwiedź naszą stronę z aktualnościami ze świata