Capital Investment 4

Forum finansowe CI4 - Wszystko ze świata finansów i nieruchomości

Masz wiedzę na temat rynków? Jak wpływają one na giełdę? Jakie są przyszłe trendy gospodarcze? Na tym forum możesz wymieniać się poglądami z innymi użytkownikami.

Re: Gurit

Napisany przez beat
Ta wartość wydaje się niezbyt interesująca, choć kurs się pięknie rozwija. Firma jest mocno zaangażowana w branżę energii wiatrowej, lotnictwa... krótko mówiąc, wysokotechnologiczne tworzywa sztuczne. Próbowałem tego przed dwoma miesiącami, gdy kurs wynosił 700. Jaka jest pozycja firmy Gurit? Czy są niekwestionowanym liderem, czy tylko na chwilę zajmują tę pozycję? Czy Chińczycy pozostaną klientami, czy sami będą potrafią coś stworzyć? Są wysoko wycenieni i mają małą płynność. To może jednak pójść znacznie wyżej. Oczywiście wymaga to poważnego badania. Dla tych, którzy chcą jechać na gapę, może to być nieco ryzykowne.

Napisany przez beat
Szkoda, że ​​handel tą akcją jest bardzo ograniczony, co skrajnie podnosi cenę. Mam nadzieję na odpowiadający spadek cen. Są bardzo dobrze pozycjonowani i na pewno stanowią dobre inwestycje długoterminowe. Wiele rzeczy jest jeszcze w trakcie tworzenia po dużej przebudowie. 17:48 Firma Gurit buduje nowy budynek fabryczny w Chinach. Wattwil (AWP) - Spółka Gurit Holding AG rozpoczęła prace budowlane nad nowym budynkiem fabrycznym o powierzchni 10 000 m2 w Chinach pod koniec listopada. Grupa jest pewna, że będzie w stanie rozpocząć produkcję zgodnie z planem w trzecim kwartale 2007 roku we własnym budynku - czytamy we wtorkowym komunikacie. Aby lepiej zaspokoić szybko rosnące zapotrzebowanie na produkty piankowe strukturalne na rynkach energii wiatrowej i stoczniowym w Azji, firma zamierza rozpocząć wiosną 2007 roku dostosowywanie produktów do potrzeb klientów w wynajętej hali niedaleko własnego zakładu.

Napisany przez beat
Dzisiaj kupiłem pierwszą porcję akcji Gurit. Gurit nieustannie przyciąga moją uwagę na mojej liście życzeń. Firma jest jeszcze młoda (powstała z połączenia Gurit-Heberlein w 2005 roku). Trudno mi ocenić ją na podstawie skromnych danych (ze względu na restrukturyzację firmy). Odchodzący dyrektor ds. energii wiatrowej (50% udziału w przychodach) zostanie zastąpiony przez zespół ---> coś tam się rozbudowuje lub modernizuje. Kolejnym segmentem jest dobrze rozwijający się przemysł lotniczy. Dążenie do odnowienia produktów w roku o 30% --> segment o wysokiej marży. Długoterminowym celem EBIT dla Gurit jest 10% (obecnie około 7,5%) ---> poprawa marż. Fabryka w Chinach ruszy w tym jesieni. Bardzo wąski handel. Gdy spada, to mocno. Gdy idzie w górę, również. Szczegóły finansowe zostaną podane w marcu

Napisany przez beat
Gurit podaje dane kwartalne: Przychody +26.6% EBIT 27.5Mio Było to w miarę oczekiwane. Surowce i przeniesienie produkcji do Chin wpłynęły negatywnie na marże. Wzrost przychodów głównie w sektorze energii wiatrowej. Dział lotniczy wydaje się być nieco słabszy, ze względu na opóźnienia w Airbusie. Gurit jest w fazie rozwoju, dobrze usytuowany na wietrzną przyszłość. Więcej informacji 26.03. Pozostawiam z optymizmem.

Napisany przez beat
Gurit kontynuuje porządkowanie swojego asortymentu miotłą. Po przeniesieniu produkcji z Anglii do Chin, teraz przystąpiono do sprzątania również w Szwajcarii. Firma wie, czego chce i działa w obszarach przyszłościowych. Całe przemeblowanie oczywiście kosztuje pieniądze. Pytanie brzmi, czy już teraz należy inwestować, czy zaczekać na pierwsze owoce. Ja pozostaję i będę pozostawał, ponieważ perspektywy na najbliższe lata po prostu są dobre. Wartość firmy może być więc nieco wyższa. 15-03-2007 09:03 Gurit: Miejsca w Szwajcarii dotknięte restrukturyzacją Nazwa Ostatnia Zmiana GURIT I 1104,00 18,00 (1,66%) Wattwil (AWP) - Gurit Holding przeprowadza restrukturyzację, która dotyczy głównie miejsc w Szwajcarii. Dlatego dział zajmujący się termoplastycznymi kompozytami przepracowanymi na gorąco zostanie sprzedany szwajcarskiej grupie inwestorów 15 marca. Produkcja wszystkich pozostałych termoplastów zostanie skoncentrowana w Bernie. Lokalizacja Flurlingen zostanie zamknięta, informuje producent materiałów kompozytowych w komunikacie z czwartku. Ponadto planowane na czas nieokreślony zamknięcie najstarszej w grupie linii produkcyjnej do produkcji kompozytów z żywic w Gurit Zullwil może prowadzić do pewnego redukcji miejsc pracy. Materiały kompozytowe z żywic rozpuszczalnikowych będą w przyszłości produkowane na pozostałych linach produkcyjnych w Zullwil i w Kassel (DE). Niemniej jednak Zullwil pozostanie ważną lokalizacją produkcyjną w grupie. Sprzedawany dział zajmujący się termoplastycznymi kompozytami przepracowanymi na gorąco miał niewielki udział w ogólnym przychodzie grupy. Sprzedaż będzie mieć średniookresowy pozytywny wpływ na zysk Gurit, jak dalej wynika z komunikatu. gab/ek

Napisany przez beat
Roczne wyniki Gurit jak oczekiwano. Restrukturyzacje nie pozwoliły na większy wzrost marż. Energia wiatrowa stanowi 50% obrotu, z wzrostem > 20% r/r i udziałem w rynku światowym wynoszącym 15%. Fabryka w Chinach rozpocznie produkcję w najbliższych dniach. W sektorze transportu powoli pojawia się w obszarze realizacji odłożony A380. Ponadto planowane jest rozszerzenie oferty w branżach lotniczej i motoryzacyjnej. 30% udziału w rynku w obszarze wyposażenia wnętrza samolotu. Branża morska, sport itp. są stosunkowo nieważne. Cele na 2008 r.: Obroty 500 mln (06 - 381 mln) MARGO EBIT 10% (06 - 7,2%) I jeśli przeanalizuje się między wierszami, to wygląda na to, że można spodziewać się pięknej długoterminowej współpracy.

Napisany przez beat
Gurit wprowadził wyniki za Q1: https://www.gurit.ch/investor-relations/media.html Energia wiatrowa ma boom +45% w porównaniu z rokiem poprzednim. Jasne umocnienie swojej wiodącej roli w tej dziedzinie na rynku światowym. (Oczywiście prowadzi również do zwiększenia udziałów wewnątrz Gurit, które wynosiły dotychczas 50%) Sektor transportowy z niewielkim spadkiem o -6% ze względu na opóźnienia związane z A380, ale jest to jedynie tymczasowe. Działalność morska itp. w trakcie wzrostu +12% Ekspansja produkcyjna w Chinach i Kanadzie jest na dobrej drodze. Rzeczy zaczną nabierać tempa dopiero od 2008 roku. Wygląda na inwestycję, która będzie się dobrze rozwijać w ciągu lat. Uważam, że wzrost przychodów i marż nie zostały jeszcze odpowiednio uwzględnione w wycenie.

Napisany przez beat
Gurit rozwija się dobrze. W ciągu ostatnich trzech miesięcy wzrósł już o 30%. Oczywiście korzysta także z zakupów funduszy z sektora energii alternatywnej, które muszą akceptować to, co dostaną na cienkim rynku. :lol: Dziś +7%

Napisany przez beat
W firmie Gurit około 1450 - jeszcze nieco dodane. Prawdziwy rozkwit nastąpi prawdopodobnie dopiero w 08 - gdy restrukturyzacja się zakończy, A380 pojawi się na półkach, a produkcja w Chinach ruszy pełną parą. Do tego czasu istnieje ryzyko odwrotu. Istnieje jednak również potencjał związany z niedoborem instalacji w energiach odnawialnych.

Napisany przez 2cybercrash
Dziękuję za informatywną relację, czytałem z zainteresowaniem. Znałem wartość tylko z opowieści, teraz mogę sobie trochę więcej wyobrazić. Nie jestem szczególnie zachwycony, ponieważ wskaźnik PE wynosi dość hojne 27 zgodnie z przewodnikiem akcji F&W. Rynek jest wąski, to nie jest akcja dla szerszego grona odbiorców. Branża jednak jest interesująca, a zasięg klientów może się powiększyć.

Napisany przez beat
Zgadzam się z twoimi obawami co do wskaźnika KGV 07 z 27. Tylko... W mojej księgowości dochodzę do wskaźnika KGV 08 wynoszącego 19. Na podstawie mojego doświadczenia lubię zajmować pozycję we wczesnej fazie takich opowieści o wzroście, aby uniknąć ciągłego gonić za nimi. W ten sposób akceptuję także porażki. W tym konkretnym przypadku są one do przyjęcia, ponieważ już mam znaczną nadwyżkę. To ma pewne podobieństwo do przypadku MBTN. Z drugiej strony mamy STMN z KGV 30, która obecnie jako branża nie jest już tak obiecująca jak kiedyś, wzrosty niekoniecznie spełniają oczekiwania, a na wysokim poziomie może występować stagnacja. Wolę wysoki wskaźnik KGV w przypadku historii wzrostu niż konsolidacji. Nawiasem mówiąc, angażuję się też bardzo silnie w STMN, ale widzę tam stosunek szans do ryzyka mniej korzystny. Wskaźniki wartości rynkowej/księgowej, kurs/sprzedaż w GUR także prezentują się całkiem ładnie. Te rozważania opierają się na myśli inwestycyjnej, a nie na grze na giełdzie.

Napisany przez beat
Paczka zbiorcza Gurit - sprzedana, z około 30%, teraz nie chce liczyć. Specjalne obciążenia będą miały wpływ. Ale na pewno wrócę.

Napisany przez Dany1
beat pisze: Pakiet Gurit - sprzedany z zyskiem około 30%, teraz nie chcę liczyć. Specjalne obciążenia będą miały wpływ na wyniki. Ale na pewno jeszcze wrócę.
Brawo Beat Odważnie zainwestowałeś i równie szybko wyszedłeś rankiem 12.7. Optymalne na czasie i brak wahania przy sprzedaży. Czasami trudno od razu właściwie ocenić sytuację po złych wiadomościach i podjąć działania. Można się od Ciebie wiele nauczyć...

Jeśli dopiero zaczynasz przygodę z kryptowalutami […]

Uważasz więc, że podczas studiów dualnych zarobisz[…]

Do limitu ryczałtu nie płacisz żadnych podatków. J[…]

Dziękuję bardzo!

Odwiedź naszą stronę z aktualnościami ze świata