Capital Investment 4

Forum finansowe CI4 - Wszystko ze świata finansów i nieruchomości

Kto ma dobre doświadczenia z dostawcami kredytów? Kto działa rzetelnie i jest godny polecenia? Na rynku krąży wielu lichwiarzy.

Re: Czy banki mogą żądać zwrotu kredytu w przypadku bankructwa?

Napisany przez ADMCI4
Aby dla mnie nie było to takie drogie, dwa lata temu wziąłem kredyt w banku direct. Na razie nie chcę podawać nazwy. Ale ponieważ nie jest to duży renomowany bank, zawsze trochę boję się, że bank może mieć problemy finansowe i być może nawet musi ogłosić upadłość. Co się stanie w takim przypadku z moim kredytem? Czy będzie on uważany za zobowiązanie, które bank może odzyskać z uzasadnionego powodu w celu pozyskania kapitału? A może kredyt będzie normalnie kontynuowany przez syndyka w ramach upadłości?

Napisany przez 2Escorpio
To zależy od tego, jak bardzo bank jest w kłopotach. Na przykład w Ameryce (podczas kryzysu na rynku nieruchomości kilka lat temu) doszło do tego, że wiele kredytów hipotecznych zostało anulowanych przez banki, a wielu ludzi musiało opuścić swoje domy. To już inna sprawa, czy można próbować uniknąć tego poprzez ewentualne pozwy przeciwko bankowi. Jednak możesz być pewien, że zanim bank zbankrutuje, zostaną wykorzystane wszystkie dostępne środki, aby tego uniknąć, nawet jeśli potem nadejdzie fala pozwów przeciwko bankowi... ale kogo to obchodzi, jeśli i tak można iść tylko w jednym kierunku.

Napisany przez tnt

Czy można się przedrzeć, być może nawet wbrew bankowi w procesie sądowym, to jest inna sprawa.

Prawie. Ponadto nie muszę się wykręcać, gdy spełniam swoje umowne obowiązki wobec wierzyciela, tylko on nie. Niedawno udało mi się wreszcie zamknąć taką sprawę po latach i mojemu wierzycielowi przepisać 8 000 euro. To ich wina - gdyby wtedy postępowali zgodnie z umową i prowadzili prawidłowe negocjacje (zamiast wymyślać coraz bardziej absurdalne wymówki - najlepsza to: Jesteśmy bankiem, a nie urzędem opieki społecznej), mieliby swoje pieniądze od dawna z zyskiem.

Więc nasz OP nie powinien martwić się - nie żyjemy w kraju niemożliwych ograniczeń.

Napisany przez Sabineee123
Cześć, mam nadzieję, że jestem tu we właściwym miejscu..... tutaj w Niemczech jest trudno otrzymać finansowanie jako osoba samozatrudniona, mam nieruchomości i dobre obroty, niestety żadna bank nie chce mi pomóc. Przychody/wydatki są prawie równe. Moim celem jest skonsolidowanie kilku kredytów w jeden. Teraz dostałam ofertę od SHV Groupe SARL unipersonelle z Francji, która chce mi pomóc. Czy ktoś ma doświadczenie z tą firmą, która chce zabezpieczyć wszystko notarialnie? Kosztuje to 1000 euro opłaty za przetworzenie..... Jaka jest sytuacja prawna we Francji i co się stanie z moimi nieruchomościami, jeśli faktycznie znajdzie się bank, który udzieli mi finansowania? Sabineee123

Napisany przez tnt

To wszystko kosztuje 1000 euro opłaty za obsługę.....

I jaki to ma sens? Jeśli na pewno stracisz te 1000 euro, nie zaraz po podpisaniu umowy, zdecydowanie bym się tego trzymał z dala.

A jeśli twoje obroty są wystarczająco dobre, żeby spłacić swoje długi (załóżmy, że tak jest) - po co zatem wziąć nowe długi?

Cytat od Sabineee123

Jaka jest sytuacja prawna we Francji i co się dzieje z moimi nieruchomościami, jeśli faktycznie jest bank, który udziela mi finansowania?

Trochę niejasne: Czy chcesz przeprowadzić refinansowanie czy sfinansować coś nowego? To dwie zupełnie różne rzeczy, sądzę.

Napisany przez Sabineee123
Witaj,
nie chcę brać kolejnych pożyczek, po prostu nie mam pieniędzy na życie...
Przez pół roku mieszkałam w piwnicy na 15 metrach kwadratowych, aby móc wszystko opłacić.
Jestem wdową od 7 lat i MUSIAŁAM zacząć pracować na własny rachunek oraz poradzić sobie sama z dwiema nieruchomościami rozłożonymi na dwóch barkach.
Do straty i żalu doszło jeszcze to, że rodzice mojego męża oraz cała wieś stanęli przeciwko mnie, ponieważ rzekomo miałam być winna samobójstwa mojego męża, czego nikt nie mógł zrozumieć, włącznie ze mną. Byłam oskarżana i zgłoszona za to, że zamordowałam męża, rzekome fałszerstwo dokumentów, włamanie, kradzież, nawet na sądzie zostałam oskarżona o prostytucję... wszystko zostało obalone, ale w głowach tutaj pozostaję winna. Banki nie chcą mi pomóc.
Rodzice mojego męża wytoczyli sprawę po śmierci swojego syna i uzyskali 150 000 euro, ponieważ była to moja nieruchomość i tam pracował z pracownikami na rzecz ich firmy. Mimo że to firma ich syna i rodziców męża. Ja byłem tylko dzierżawcą nieruchomości.
Wyrok dla rodziców męża to tylko 51 000 euro, które muszą płacić miesięcznie wraz z dodatkowymi 560 euro.
Przez 7 lat wkładałam wszystkie oszczędności w moją własną działalność gospodarczą...
Mam 4 apartamenty wakacyjne, 1 apartament, 1 mieszkanie dla pracowników i cały rok jestem zarezerwowana, generując obroty w wysokości 135 000 euro... to nie wystarcza do życia... tylko praca... zapomniałam wspomnieć o ogrodzie o powierzchni 1500 metrów kwadratowych... również praca. Nie mogę się poddać...

Napisany przez tnt

wszystko zostało obalone, ale w głowach tutaj jestem i pozostanę winny.

Dobrze, że twoim gościom można to wszystko przejść koło uszu.

Cytat od Sabineee123

Banki nie chcą mi pomóc.

No cóż - nie musisz im przypominać o całym zamieszaniu, jak do tego doszło!

Cytat od Sabineee123

jestem zajęty cały rok i mam obroty w wysokości 135 000 euro... ale to nie wystarcza do życia...

Innymi słowy: Twoje wydatki pochłaniają wszystko z powrotem? Może warto podejść do tego trochę inaczej matematycznie, także do banków... Ale nie od razu do francuskiego, powiedziałbym, że powinny być też niemieckie, które interesują się waszymi rodzinymi kłótniami i plotkami wioski - no cóż, jak wyżej :wink:

Cytat od Sabineee123

Moi teściowie wnioskowali o pieniądze po śmierci swojego syna w sumie 150 000 euro, ponieważ to była moja nieruchomość, a on pracował w niej z pracownikami dla ich firmy. Chociaż to była firma syna i teściów. Ja byłem tylko dzierżawcą.
Wnioski dla teściów wyniknęły tylko w 51 000 euro, których muszą dodatkowo płacić teściowie miesięcznie 560 euro.

Prawidłowo z punktu widzenia prawnego, czy można tam jeszcze coś zrobić? Już trochę więcej się orientuję niż wszyscy adwokaci, których dotychczas poznałem - musiałbym im tłumaczyć najbardziej podstawowe rzeczy, ale za to chcą jeszcze moje pieniądze, przecież nie jestem głupi. No cóż, 8 i pół roku wojny na papierze (między innymi aż po Federalny Trybunał Sprawiedliwości i z powrotem :wink: ) z wynikającym z tego doświadczeniem sądowym i znajomością prawa zaczynają się powoli opłacać. :wink:

Eeeem tak - w moim przypadku chodzi też o nieruchomość, mogłaby się poruszać w podobnych cenach jak twoja, albo nawet trochę wyższych...

Napisany przez tnt

...ponieważ rzekomo byłam winna samobójstwa mojego męża, ponieważ nikt tego nie mógł zrozumieć. Ja również.

Nieważne, że ta małżeństwo mogło być tylko na papierze (już gdy spojrzysz na wszystkie te sprawy biznesowe wokół) - jeśli ktoś odbiera sobie życie, to znaczy, że oszalał, to fakt. Ale zostawmy teraz całą tę stronę psychologiczną na boku, która raczej nie powinna być publiczna.

Cytat za Sabineee123

Zostałam oskarżona i oskarżona o to, że zabiłam męża, rzekomo sfałszowałam dokumenty, włamałam się, dokonałam kradzieży, a nawet zostałam oskarżona o prostytucję przez sąd.... wszystko zostało obalone...

W takim razie wybacz moje głupie pytanie: Nie tylko można, ale trzeba coś z tym zrobić. :wink: Odwróć kota ogonem, tak samo - ja też to zrobiłam. (Niektórzy byli pewni, że mogą przejść przede mną - ale trzeba trochę wcześniej wstać.) Ale zrobiłam to dopiero po kilku latach odpowiedniego doświadczenia, jak już wspomniałam - nie ma nikogo, komu mogłabym bardziej pomóc niż tobie (przepraszam: Panu/Pani). :wink:

Napisany przez pioli
Mogę łatwo sobie wyobrazić, że takie rzeczy są wcześniej jasno określone umownie. Chyba że istnieją przepisy prawne dotyczące takich sytuacji, które regulują wszystko bardziej szczegółowo i ogólnie

Napisany przez tnt

Mogę sobie dobrze wyobrazić, że takie rzeczy są wcześniej szczegółowo ustalane umownie. Chyba że istnieją przepisy prawne dotyczące ewentualności, które wszystko bliżej i ogólnie regulują.

Zawsze to prawda, a jedno nie wyklucza drugiego. :wink:

Napisany przez tnt

zapomniałam o ogrodzie o powierzchni 1500 m²... to także praca.

Nee, nee, już się ładnie prezentuje. :wink:

Cytat autorstwa Sabineee123

Nie mogę... się poddać....

Nie wolno ci!

Napisany przez tnt

... nawet na sądzie oskarżono mnie o prostytucję...

Prostytucja nie jest zabroniona, a wręcz mile widzianym źródłem dochodu dla tego państwa z jego dwuznaczną moralnością i etyką. I znowu w pewnych kręgach, gdzie dużo chodzi o pieniądze, obowiązują zupełnie inne prawa ...

Żadnemu krajowi nie zależy na przestępcach z innego kraju - chyba że przywożą wystarczająco dużo gotówki.

To temat, który w forum finansowym zasługuje na osobny wątek, myślę - choć mogę się oczywiście mylić.

Jeśli dopiero zaczynasz przygodę z kryptowalutami […]

Uważasz więc, że podczas studiów dualnych zarobisz[…]

Do limitu ryczałtu nie płacisz żadnych podatków. J[…]

Dziękuję bardzo!

Odwiedź naszą stronę z aktualnościami ze świata