Capital Investment 4

Forum finansowe CI4 - Wszystko ze świata finansów i nieruchomości

Dyskusje na tematy związane z pracą i zawodem.

Re: Czy nauczyciele jako urzędnicy mogą wykonywać dodatkową pracę?

Napisany przez ADMCI4
Cześć wszystkim,

na ostatnich targach rzemiosła artystycznego w okolicy zauważyłem nauczycielki ze szkoły moich dzieci. Sprzedają tam własnoręcznie wykonaną biżuterię lub też własnoręcznie malowane obrazy po bardzo wysokich cenach. Ponieważ nauczyciele zarabiają już nieźle, a dodatkowo są zatrudnieni na stałe, zastanawiam się, czy taka dodatkowa forma dochodu jest w ogóle dozwolona. Czy nie celem bycia urzędnikiem jest to, że jego członkowie powinni zajmować się wyłącznie swoją główną działalnością? Co się dzieje z dochodem z takich sprzedaży? Czy muszą one być zgłoszone pracodawcy i przynajmniej opodatkowane?

Pozdrowienia,
Achim

Napisany przez Birgit
Cześć,

urzędnik, podobnie jak pracownik, potrzebuje zgody pracodawcy.

Dochód z drugiej pracy musi być oczywiście opodatkowany.

Napisany przez 2Bolitho
Birgit, niestety to nie jest prawda. Pracownicy zasadniczo nie potrzebują zgody. Istnieje obowiązek informacyjny, jeśli jest to uzgodnione w umowie o pracę. Praca dodatkowa nie może naruszać interesów pracodawcy określonych w umowie o pracę. Niestety nie mogę powiedzieć, jak jest w przypadku urzędników.

Tutaj znajdziesz informacje: Poradnik dotyczący pracy dodatkowej: Twoje prawo do drugiej pracy - NEBENJOB-ZENTRALE

Napisany przez gavino
Nie robiłbym czegoś za plecami pracodawcy. Gdyby to wyszło na jaw, tylko narobi się problemów i sieje nieufność. Najlepiej jest zobaczyć, co jest możliwe, a następnie otwarcie to skomunikować.

Napisany przez 2Bolitho
Tak, zgadzam się z tobą. Chociaż nie wynika to z mojego powyższego wpisu, polecam również udzielenie informacji.

Napisany przez pioli
Zazwyczaj nie możesz po prostu tak sobie tego zrobić. Najpierw musisz otrzymać zgodę z miejsca, w którym pracujesz, a dopiero potem, gdy ją otrzymasz, możesz przejść do pracy dorywczej.

Napisany przez 2Bolitho

Zazwyczaj nie możesz po prostu z własnej inicjatywy. Musisz najpierw uzyskać zgodę z miejsca, w którym pracujesz i jeśli się zgodzą, dopiero wtedy będziesz mógł podjąć pracę dodatkową.

Wiem, że to jest silne przekonanie w społeczeństwie. Ale to tylko błędne przekonanie. Spróbuj uzasadnić swoją tezę, a dowiemy się więcej....

Jeśli dopiero zaczynasz przygodę z kryptowalutami […]

Uważasz więc, że podczas studiów dualnych zarobisz[…]

Do limitu ryczałtu nie płacisz żadnych podatków. J[…]

Dziękuję bardzo!

Odwiedź naszą stronę z aktualnościami ze świata