Capital Investment 4

Forum finansowe CI4 - Wszystko ze świata finansów i nieruchomości

Kto ma dobre doświadczenia z dostawcami kredytów? Kto działa rzetelnie i jest godny polecenia? Na rynku krąży wielu lichwiarzy.

Re: Ostrożnie z zapytaniami kredytowymi przez Standard Chartered Bank - negatywny wpis w Schufa!

Napisany przez letdown
Cześć,

jestem długoletnim czytelnikiem tego forum i chciałbym dzisiaj, z okazji bieżącego wydarzenia, ostrzec innych.

W ciągu ostatnich tygodni złożyłem kilka wniosków o kredyt w różnych instytucjach finansowych. Z wyjątkiem Standard Chartered Bank, wszystkie banki zdołały zarejestrować zapytanie do Biura Informacji Kredytowej (Schufa) jako nieobciążające Zapytanie o warunki kredytu. Standard Chartered Bank natomiast wpisał to zapytanie do mojej Schufy jako obciążające Zapytanie o kredyt i pomimo kontaktu telefonicznego nie zgadzał się na zmianę na Zapytanie o warunki kredytu. Powiedzieli, że dla nich nie ma zapytań dotyczących warunków kredytowych. Nie zaciągnąłem tam kredytu.

Teraz staram się jakoś uregulować tę sytuację za pośrednictwem Biura Informacji Kredytowej, ponieważ zapytanie obniżyło moje wskaźniki scoringowe.

Czy ktoś ma pomysł, czy skargę do zarządu można w tej sprawie złożyć? Naprawdę jestem zdesperowany...

Bank ma siedzibę we Frankfurcie nad Menem

Re: Ostrożnie z zapytaniami kredytowymi przez Standard Chartered Bank - negatywny wpis w Schufa!

Napisany przez Franko
Skarga zdecydowanie ma sens - spróbuj wszystkiego. To jest niemożliwe.

Napisany przez pioli
To jest po prostu skandal, co z tobą zrobili. To w ogóle nie wypada. Nie skończyłbym się na jednej skardze, zniszczyłbym ich reputację w internecie na różnych portalach porównawczych.

Napisany przez MThiemann
Cześć, Potęga Schufy była w przeszłości wielokrotnie niedoceniana, ale stopniowo ludzie zaczynają się budzić i ostrożniej podchodzą do firm, które są powiązane z Schufą i pozornie bezmyślnie przekazują do niej zgłoszenia. Oświadczenia typu "U nas nie ma zapytań o warunki!" na razie nie należałoby brać poważnie. Jeśli faktycznie tak jest, w grę wchodzi przynajmniej całkowite usunięcie istniejącego wpisu. Czy w trakcie zgłoszenia wniosku kredytowego powiedziałeś, że zezwalasz na sprawdzenie w Schufie jedynie pod kątem zapytania o warunki? W takim przypadku bank może przekroczyć swoje kompetencje?! Polecam kontynuowanie korespondencji z bankiem (ewentualnie z zarządem i odpowiednimi kierownikami działów oraz ewentualnie zasygnalizowanie, że rozważysz zlecenie sprawdzenia tej sprawy przez Federalny Urząd Nadzoru Finansowego). Sprawdź tutaj: BaFin - Konsument. Pozdrowienia, M. Thiemann

Napisany przez Stan
Wygląda na to, że się poprawili. W każdym razie moje zapytanie o kredyt ramowy zostało wpisane do Schufa jako Zapytanie o warunki kredytu. Nie mam zielonego pojęcia, czy to samo dotyczy kredytu ratalnego. Ale zwłaszcza w przypadku kredytu odnawialnego warunki są jasne od samego początku, więc można rzeczywiście powiedzieć, że postępowanie jest sprawiedliwe.
Obsługa klienta również pozostawiła wiele do życzenia, dlatego też podpisałem umowę.
Może ten post pomógł zmienić zdanie!

Napisany przez 6Bankkaufmann
Niemniej jednak każdy ma prawo wcześniej zapytać w banku, jak zostanie sprawdzony wniosek kredytowy w Schufa.
Oczywiście możesz napisać do Bafin, zarządu lub ochrony konsumentów.
Jednakże bank nie zmieni swojego postępowania biznesowego z tego powodu.
Jest to na pewno irytujące, ale niestety już się to zdarzyło.

Napisany przez syvell
Jak jest zwykle w przypadku innych banków, takich jak Norisbank, Targobank, SWK, Postbank, Santander itp., gdy składasz wniosek o kredyt?

Napisany przez 6Bankkaufmann
To zależy. Jednakże najłatwiej jest również zadzwonić do banku przed złożeniem wniosku o kredyt ratalny.

Jeśli dopiero zaczynasz przygodę z kryptowalutami […]

Uważasz więc, że podczas studiów dualnych zarobisz[…]

Do limitu ryczałtu nie płacisz żadnych podatków. J[…]

Dziękuję bardzo!

Odwiedź naszą stronę z aktualnościami ze świata