Capital Investment 4

Forum finansowe CI4 - Wszystko ze świata finansów i nieruchomości

Kredyty hipoteczne na budowę domu lub zakup mieszkania (nieruchomość zamieszkana przez właściciela).

Re: BHW D maXX 3,75 oznacza osiem 3,75.

Napisany przez oneberlin
Hej wszystkim,

mam pytanie:

Właśnie się przeprowadziłem i pilnie potrzebuję pieniędzy. Niestety nie ma innych alternatyw.

Od lutego 2009 roku moje środki emerytalne z pracodawcy były zakładane przez BHW z oprocentowaniem 3,75%.

Na tym koncie jest obecnie około 1200 EUR według wyciągu.

Regulamin:

(1) Oszczędzający w ramach programu oszczędności mieszkaniowych może wypowiedzieć umowę oszczędnościową w dowolnym momencie. Może żądać zwrotu swoich oszczędności mieszkaniowych najwcześniej sześć miesięcy po otrzymaniu wypowiedzenia, w przypadku oszczędności mieszkaniowych w wysokości nie większej niż 1 500 EUR, w przypadku istnienia ważnych powodów płatność będzie dokonana niezwłocznie.

Czyli czy mogę rozwiązać umowę i żądać kwoty po odjęciu premii/opłat natychmiastowo?

Moje pytania brzmią:

1. Co BHW uważa za ważny powód?
2. Państwowe premie zostaną stracone, prawda. Jednakże na wyciągu z tego konta nie widzę żadnych premii. Czyli kwota, którą mam na aktualnym wyciągu (po odjęciu opłat) jest kwotą do wypłaty?
3. Jakie opłaty obciążą mnie w przypadku wcześniejszego rozwiązania umowy? Nie wynika to dla mnie z regulaminu.
4. Czy mogę po prostu opróżnić konto i kontynuować umowę?
5. Kiedy mogę spodziewać się wypłaty?

Pozdrawiam i dziękuję za pomoc

Re: BHW D maXX 3,75 oznacza osiem 3,75.

Napisany przez C. Andreas
Cześć wszystkim,

mam pytanie:

Właśnie się przeprowadziłem i pilnie potrzebuję pieniędzy. Niestety nie ma alternatywy.

Od lutego 2009 roku pracodawca założył mi d maxx na 3,75% z BHW na moją świadomość majątkową.

Na tym koncie już znajduje się około 1200 EUR według wyciągu z konta.

Regulamin:

(1) Oszczędzający w ramach budowy mieszkania może wypowiedzieć umowę oszczędzania na budowę mieszkania w dowolnym momencie. Może on żądać zwrotu swojego kapitału oszczędnościowego wcześniej niż po upływie sześciu miesięcy od otrzymania swojej wypowiedzi, w przypadku oszczędzania na mieszkanie z kapitałem wynoszącym nie więcej niż 1.500 EUR w przypadku istnienia ważnego powodu natychmiastowo.

Czyli mogę rozwiązać umowę i żądać sumy odliczonej od dodatków/opłat natychmiast, prawda?

Moje pytania brzmią:

1. Co uznaje BHW za ważny powód?

- Możesz wypowiedzieć umowę w dowolnym momencie. Po odjęciu opłaty za wypowiedzenie kwota zostaje przelana na twoje konto

2. Do straty idą dodatki państwowe, prawda. Jednak na tym koncie w wyciągach nie widzę żadnych dodatków. Czyli suma, którą mam na aktualnym wyciągu (po odjęciu opłat) byłaby sumą wypłaty?

- Tak, to prawda. Być może jednak konieczne będzie zwrot otrzymanych korzyści podatkowych.

3. Jakie opłaty występują przy wcześniejszym rozwiązaniu? Nie wynika to dla mnie z regulaminu.

- W zależności od kasy oszczędnościowej wynosi od 1-2,5% kapitału umowy

4. Czy mogę również po prostu opróżnić konto i kontynuować umowę?

- Tak, poprzez podzielenie sumy budowy mieszkania. Czyli minimalna suma budowy mieszkania wynosi 8.000 euro, w której teraz zostaną przeniesione oszczędności. Ta suma 8.000 euro zostanie teraz wypowiedziana, a pozostała suma umowy oszczędnościowej pozostanie z kwotą 1 euro.

5. Kiedy mogę spodziewać się tej sumy?

- W ciągu 5 dni roboczych

Jeśli dopiero zaczynasz przygodę z kryptowalutami […]

Uważasz więc, że podczas studiów dualnych zarobisz[…]

Do limitu ryczałtu nie płacisz żadnych podatków. J[…]

Dziękuję bardzo!

Odwiedź naszą stronę z aktualnościami ze świata