Capital Investment 4

Forum finansowe CI4 - Wszystko ze świata finansów i nieruchomości

Prywatne zabezpieczenie emerytalne jest konieczne, ale jak to zrobić? Renta Rürup czy Riester, a może tradycyjne ubezpieczenie na życie?

Re: Czy płatności pracodawcy na rzecz funduszu emerytalnego mają negatywny wpływ?

Napisany przez ADMCI4
Od mojego pracodawcy otrzymuję niewielkie dodatki do mojej emerytury. Jest to tzw. ubezpieczenie bezpośrednie, które kupiłem na życzenie pracodawcy. Z mojej pensji brutto około 66 euro miesięcznie idzie na to ubezpieczenie, a netto to jedynie 25 euro. Dzięki temu pracodawca oszczędza składki społeczne, których nie musi odprowadzać za mnie. Za namową naszej rady zakładowej ten dodatek teraz dodatkowo otrzymujemy na naszą emeryturę. Czy to może mieć negatywne konsekwencje pod względem podatków, jeśli nadal otrzymujemy ten dodatek?

Re: Czy płatności pracodawcy na rzecz funduszu emerytalnego mają negatywny wpływ?

Napisany przez Kobiasch
Pod względem podatkowym nie ma to żadnych konsekwencji, ponieważ emerytura z tego ubezpieczenia emerytalnego pozostaje opodatkowana, bez względu na to, czy otrzymuje się dodatek w wysokości 25 euro czy nie. Co wielu osób nie wie, to fakt, że składka na ubezpieczenie zdrowotne musi być opłacona z tego ubezpieczenia. Osoby zainteresowane mogą znaleźć więcej informacji na dole artykułu. Zwłaszcza wiele komentarzy jest bardzo interesujących :-)

Składka na ubezpieczenie zdrowotne z ubezpieczenia emerytalnego

Jeśli dopiero zaczynasz przygodę z kryptowalutami […]

Uważasz więc, że podczas studiów dualnych zarobisz[…]

Do limitu ryczałtu nie płacisz żadnych podatków. J[…]

Dziękuję bardzo!

Odwiedź naszą stronę z aktualnościami ze świata