Capital Investment 4

Forum finansowe CI4 - Wszystko ze świata finansów i nieruchomości

Masz wiedzę na temat rynków? Jak wpływają one na giełdę? Jakie są przyszłe trendy gospodarcze? Na tym forum możesz wymieniać się poglądami z innymi użytkownikami.

Re: Knightsbridge Tankers NMS -> Rurki Rycerskie Knightsbridge NMS

Napisany przez Dany1
Czy kurs spadnie poniżej oczekiwanych $30.00? Czy lepiej teraz kupić czy poczekać?

Napisany przez richard100
Cześć Dany Mam go już od kilku dni na liście oczekujących. Poczekam jeszcze chwilę. :lol: Pozdrowienia, Rich

Analitycy wydają się nie być tak zachwyceni tą pozycją. Ma ktoś jeszcze jakieś zdanie na ten temat? Kurs jest teraz na interesującym poziomie. Dobra stopa dywidendy..

Napisany przez Simona
Tak, ale jakoś dziwnie mi się czuje w związku z tą sprawą. Już od jakiegoś czasu mam go też na liście obserwowanych. A co jeśli coś pójdzie nie tak? :?: Czuję się trochę nieswojo. Pozdrowienia, Simona

Cześć Simona, Również zastanawia mnie zakup.. :lol: przynajmniej ze względu na dywidendę. Gdzieś czytałem/łam, że przeprowadzili zwiększenie kapitału, aby móc kupić 6 nowych statków. Zastanawia mnie teraz, jako nieekspert, co się stanie, gdy te statki zostaną złomowane po 20 latach. Czy akcje także zostaną zlikwidowane? Trochę podejrzane to wszystko. Może jakiś ekspert od statków może mnie oświecić. :lol: Pozdrowienia, Rich

Napisany przez ADMCI4
Rating cena zysku VLCCF 12.54; Branża 10.35 przez analityków na stronie https://www.nasdaq.com/earnings/analyst_summary.asp?&kind=&symbol=VLCCF`&selected=VLCCF`&FormType=&mkttype=&pathname=&page=analystin Na corporate information Price/Earnings Ratio wynosi 5.98 hmmm? Ta firma naprawdę jest atrakcyjna i nie widzę tu haczyka. W przyszłym roku na pewno będzie przewożone duże ilości ropy, a do tego czasu nie będzie jeszcze tylu nowych tankowców. Bardzo wysoki wskaźnik dywidendy, wszystkie statki z podwójnym dnem, profesjonalnie wyglądająca strona internetowa, gdzie jest haczyk? Dlaczego zwłaszcza ceny zysku są tak różne?

Napisany przez ManfredBali
Ponieważ istnieje duże zainteresowanie VLCCF, zgromadziłem dodatkowe informacje, które mogą być przydatne przy podejmowaniu decyzji. Myślę, że 4 czynniki są istotne: - Rozmiar (kapitał) firmy, - Jakość floty - Zlecenia - Cena ropy Sprawdźcie konkurentów: Tutaj VLCCF wypada gorzej we wszystkich aspektach (OMM, OSG, TK) (-30%) Wzrost przychodu i PEG 2.10, czyli brak wzrostu? Na MSN ryzyko jest oceniane na 3 (raczej wysokie) a zysk na 4 (5 to maksymalna wartość). Wolumen nie jest nadmierny (poniżej 500 000). Wysoki dywidendowy zysk oczywiście kusi. Cel kursowy: 29.50 według Yahoo Dla mnie być może interesujące jako okazja kupna w cenie 26. Ale tylko niewielka transza jako forma hazardu. Pozdrowienia z Bali Manfred

Napisany przez 2cybercrash
Dzisiaj, pomimo lekko wzrosłych cen ropy naftowej, osiągnięto nowe najniższe kursy na poziomie 26+$, bez większych doniesień. Musiałem dokupić trochę papierów, ponieważ mój punkt wejścia to 33$. Spodziewam się sporadycznych manipulacji cenami ropy oraz nagłych skoków kursów, ale dywidenda i bardzo niski wskaźnik P/E powinny wystarczyć jako zabezpieczenie. Pozytywne niespodzianki nie są całkowicie wykluczone. To inwestycja z równowagą szans i ryzyka na 2006 rok. Moje określenie „zderzenie czołowe z cysterną” w związku z dużą zmiennością kursu jest trafne. Dywidenda w wysokości 0,5$ za kwartał jest dostarczana punktualnie, bez żadnych potrąceń! Przy kursie 26$ oznacza to faktycznie stopę zwrotu netto na poziomie 7,5%!

Napisany przez beta
Wszyscy są na liście oczekujących 8) Oto stara wiadomość -------------------------------------------------- ------------------------ JP Morgan obniża tankowce Broker widzi słabsze globalne zapotrzebowanie, rosnącą pojemność floty Autor: Mark Cotton, MarketWatch Ostatnia aktualizacja: 13.10.2005 16:05:01 Dane dostarczone przez NOWY JORK (MarketWatch) - J.P. Morgan przetasował swoje oceny i obniżył prognozy zysków dla kilku firm z branży tankowców w czwartek jako część szerszej degradacji przemysłu tankowcowego z powodu słabszego globalnego zapotrzebowania i rosnącej pojemności floty na 2006 rok. Analityk Jonathan Chappell zmienił swoją rekomendację dla sektora na neutralną z byczej z uwagi na narastające dowody, że wzrost cen ropy naftowej spowodowany huraganami Katrina i Rita, obniżają zapotrzebowanie na ropę zarówno w USA, jak i na świecie, co spowoduje spowolnienie wzrostu gospodarczego globalnie. Firmy tankowcowe również powiększają swoje floty w tempie przewyższającym obecne zapotrzebowanie, co dodatkowo szkodzi sektorowi - powiedział Chappell. W najbliższej przyszłości firmy cierpią z powodu cen rynkowych za tankowce, które nie spełniły oczekiwań w trzecim kwartale i nie odzyskały wystarczająco na początku czwartego. W rezultacie analityk obniżył swoje prognozy zysków za trzeci i czwarty kwartał oraz obniżył swoje prognozy zysków na 2006 rok dla większości z dziewięciu firm, które obejmuje. W ramach przeglądu sektora Chappell podniósł oceny dla Teekay Shipping (TK) i Tsakos Energy Navigation Ltd (TNP) do nadwagi z neutralnej. Obniżył swoje zdanie na temat General Maritime Corp. (GMR) i Frontline Ltd. (FRO) z nadwagi na neutralne. Jako najlepsze dwa wybory Chappella w sektorze, analityk utrzymał swoją ocenę nadwagę na Overseas Shipholding Group Inc. (OSG) i Omi Corp New (OMM). Analityk powiedział, że te dwie firmy posiadają duże i nowoczesne floty tankowców produktowych, co powinno pomóc w ograniczeniu jakiegokolwiek spadku zysków w przyszłym roku. Oba korzystają również z silnej generacji gotówki, co pozwoli im skorzystać z nadarzających się okazji podczas osłabienia rynku. Na przykład Omni Corp. może agresywnie wykupywać swoje akcje, podczas gdy Overseas Shipholding może rozważyć poszerzenie swoich operacji. Teekay Shipping zakończył sesję na minusie 63 centów, osiągając poziom 38,57 $, podczas gdy akcje Tsakos Energy Navigation wzrosły o 7 centów do 33,99 $. Akcje General Maritime spadły o 31 centów do 35,26 dolara, Frontline Ltd spadła o 1,49 dolara do 37,65 dolara, Overseas Shipping spadł o 1,81 dolara do 49,33 dolara, a Omi Corp straciła 61 centów do 17,19 dolara. Broker również obniżył prognozy zysków dla Ship Finance International Ltd (SFL), Nordic American Tanker Shipping (NAT) i Knightsbridge Tankers Ltd. (VLCCF). Chappell powiedział, że sezonowy skok w cenach rynkowych, zwłaszcza w bardzo widocznym segmencie bardzo dużych tankowców naftowych (VLCC), okazał się rozczarowujący. Analityk zauważył, że trasy handlowe na Bliskim Wschodzie i Dalekim Wschodzie zarabiają stawkę rynkową na poziomie średnio 40 000 dolarów za dzień. Chociaż oczekujemy, że ten rynek prawie się podwoi do początku przyszłego miesiąca, staje się mniej prawdopodobne, że średnia stawka sezonowa w czwartym kwartale osiągnie naszą wcześniejszą prognozę 85 000 dolarów dziennie Podobnie, stawki dla tankowców Suezmax, następnego poziomu w dół pod względem wielkości, nie są zbyt wysokie, aby osiągnąć średnią stawkę rynkową brokera w czwartym kwartale wynoszącą 71 000 dolarów dziennie, gdy obecne stawki wynoszą średnio 60 000 dolarów dziennie. Analityk jest optymistyczniejszy na 2006 rok. Chapell powiedział, że firmy posiadające duże floty tankowców produktowych będą korzystać z obecnych zakłóceń w zdolnościach rafinerii na Zatoce Meksykańskiej spowodowanych huraganami Katrina i Rita. Te zakłócenia zwiększyły import produktów rafineryjnych przez Atlantyk, zjawisko to powinno utrzymać się także w przyszłym roku. Te firmy posiadające duże floty tankowców produktowych będą najprawdopodobniej korzystać z wzrostu popytu na tankowce produktowe jako uzupełnienie dla osłabiającego się rynku tankowców naftowych co najmniej do 2006 roku. Podniesienie oceny Teekay Shipping wynika częściowo z jego dużej floty tankowców produktowych, które handlują na rynku spotowym, co pozwala mu skorzystać z poprawy stawek rynkowych obserwowanych w czwartym kwartale i silnych stawek, które przewiduje analityk na 2006 rok. Teekay Shipping ma również jedną z najmocniejszych bilansów w branży, co pozwoliło mu na odkupywanie swoich akcji - powiedział Chappell. Tsakos Energy Navigation, która również została podniesiona w górę, to inna firma z silną ekspozycją na tankowce produktowe. Dodatkowo, szybki wzrost floty w 2006 roku pozwoli mu jako jedyna firma tankowcowa w zakresie działalności przedstawionej przez brokera na osiągnięcie dodatnich wyników w stosunku rok do roku. Atrakcyjna wycena była kolejnym powodem zmienionej oceny. Z kolei obniżenie ocen General Maritime Corp. i Frontline Ltd odzwierciedla ich podatność na ostatnie spadki stawek rynkowych, brak ekspozycji na tankowce produktowe oraz starsze floty tych firm, które utrudnią zarobki w 2006 roku. Słabsze zapotrzebowanie na ropę wraz z rosnącą pojemnością floty jest kolejnym kluczowym czynnikiem ponownej oceny perspektyw sektora przez analityków w ciągu ostatnich trzech miesięcy tego roku i na 2006 rok. Chappell cytując prognozy Międzynarodowej Agencji Energii wskazuje na wzrost zapotrzebowania na ropę w 2005 roku o 1,5%, do 1,26 miliona baryłek dziennie, to jest wielkość niższa niż 3,5% w 2004 roku i wcześniejsza prognoza na 2005 rok zakładająca wzrost o 2%. Te słabsze prognozy popytu najprawdopodobniej złagodzą oczekiwaną sezonową poprawę stawek w czwartym kwartale 2005 roku, ponieważ wzrost wydajności w ciągu roku znacznie przewyższył wzrost zapotrzebowania. Analityk oszacowuje, że łączne dodatki do floty w 2005 roku wyniosą 23,0 miliona ton nośności (mdwt) lub 7,1%, w porównaniu do 11,3 mdwt potrzebnych do przewiezienia 1,26 miliona baryłek ropy naftowej dodatkowo na dzień popytu. Jednak perspektywy na 2006 rok są nieco jaśniejsze. Oczekiwana siła popytu na tankowce produktowe ze względu na cięższy niż wcześniej oczekiwany sezon konserwacji rafinerii w USA po huraganach Katrina i Rita pozwoli na wykorzystanie dodatkowej pojemności floty. Ujawniając swoje zainteresowanie firmami tankowcowymi, J.P. Morgan powiedział, że otrzymał wynagrodzenie za usługi bankowości inwestycyjnej w ciągu ostatnich 12 miesięcy od Overseas Shipholding Group. Frontline, General Maritime i Knightsbridge Tankers są lub były klientami tego banku w ciągu ostatnich 12 miesięcy.

Napisany przez beta
Przy okazji: Dla tych, którzy mają czasami problem z angielskim jak ja, polecam narzędzia językowe Google.... ups: To tworzy trochę mieszankę, ale jakoś udaje się zrozumieć.... https://www.google.ch/language_tools?hl=de ....najlepiej skopiować cały adres URL, tutaj np.: https://www.boersenportal.ch/forum/viewtopic.php?p=1378&sid=dd0cd7cae3bae40b8a7842af1 ed62a21#1378 Pozdrowienia

Nie dziwi, że Bank Morgan Stänkley bierze udział w tym biznesie, bardzo interesujący post, dziękuję beta. Nawet opisano, że VLCCF jest klientem w tej samej banku. Dokąd zmierza interes, wysłanie tego raczej dobrze zarządzanego operatora do piekła ma dużo sensu. Wiele rzeczy sobie zaprzecza, VLCCF nawet nie złożył tak fatalnych prognoz, jedynie ostatni kwartał nie spełnił bardzo wysokich oczekiwań. Biznes tankowców nie jest więc małym bocznym obszarem poza zasięgiem dużych banków, jak miałem nadzieję, ale jest się środku największej grzęzawki bankierów-analityków-manipulatorów. Teraz trzeba się przebić przez tę grzędkę, cieszy się z każdego solidnego postu i cennych badań. Wysokie ceny ropy zostały w ubiegłym roku również wielokrotnie tłumaczone rzekomo bardzo ograniczonymi zdolnościami transportowymi, każdy analityk jęczy na swoje młynki? Będzie śledzone dalej. Tytuł był zawsze niestabilny, i to w obie strony.

Zostań w środku. Kupiłem je kiedyś ze względu na dobre dzielone. Kiedyś je zrealizuję. Reszta to papierowe zyski i straty. Pozdrawiam, Rich

Nie sądziłem, że mój cel zakupu w wysokości 25/26$ zostanie osiągnięty tak szybko. Bankierzy z Morgan Stanley wybrali sobie ładnie cienki handel przedświąteczny na spadek młotem. Zobaczymy, co jeszcze nas czeka. Niski PE i zabezpieczona dywidenda powinny przynieść pewne uspokojenie.

Napisany przez ADMCI4
Za $25.30 wczoraj wreszcie wsiadłem. Wypłata dywidendy wydaje się bardzo atrakcyjna. > Myślę, że 4 czynniki są ważne: > - Rozmiar (kapitał) firmy > - Jakość floty > - Zlecenia > - Cena ropy Flota składa się z pięciu statków, z których jeden pochodzi z 1996 roku, a cztery z 1995 roku. Wszystkie statki posiadają podwójne ściany, co znacząco zmniejsza prawdopodobieństwo katastrofy tankowca. Obecna kapitalizacja wynosi 433 miliony USD, według wpisu na forum Yahoo koszt jednego statku wynosi około 90 milionów USD, a obecna wartość odsprzedaży wynosi około 70 milionów USD. W związku z tym pięć statków ma obecnie łączną wartość 350 milionów USD. Moim zdaniem firma nie jest zbyt wysoko wyceniana. Nie mam pewności, jak rzetelne jest inne stwierdzenie, ale zgodnie z nim zlecenia wyglądają następująco: - jeden statek zlecony do 2009 roku - dwa statki zlecone do 2007 roku - dwa statki dostępne na rynku spot Nie wygląda to aż tak źle (o ile to rzeczywiście prawda). Wesołych Świąt Simon

Cześć Simon Dzięki za informację. Przed zakupem konsultowałem wtedy stronę główną. Pozdrowienia Rich https://www.knightsbridgetankers.com/

Dzisiaj porządne szaleństwa na tym Crashtankerze, na początku ceny sięgały 23,6$, wydawało się, że jest blisko do chodzenia na dno lub wbicia się dziobem w dno morza. Następnie bestia nagle została uniesiona przez bąbel powietrza do ponad 25$. Czy to kwestia zakryć przez lewary Morgan Stänkly? Inni konkurenci branży dzisiaj nie byli tak nieprzyjaźni, ale żadna z nich nie oferuje tak komfortowej dywidendy bez potrąceń. Czy trzeba więc zaakceptować kilka spiral śmierci w cenie?

Myśl po prostu, że ten, kto chce zarabiać pieniądze na giełdzie, musi mieć odpowiednią wytrzymałość. To nie jest nic dla osób o słabych nerwach. Trzeba wytrzymać ciężkie chwile, inaczej już się przegrało. Dlatego jestem przeciwnikiem zamykania pozycji ze stop loss. Nawet ROG kilka lat temu było warte 80 franków. Pozostawiam VLCCF, nawet jeśli nadciągają kolejne burze. Pozdrowienia, Rich

Cześć Cybercrash,
Masz doświadczenie z podatkiem od dywidendy zagranicznej.
Nie mogę zrozumieć poniższego wpisu. Czy jako osoba niebędąca obywatelem USA, która kupiła akcje kilka tygodni temu, zostanie mi pobrany podatek od dywidendy czy nie?
Pozdrowienia, Rich

Jaki jest podatek dla akcjonariuszy Spółki z USA?
Jak jest traktowany podatek dla akcjonariuszy amerykańskich spółki? Spółka była bierną zagraniczną spółką inwestycyjną (PFIC) przed 2004 rokiem. W wyniku zmiany w jej działalności w 2004 roku, Spółka nie była PFIC w 2004 roku w odniesieniu do (i) akcjonariusza, który miał wybór właściwego funduszu wyborczego (QEF) w mocy przez cały okres, w którym był posiadaczem akcji Spółki lub (ii) akcjonariusza, który nie nabył akcji Spółki przed 1 stycznia 2004 roku, i Spółka nie spodziewa się obecnie, że będzie PFIC w 2005 roku lub w kolejnych latach w odniesieniu do opisanych akcjonariuszy. W związku z tym taki akcjonariusz jest opodatkowany od otrzymanych dywidend przez Spółkę, zamiast płacenia podatku od swojego proporcjonalnego udziału w dochodach Spółki, co miało miejsce przed 2004 rokiem. Począwszy od 2005 roku, dywidendy Spółki powinny być traktowane jako dochód z dywidend kwalifikowanych, który podlega opodatkowaniu dla niekorporacyjnego akcjonariusza z USA opisanego powyżej według preferencyjnych stawek podatkowych (do 2008 roku), pod warunkiem że akcjonariusz spełnia określone wymagania dotyczące okresu posiadania.

W przypadku akcjonariusza, który nabył akcje Spółki przed 1 stycznia 2004 roku i nie miał wyboru QEF ani wyboru oznaczenia do wartości rynkowej w mocy przez cały okres, w którym był posiadaczem akcji Spółki, akcjonariusz nadal podlega przepisom dotyczącym PFIC dla lat 2004 i kolejnych mimo zmiany w działalności Spółki, chyba że akcjonariusz dokona wyboru sprzedaży uznanej zgodnie z sekcją 1298(b)(1) Kodeksu podatkowego wewnętrznego. Akcjonariusze powinni skonsultować się ze swoimi doradcami podatkowymi w związku z procedurą i konsekwencjami dokonania tego wyboru.

TO NIE JEST PORADA PODATKOWA. KAŻDY INWESTOR W SPÓŁCE POWINIEN SKONSULTOWAĆ SIĘ ZE SWOIM DORADCĄ PODATKOWYM W ZAKRESIE KONSEKWENCJI POSIADANIA UDZIAŁÓW W SPÓŁCE.

O ile rozumiem, opis odnosi się do akcjonariuszy z USA, co również jest specjalnością tutaj, ci muszą zgłaszać pewne akcje w USA lub nie mogą ich kupować? U mnie poszło to tak, pierwszy zakup 4 października 2005 roku, potem data ex 17 listopada, wypłacone na Swissquote 6 grudnia 2005 roku bez żadnych potrąceń. Oczywiście mam nadzieję, że w przyszłym roku będzie to działać tak samo czterokrotnie, chyba że dywidenda zostanie skrócona? Za 100 akcji dostałem dokładnie 50 dolarów bez potrąceń. Nigdy czegoś takiego nie doświadczyłem! Oczywiście teraz mam spore straty księgowe. Potem znowu na CNBC lamentowali na temat wysokich kosztów frachtu. Liczę na dodatkowy dochód z tradingu, jest duża aktywność i wiemy, które banki-aktywiści kształtują kurs. Dopóki jest volatilny w obie strony, widzę szanse na zysk.

Dziękuję za wyjaśnienie. Przeczytałem na stronie internetowej, że następna informacja w formie Dividende będzie pod koniec lutego. Wypłata nastąpi w marcu. Jestem ciekawy, czy będzie z potrąceniami czy bez. Aktualnie też mam debet. Aby go uzupełnić, potrzebuję już 8 kwartalnych dywidend bez potrąceń podatku... :lol: Ale to mi nie przeszkadza. To może się szybko zmienić. Ważne jest, żeby krowa dawała dużo i dobrą jakość mleka. Z tego można żyć. :lol: Pozdrowienia, Rich

Napisany przez beta
Czy istnieje droga obok nich? www.frontline.bm Frontline Ltd. (Frontline) to ważna bermudzka firma tankowcowa. Flota, która jest największa i najnowocześniejsza na świecie, składa się z 35 tankowców Suezmax (w tym 8 są nosicielami ładunków typu Combination Carriers) i 42 tankowców VLCC (w tym 2 nowo zbudowane), łącznie 17,9 miliona ton nośności. Brzmi dobrze: Frontline ma strategię szerokiego outsourcingu. Zarządzanie statkami, zatrudnianie załóg i usługi księgowe są świadczone przez wiele niezależnych i konkurencyjnych firm zarządzania statkami. Niezależni zarządcy statków zapewniają załogi dla statków Frontline. Obecnie większość statków ma załogi w większości rosyjskie, podczas gdy inne mają pełne indyjskie lub pełne filipińskie załogi, lub kombinacje tych narodowości. Dywidenda...: https://www.frontline.bm/IR/dividend.shtml @cybercrash: P/E ? Na Nasdaq: FRO Obecnie nie mam doświadczenia w branży tankowców i podobnych. Szukam teraz firm żeglugowych, operatorów portowych, dostawców i wszystkiego, co ma związek z wodą morską...Automatyzacja portowa (żurawie, nosiciele ładunków ogólnie). Chyba za dużo oglądałem National Geographic na N-TV :lol: :lol: ....coś na ten temat później. Przydatne: Baltic Dry Index, mierzy rozwój stawek frachtowych na 25 najważniejszych trasach frachtowych na świecie. Warto zgłębić: https://www.investmenttools.com/futures/bdi_baltic_dry_index.htm Jeśli dobrze rozumiem, branża transportowa (żegluga) konsoliduje się i redukuje nadpodaż. Czy to jest zdrowe? Bardzo interesujące obszary...i nie zapominaj od czasu do czasu kontrolować kanału 8) https://www.pancanal.com/eng/photo/camera-java.html Dużo pracy... Pozdrowienia

Napisany przez ADMCI4
Dziękuję beta za Twoje linki. Dotychczas również za mało śledziłem ten sektor. Być może warto byłoby poświęcić mu trochę więcej uwagi. Przynajmniej jeśli handel światowy nabierze tempa, na pewno będzie to oznaczać więcej pracy dla armatorów. Onassis również osiągnął sukces w tej branży....

Dziś wreszcie znów ożywienie. +4.5% Nie ma żadnych informacji. Niestety kurs nie jest aktualizowany dzisiaj w UBS Quotes. Musiałem sprawdzić na Nasdaq.. :lol: Pozdrowienia Rich

Crash-tankowiec (Knightsbridge Tanker VLCCF) został dzisiaj po raz pierwszy odnotowany na linii kursu 27$, po złym spiralu śmierci. Najniższa pokład jest ledwie nad wodą. Jednostka wciąż jest przechylona i krąży w szalonym tempie. Oczywiście, akcjonariusze nie są zbyt często informowani o tym fakcie. Ster w ręce biorą globalne banki.

Napisany przez beta
Startuje jak łódź sportowa. Może ta wiadomość ci pomoże? www.imarex.com/news/market_updates/imarex_tanker_freight_futures_market_up_41 Pozdrowienia ----------- Załączono, ponieważ link nie działa....: Dobre prognozy dla branży w 2006 roku, chociaż dotyczy to innej firmy, ale ma znaczenie sygnałowe...: https://biz.yahoo.com/pz/060207/93592.html

Dziękuję za przydatną informację, beta. Powyższy link działa, gdy na końcu adresu zostanie dodane również p_41. Wygląda na to, że w branży są ogłaszane zaskakująco dobre wyniki za kwartał. Dlatego możemy mieć nadzieję, że nasz Crash-Tanker będzie mógł utrzymać solidne dywidendy. Płaci przecież najbardziej hojne w branży.

Trent pokazuje w górę. Straty zostały odrobione. Obecnie w zielonej strefie. Pozdrowienia, Rich

Dziś powinna rozpocząć się sesja bez dywidendy, w wysokości 0,8 $ zamiast poprzednich 0,5 $, ale na razie nie widać żadnych istotnych zmian w kursie.

Zauważyłem, że amerykańskie tytuły reagują mniej wrażliwie na różne wypłaty dywidendy niż tytuły wypłacające dywidendę corocznie. Pozytywny efekt kwartalnej dywidendy? Mam tylko nadzieję, że nie będzie potrącona żadna dodatkowa podatek. :wink: W moim kalendarzu miałem zaznaczony raport kwartalny na 28.2. Pozdrowienia, Rich

cybercrash pisze: Czy dzisiaj obowiązuje data ex dywidendy, na dzień 21 lutego, 0,8 $ zamiast poprzednio 0,5 $? Kurs nie wydaje się bardzo reagować?
Teraz również nad tym się zastanawiam. Jeśli spojrzymy na notowania UBS Quotes, widać spadek kursu o 79 centów. Więc prawie dokładnie tyle, ile wynosi dywidenda 80 centów. Jednak patrząc na stronę Nasdaq.com, kurs jest niezmieniony. Oni już odliczyli różnicę dywidendy. Pozdrowienia, Rich

Napisany przez beta
Realtime Ameritrade.com:

11.33 AM ............(17.49)

26.13$
-0.97
(-3.58%)

Ex-Dividend Date: 02/21/06

-----------------------

........now, 17.53 oclock -4.12%

https://quotes.nasdaq.com/quote.dll?mode=stock&page=quick&symbol=vlccf&symbol=&symbol=&symbol=&symbol=&symbol=&symbol=&symbol=&symbol=&selected=vlccf Gdy patrzy się na to, to już nie wygląda to tak źle. Dywidenda została już odliczona. Oczywiście to także straty, ale w przyszłym tygodniu to będzie już zapomniane... :wink: Pozdrowienia, Rich

Dziś dokupiłem niewielką ilość. Powód: Dywidendy są całkiem atrakcyjne. Pozdrowienia, Rich

Reaguje zwykle wrażliwie na spadek cen ropy naftowej lub upadek cen surowców, bardzo popularne są zawsze rejsy Hatcher na zderzaku. Wtedy trzeba śledzić sytuację. Ale już walczyłem w krwawej bitwie z Ceradyne, potem ponownie złapałem Seagate na podstawie 25+. Wiele się dzieje, trzeba mieć nerwy, aż nadejdą lepsze dni. Czy to nie będzie ostatnia fala spadków cen ropy/surowców/metalów szlachetnych?

Jutro nastąpi uznaniowa odznaka z mojego starego stanowiska. Jestem ciekawy, czy został potrącony nowy podatek, czy nie. Pozdrowienia, Rich

Rozpoznanie dywidendy nastąpiło dzisiaj. Bez odliczenia podatku. 80 centów na akcję / dywidenda kwartalna. To sprawia radość. :lol: Pozdrowienia, Rich

Przynajmniej cieszą się z tego, są już jednak szybko w Twoim banku, u mnie statek dywidendowy jeszcze nie dotarł. Inwestorzy na rejsach świętują obecnie na tankowcach. Czy moim celem kupna 25$ nadal jest zbyt niski?

Napisany przez ADMCI4
Nie otrzymałem jeszcze dywidendy (BEKB)...

Pisemne potwierdzenie wpłaty także przychodzi później. Mam dostęp do mojego konta Yellowtrade przez internet, a tam kwota została zaksięgowana. Pozdrowienia, Rich

Tutaj kolejny przykład małej gry zbiornikowej od konkurenta Toptankers (TOPT), który donosi, że sprzedał 13 statków za 550 mln $ i jednocześnie zawarł umowę Leasingu zwrotnego. Kurs wzrósł o +12%. Nie posiadam akcji tej firmy, ale śledzę kurs.

Tak, Swissiar prowadził podobną grę wtedy ze swoją flotą, rzekomo w celu oszczędzania kosztów. Obliczone przez geniusza liczb i finansów Bruggisser.. Ale to nie był powód upadku.... ? Pozdrowienia Rich Postawiłem TOPT na watchlistę.

Napisany przez beta
Aabig Nie jestem jeszcze zaangażowany w żadną z tych łódek :-( Nadal obserwuję VLCCF. Wygląda na stabilną, ale kupię dopiero, gdy cena ropy naftowej będzie utrzymywała się powyżej 25 dolarów przez pewien czas. ...ok, ok, przyznam, gdybym miał wystarczająco dużo pieniędzy na BARDZO długoterminowe inwestycje, prawdopodobnie teraz bym też się skusił ;-) Ponadto obserwuję FRO (FRONTLINE LTD)...Czy idziemy w dół w stronę 30$? -------------------------------------------------------------- Ale od dziś na liście obserwowanych: SNSA (STOLT NIELSEN) https://www.sntg.com/ https://stolt-nielsen.com/FinNavig.HTM Status obserwacji: Silne pragnienie... -------------------------------------------------------------- Zainteresowałem się tym, bo niedawno ktoś tutaj płacił opłatę za przejazd... zawsze sprawdzaj Kanał Panamski... https://www.pancanal.com/eng/photo/camera-java.html Pozdrowienia

Napisany przez ADMCI4
Będę też obserwować VLCCF, ale sądzę, że kurs spadnie z obecnego poziomu 24 USD. Jest to wynikiem prognozowanej wydajności EPS, która powinna się obniżyć. Zobacz wyciąg z raportu JPMorgana z 13.02.2006 r., Oceniający Underweight. VLCCF opublikował wynik EPS za 4Q05 w wysokości 0,93 USD, przewyższając zarówno naszą prognozę 0,76 USD, jak i średnią szacunkową ulicy w wysokości 0,71 USD, ponieważ silne stawki VLCC TCE więcej niż zrekompensowały wyższe niż oczekiwane koszty operacyjne i odsetkowe. Rada VLCCF zatwierdziła dywidendę w wysokości 0,80 USD na akcję, która zostanie wypłacona około 9 marca akcjonariuszom zapisanym jako z dnia 23 lutego. Zadeklarowana dywidenda znacznie odbiega od naszej prognozy 1,00 USD na akcję, pomimo wzrostu EPS, oraz oszacowany przepływ gotówki z działalności w wysokości 1,18 USD na akcję w 4Q05. Jednakże roczna dywidenda za 2005 rok w wysokości 3,60 USD na akcję jest stosunkowo zgodna z przepływem gotówki za cały rok w wysokości 3,57 USD na akcję, ponieważ niedobór z 4Q skompensował wypłaty znacznie przewyższające generację przepływu gotówki w 1Q i 2Q. Wzrost EPS był głównie podyktowany siłą przychodów, ponieważ VLCCF wygenerowało 30,1 miliona dolarów przychodów, powyżej naszej prognozy 22,5 miliona dolarów. Flota 5 VLCCs osiągnęła średnią stawkę TCE w wysokości 58 600 dolarów dziennie (korzyść zysku na akcję 0,19 USD) w 4Q05, przewyższając naszą szacunkową wartość 51 200 dolarów dziennie, podczas gdy planowane dokowanie jednego ze statków wymagało 13 dni poza eksploatacją w porównaniu do naszej prognozy 20 dni (korzyść zysku na akcję 0,01 USD). Wyższe niż oczekiwano koszty operacyjne (wpływ na EPS 0,02) i koszty odsetkowe (wpływ na EPS 0,01) nieznacznie zrównoważyły wzrost przychodów. Utrzymujemy nasze prognozy EPS i dywidendy na cały rok 2006 na poziomie odpowiednio łącznie 2,25 i 3,25 USD, chociaż zmodyfikowaliśmy nasze prognozy kwartalne na ten rok. Konkretnie, obniżamy naszą prognozę EPS na 1Q06 z 0,82 USD do 0,81 USD, gdyż dokowanie zaplanowano na ten kwartał, w przeciwieństwie do naszego poprzedniego oczekiwania na 3Q, a wyższe koszty odsetkowe zrównoważone wyższą stawką TCE niż wcześniej prognozowane. Wyższy koszt odsetkowy prowadzi również do nieznacznie niższych prognoz EPS w 2Q i 4Q; niemniej jednak podniesiemy naszą prognozę EPS w 3Q06, aby odzwierciedlić brak dokowania w tym kwartale. Na 2007 rok obniżamy naszą prognozę EPS do 1,70 USD z 1,80 USD i naszą szacowaną dywidendę do 2,70 USD z 2,75 USD, aby odzwierciedlić wyższy koszt odsetkowy. Nasza ocena Underweight dla akcji VLCCF wynika z jego wysokiej obecnej wyceny w stosunku do grupy rówieśniczej. Faktycznie multiplek EV/EBITDA VLCCF w wysokości 9,2 razy naszej prognozy EBITDA na 2006 r. jest drugi najwyższy w naszym portfolio i stanowi 24% premii w stosunku do średniej grupy rówieśniczej, podczas gdy przyszłe wskaźniki P/E w wysokości 12,0 razy nasza prognoza EPS na 2006 r. wynosząca 2,25 USD oznacza 30% premii w stosunku do średniej grupy rówieśniczej w przyszłych zyskach. Nasza perspektywa na akcje VLCCF mogłaby stać się bardziej korzystna, jeśli stawki VLCC przewyższałyby nasze oczekiwania na 2006 r., poprawiając tym samym perspektywy EPS i dywidendy spółki. Lancelot

J.P. Morgan lubi mówić o swoim młynie. Prognoza 2,25$ odpowiada przyszłemu PE około 10. Jeśli ktoś uważa to za zbyt drogie, niech poszuka czegoś taniej. Jeśli Morgan uzna to za słuszne, kurs może być szacowany na około 50$. Dla dalszych spiral śmierci na wraku statku kosztowego jest zapewnione, ale także szacowne zyski. Miłej podróży po suchym pokładzie, niektórzy z nas są na otwartym morzu, Ahoy. Jednak nie jest to zalecane dla osób podatnych na chorobę morską.

Pozostanę przy tym i cieszę się regularnym zyskiem netto w wysokości 10%. W trudnych momentach będę dokupywać. Pozdrawiam, Rich

Z lekkim opóźnieniem 5 dni, dziś na moim koncie pojawiło się również dywidendy z Tankera. Przy obecnym kursie to nadal ponad 3% netto (bez żadnych potrąceń) i miejmy nadzieję, że będzie tak również w kolejnych trzech kwartałach, co mogłoby dać łącznie ponad 12% netto. Najwyższa transza zakupu po cenie 33$ oczywiście generuje obecnie stratę księgową.

Napisany przez Dany1
Co dzisiaj było grane z tankowcem??? Czy ktoś tam urządził żniwo z okrętów? Od dawna chciałem wybrać się w rejs... czy teraz mogę tanio się wybrać?

Ja Dany, musiały być zaangażowane jakieś ciemne siły. TOPT byli w spokojniejszych wodach.... Pozdrowienia rich

1 maja manipulatorzy z Jeffereyies postanowili przeklasyfikować całą paletę zbiornikowców, głównie w dół. W przypadku zatonięcia tankowca Knightsbridge, od razu poszło w dół pod pretekstem rzekomo niewygodnych cen spotowych i rzekomo przecenionej wyceny! Cóż za absurd? Fakty: VLCCF notowany przy wskaźniku PE = 10 (yahoofinance), dywidenda potwierdzona do tej pory przy kursie 25$ wynosi aż 8% bez żadnych potrąceń. Firma wydaje się być dotąd profesjonalnie zarządzana. W czerwcu zapadnie kwartalna dywidenda, zrozumiałe, dlaczego łotrzy Jeffereyies chcą jeszcze tanio kupić? Degradacja nastąpiła dokładnie przy obecnie mocnym oporze na poziomie 27,5$.

Cześć Cybercrash, Widziałem to również wczoraj. Cały zysk poszedł się... Nie szkodzi, zostanę w domu i poczekam na dywidendę. Traktuję całą inwestycję jako obligację z dobrym zwrotem. :lol: Pozdrowienia, Rich https://www.nasdaq.com/earnings/analyst_recommendations.asp?symbol=vlccf&symbol=&symbol=&symbol=&symbol=&symbol=&symbol=&symbol=&symbol=&symbol=&selected=VLCCF%6 0

Jeśli dopiero zaczynasz przygodę z kryptowalutami […]

Uważasz więc, że podczas studiów dualnych zarobisz[…]

Do limitu ryczałtu nie płacisz żadnych podatków. J[…]

Dziękuję bardzo!

Odwiedź naszą stronę z aktualnościami ze świata