Capital Investment 4

Forum finansowe CI4 - Wszystko ze świata finansów i nieruchomości

Jakie ubezpieczenie samochodowe wybrać? Opinie, wskazówki, triki i rekomendacje.

Re: Czy klienci mogą samodzielnie wybrać rzeczoznawcę po wypadku?

Napisany przez ADMCI4
Kilka dni temu ktoś zabrał mi pierwszeństwo i najechał na mój samochód. Szkoda jest minimalna, ale uszkodzenia karoserii są zazwyczaj dość drogie. Ponadto mogą istnieć ukryte szkody, których nie można od razu dostrzec. Dlatego ważne jest, aby rzeczoznawca przejrzał samochód i ustalił wysokość szkody. Natychmiast udałem się do rzeczoznawcy w pobliżu, który oszacował samochód. Wczoraj dostałem e-mail od ubezpieczyciela przeciwnika z kilkoma adresami rzeczoznawców. Wyraźnie zakładają, że wybiorę jednego z nich. Czy jestem zobowiązany do tego, zwłaszcza że już zleciłem rzeczoznawcy?

Napisany przez 2Bolitho
O ile mi wiadomo, nie jesteś tym. Zadzwoń do ubezpieczyciela i omów to z nimi. Nie mogę sobie wyobrazić, żeby się sprzeciwili. Jeśli tak się stanie, napisz tutaj, a na pewno znajdziemy kogoś, kto udzieli fachowej odpowiedzi.

Napisany przez Naseweis
Cześć Mika, Musimy rozróżnić między szkodami odpowiedzialności cywilnej a szkodami objętymi ubezpieczeniem komunikacyjnym na wypadek kolizji. Z tego, co opisałeś, wynika, że mamy do czynienia ze szkodą odpowiedzialności cywilnej, więc poszkodowany ma prawo wybrać rzeczoznawcę. Warto jednak skonsultować to z warsztatem samochodowym, który przeprowadzi naprawę. W przypadku szkody objętej ubezpieczeniem komunikacyjnym na wypadek kolizji decyduje zawsze ubezpieczyciel, który wyznacza rzeczoznawcę. Pozdrowienia, N. Polecam do skorzystania z usług rzeczoznawcy Dekra lub TÜV.

Jeśli dopiero zaczynasz przygodę z kryptowalutami […]

Uważasz więc, że podczas studiów dualnych zarobisz[…]

Do limitu ryczałtu nie płacisz żadnych podatków. J[…]

Dziękuję bardzo!

Odwiedź naszą stronę z aktualnościami ze świata