Capital Investment 4

Forum finansowe CI4 - Wszystko ze świata finansów i nieruchomości

Kto ma dobre doświadczenia z dostawcami kredytów? Kto działa rzetelnie i jest godny polecenia? Na rynku krąży wielu lichwiarzy.

Re: Czy bank może przekazać roszczenie z kredytu dalej?

Napisany przez ADMCI4
Cześć wszystkim...

Mam kredyt w moim banku spółdzielczym na kwotę 14000 euro. Z tego wynika moje zobowiązanie do regularnego płacenia określonej sumy bankowi zgodnie z umową kredytową. Bank spółdzielczy sam też ma swoje finansowe zobowiązania, którym musi sprostać.
Teraz bank może mieć pomysł, aby przenieść swoje roszczenia wobec mnie na jednego ze swoich wierzycieli. Co wydaje się logiczne, ale pewnie jest również jakoś uregulowane prawnie. Ponieważ nie jest to zgodne z ustaleniami rzeczywistej umowy kredytowej.
Czy bank ma do tego prawo, czy mogę mieć tu również coś do powiedzenia?

Pozdrowienia.
Rolfi

Napisany przez 2Bolitho
Umowa zostaje zawarta między obiema stronami. Jeśli nie jest uregulowane, nie wolno przekazywać bez zgody obu stron.

Czy tak jest w twoim przypadku? Sprawdź dokładnie umowę, być może jednak coś jest uregulowane...

Nawiasem mówiąc, oni nie przekazują długu swoim wierzycielom. Po prostu sprzedają kredyt. Z pewnym rabatem, oczywiście. Ale przynajmniej wtedy ryzyko znika, a pieniądze wracają, co może zostać ponownie pożyczone (ponieważ nie są już związane w kredycie).

Napisany przez Rav3n
Cześć,

mimo że sektor bankowy aktualnie nie radzi sobie zbyt dobrze, takie metody i procedury na szczęście nie są obecnie nielegalne. Sytuacja wygląda inaczej, jeśli podczas podpisywania umowy istniała klauzula, która przyznaje bankowi takie prawo. Jeśli jednak nie było niczego w tej sprawie uregulowanego, umowa pozostaje normalnie ważna między tobą a bankiem.

Jeśli dopiero zaczynasz przygodę z kryptowalutami […]

Uważasz więc, że podczas studiów dualnych zarobisz[…]

Do limitu ryczałtu nie płacisz żadnych podatków. J[…]

Dziękuję bardzo!

Odwiedź naszą stronę z aktualnościami ze świata