Capital Investment 4

Forum finansowe CI4 - Wszystko ze świata finansów i nieruchomości

Pytania dotyczące ustawowego i prywatnego ubezpieczenia zdrowotnego oraz reformy systemu opieki zdrowotnej.

Re: Czy na emeryturze obowiązuje podatek u źródła czy dochodowy?

Napisany przez ADMCI4
W różnych okresach zdecydowałem się na różne formy oszczędzania na emeryturę. Niestety, podczas zawierania umów w ogóle nie zastanawiałem się, czy i w jakim stopniu będę musiał później płacić podatki. Na przykład mam ubezpieczenie emerytalne, z którego składki są odejmowane bezpośrednio od wynagrodzenia brutto. Ponadto mam emeryturę Riester, na którą wpłacam 25 euro ze swojego wynagrodzenia netto. Wreszcie mam również ubezpieczenie na życie, które zostanie wypłacone w wieku 57 lat. Czy muszę zapłacić podatek od wypłaty z umów?

Re: Czy na emeryturze obowiązuje podatek u źródła czy dochodowy?

Napisany przez Mike Spezi
Cześć,

aby udzielić konkretnych odpowiedzi, potrzebne są bliższe informacje na temat terminów i rodzajów zawartych umów (LV?). Rentierente ist ein steuerpflichtiges Produkt, das nach Rentenbezug nachgelagert ist. Lebensversicherung kann steuerfrei sein, w zależności od rodzaju (wypłata jednorazowa lub renta) i roku zawarcia. Umowa musiała zostać zawarta przed 01.01.2005 r., okres trwania ubezpieczenia musi wynosić co najmniej 12 lat, a dokonano co najmniej 5 lat wpłat składek. Inne zasady dotyczą Direktversicherung (różnice dotyczące opodatkowania ryczałtowego (stare) lub zgodnie z § 3 (63) EstG): zwolnione z podatku wpłaty do 4% Bemessungsgrenze gesetzliche Rentenversicherung / nowe), a w momencie wypłaty występują składki ubezpieczeniowe, które są z reguły niższe dla emerytów niż podczas pracy zawodowej. Istnieją wyjątki w przypadku wspólników GmbH uprawnionych do Direktversicherung zgodnie z ustawą o świadczeniach emerytalnych, którzy jednak są ubezpieczeni prywatnie. Oczywiście nie płacą oni odpowiednich składek po wypłacie. Widzisz, że bez bliższej wiedzy niemożliwe jest udzielenie bardziej konkretnej odpowiedzi.

Z poważaniem,
Mike

Jeśli dopiero zaczynasz przygodę z kryptowalutami […]

Uważasz więc, że podczas studiów dualnych zarobisz[…]

Do limitu ryczałtu nie płacisz żadnych podatków. J[…]

Dziękuję bardzo!

Odwiedź naszą stronę z aktualnościami ze świata