Capital Investment 4

Forum finansowe CI4 - Wszystko ze świata finansów i nieruchomości

Pytania dotyczące wszystkich innych tematów związanych z finansami.

Re: Czy rodziny z zagranicy mają prawo do zasiłku rodzinne?

Napisany przez ADMCI4
Cześć. Jesteśmy młodą rodziną i mamy przyjaciół w Belgii. Odwiedzili nas już wiele razy i czują się w Niemczech bardzo dobrze. Teraz zastanawiają się poważnie, czy nie przeprowadzić się w nasze okolice razem z trójką dzieci. Na pewno zarówno one, jak i ich rodzice z łatwością znalazłyby pracę w Niemczech, ponieważ władczo mówią po niemiecku i oboje mają wykształcenie. Chcielibyśmy dowiedzieć się, czy przysługuje im również dodatek rodzicielski, gdyby żyli i pracowali w Niemczech. Kto może nam to powiedzieć?

Napisany przez 2Bolitho
Cześć, świadczenie rodzinne jest wypłacane przez Federalną Agencję Pracy. Tam będą w stanie podać wszystkie warunki. Niestety, na ich stronie nie ma informacji na temat tego szczególnego przypadku: Wymagania - www.arbeitsagentur.de

Napisany przez Naseweis
Cześć,

chciałbym przesłać Ci następujący link dotyczący zasiłku rodzinengo.

https://www.arbeitsagentur.de/zentral...Kindergeld.pdf

Pozdrowienia, N.

Napisany przez 2Escorpio
hm... więc jeśli chcę przeprowadzić się do innego kraju, to nie będę zależny od świadczeń socjalnych, prawda?

Ale tak, oczywiście otrzymują oni zasiłek rodzinny, jeśli mają swoje główne miejsce zamieszkania w Niemczech i są tam również w pełni opodatkowani.

Napisany przez Birgit

hm... więc jeśli chcę przeprowadzić się do innego kraju, to czy nie zależy to od świadczeń socjalnych?

Ale tak, oczywiście otrzymują dzieciowe, jeśli mają swoje główne miejsce zamieszkania w Niemczech i są więc również w pełni podlegli podatkom.

Dlaczego nie.

Niemcy są przecież znane z swoich świadczeń socjalnych.

Napisany przez 2Escorpio

Dlaczego nie.

Niemcy słyną z zasiłków społecznych

To jedno nie ma nic wspólnego z drugim *uśmiecha się*

Nie mam problemu z otrzymywaniem na przykład zasiłku rodzinengo, dzieci w końcu pójdą do pracy i zaczną ponownie płacić podatki w Niemczech bądź w UE ale przed przeprowadzką pytać/planować coś takiego? Nie przeprowadziłabym się do innego kraju w sytuacji, gdy nie jestem samodzielna... to, co się wydarzy potem, to już inna sprawa.

Jeśli dopiero zaczynasz przygodę z kryptowalutami […]

Uważasz więc, że podczas studiów dualnych zarobisz[…]

Do limitu ryczałtu nie płacisz żadnych podatków. J[…]

Dziękuję bardzo!

Odwiedź naszą stronę z aktualnościami ze świata