Capital Investment 4

Forum finansowe CI4 - Wszystko ze świata finansów i nieruchomości

Masz wiedzę na temat rynków? Jak wpływają one na giełdę? Jakie są przyszłe trendy gospodarcze? Na tym forum możesz wymieniać się poglądami z innymi użytkownikami.

Re: Ile lat akcje powinny pozostawać w portfelu inwestycyjnym?

Napisany przez ADMCI4
Wiele lat temu zakupiłem akcje firmy Bayer AG, ponieważ mówiono, że zawsze są one dobre, przynoszą wysokie dywidendy i kurs jest bardzo stabilny. Ogólnie rzecz biorąc, to prawda, przynajmniej nie odnotowałem na nich dużych strat. Powoli jednak zastanawiam się, czy nie powinienem wymienić tych akcji na inne. Istnieją z pewnością inne duże firmy, których papierki są lukratywne i które nie sprawiają strachu przed stratami. Słyszy się też często, że akcje są kupowane i sprzedawane, i nie może być zbyt efektywne, trzymać te same akcje przez tak wiele lat na rachunku papierów wartościowych. Pewnego dnia trzeba zapewne podjąć odważny krok, co nie?

Napisany przez 2Bolitho
Wyglądasz na osobę, która bardzo ufają innym ludziom. Zwłaszcza wtedy, gdy samemu nie jesteś zbyt biegły w danej dziedzinie. Być może warto byłoby zgromadzić jeszcze więcej wiedzy na temat akcji, przynajmniej tyle, żebyś mógł ocenić wypowiedzi innych osób.

Zadawanie pytań to już bardzo dobry początek.

Akcje to udziały w firmach. W zasadzie nie mają one minimalnego terminu ważności. Jeśli jesteś przekonany o biznesie danej firmy i widzisz dla niej dobrą przyszłość, nie ma nic przeciwko temu, aby trzymać akcje w portfelu. Wręcz przeciwnie, inwestycje w akcje mają największy sens na długą metę. Wszelkie inne działania to krótkoterminowe spekulacje. Chodzi tam o handel akcjami, czyli ich kupno i sprzedaż. Akcje są przy tym wymienne. Można to porównać do handlu cebulami tulipanowymi czy złotem. To zakłady na wzrost cen, nic więcej i nic mniej.

Zawsze możliwe są straty przy inwestowaniu w akcje. Twoje straty będą być może ograniczone do momentu, w którym nie zejdziesz poniżej punktu zerowego. A jeśli jednak tak się stanie, to być może już czerpałeś na tyle dużo dywidend, że nie będzie Ci to sprawiać problemu.

Tak czy inaczej, to kwestia oceny danej firmy. Jeśli przewidujesz dalsze zyski i wzrost, śpij spokojnie. W przeciwnym razie wybierz firmę, która Twoim zdaniem ma złotą przyszłość. Niestety, nikt Ci nie pomoże w dokonaniu takiej oceny. Każdy ocenia inaczej i ma inne koncepcje. A nawet jeśli dostaniesz jakiś wskazówkę, decyzja i odpowiedzialność za nią ostatecznie zawsze należą do Ciebie.

Napisany przez EuroPaule
Cześć,

pytanie, czy jesteś na zysku czy straty, bardzo zależy od okresu rozważania, co pokazuje ten wykres:

Kurs w tym czasie wynosił od około 62 do 37. Oznacza to 40% straty i musiałbyś osiągnąć zysk 67%, aby wrócić do tego poziomu.
Jeśli to brak strat, to faktycznie zachowujesz spokój. Gratulacje.

Odpowiadając na Twoje pytanie:
Na pewno istnieją powody, dla których handluje się akcjami. Ale na pewno nie jest to samo w sobie!
Pytania brzmią:

1. Jakie jest celem twojej inwestycji?
2. Jaką strategią chcesz osiągnąć ten cel?
3. Jakie akcje są najlepszymi narzędziami do realizacji tej strategii?
4. Czy te akcje znajdują się w twoim portfelu?
5. Czy poprzez rozproszenie pieniędzy na kilka akcji mogę lepiej zrealizować swoją strategię?
....

Proszę wybacz mi otwarte słowo:
Jeśli zadajesz takie pytania, to znaczy, że nie jesteś zbyt dobrze zaznajomiony z tematem akcji. W takim przypadku niebezpiecznym jest pływanie w tym rekinim basenie.
A to jeszcze z jedną jednostką, nawet jeśli sama w sobie jest raczej spokojna (mimo to 40% straty! a w latach 2000-2003 prawdopodobnie było znacznie więcej).
To jest bardzo ryzykowne.
Inwestuj teraz (dużo) czasu i pogłębiaj wiedzę na ten temat!

Pozdrowienia, Paule.

P.S.: Sugerowanie nam, że powinniśmy handlować akcjami, ma również związek z tym, że banki i brokerzy zarabiają raczej na obrotach niż na posiadanych papierach wartościowych... .

Napisany przez Leja
Cześć,

u mnie akcje zazwyczaj nie zostają w depozycie zbyt długo. Zazwyczaj po sześciu do dwunastu miesiącach się nimi żegnam.

Napisany przez markus_86a
Tak jak już wspomniałem, zależy to od tego, jak postrzegasz dalszy rozwój. W Twoim przypadku korzyścią jest również zwolnienie podatkowe, ponieważ akcje zostały nabyte bezpiecznie przed 2009 rokiem. Dlatego zastanowiłbym się dwa razy, zanim je sprzedasz.

Ponadto możesz je po prostu trzymać i cieszyć się dywidendą. To z pewnością nie zaszkodzi.

Wiele spółek z DAX jest na tyle solidnych, że można wykluczyć co najmniej całkowitą stratę. Jeśli więc nie potrzebujesz teraz pieniędzy, albo nie masz innej alternatywy inwestycyjnej, to możesz śmiało trzymać akcje. Oczywiście pod warunkiem, że będziesz mógł spokojnie spać.

W przeciwnym razie, powinieneś poprosić o roczny raport (na stronie ds. relacji inwestorskich firmy) i przeczytać go, aby uzyskać ogólny obraz firmy.

Poza tym zawsze warto pozostać ciekawym!!

Życzę Ci dalszego sukcesu!!

Napisany przez Forex-Trading
Muszę się zgodzić z Leją, moje akcje również pozostają w depozycie maksymalnie 12 miesięcy, ponieważ skoro aspekt podatkowy wychodzi teraz z powodu okresu spekulacyjnego, dla mnie po prostu nie opłaca się trzymać akcji dłużej, czasy, moim zdaniem, minęły, kiedy można było stale osiągać zyski rokrocznie na tych samych papierach wartościowych.

Jeśli dopiero zaczynasz przygodę z kryptowalutami […]

Uważasz więc, że podczas studiów dualnych zarobisz[…]

Do limitu ryczałtu nie płacisz żadnych podatków. J[…]

Dziękuję bardzo!

Odwiedź naszą stronę z aktualnościami ze świata