Capital Investment 4

Forum finansowe CI4 - Wszystko ze świata finansów i nieruchomości

Masz wiedzę na temat rynków? Jak wpływają one na giełdę? Jakie są przyszłe trendy gospodarcze? Na tym forum możesz wymieniać się poglądami z innymi użytkownikami.

Re: Akcje Facebooka

Napisany przez Karin2202
Cześć wszystkim, cena akcji Facebooka fajnie spada, już ponad -11% do 34 USD! Wygląda na to, że niektórzy byli zbyt optymistyczni... Mam nadzieję, że nie mieliście tam dużo pieniędzy w grze ?

Napisany przez 2Bolitho
Nie, sprawdzę tę firmę za pół roku. Wtedy powinna akcja znaleźć się na poziomie faktycznym. A jeśli w międzyczasie sytuacja ulegnie pozytywnemu zmianie, to po prostu mnie tam nie będzie.

Napisany przez Karin2202

nie, za pół roku przyjrzę się temu przedsiębiorstwu. Wtedy powinna akcja dotrzeć do dna faktów. A jeśli w międzyczasie rozwija się jeszcze pozytywnie, to po prostu mnie tam nie ma.

brzmi rozsądnie! Nawet zaryzykowałbym obstawienie, że dno jeszcze nie zostało osiągnięte
Czy na giełdzie nie można również obstawiać spadki kursów? Short selling czy jakoś tak?

Napisany przez 2Bolitho
Dokładnie. Lub za pośrednictwem certyfikatów lub opcji na pewno też można. Ale ja się na tym nie znam za bardzo.

Napisany przez EuroPaule
@ Karin: Zakładam, że gdzieś można dostać opcję sprzedaży na fb.

Ogólnie:
W tym przypadku można by było być niemal dumny z inwestorów detalicznych. Podczas debiutu wszyscy instytucjonalni inwestorzy postawili na głupotę inwestorów detalicznych, zapominając, że mamy rok 2012, a nie 1999.

KZG na poziomie 100 i kolejny potencjał... Trzeba mieć na prawdę dziwne podejście, czyż nie...?

Na szczęście inwestorzy detaliczni są tym razem mądrzejsi!

Napisany przez gavino
Szanowni Państwo, pozwólcie, że przedstawię: Najbardziej przereklamowane wejście na giełdę w ciągu ostatnich lat. Już jako laik miałem takie przeczucie. Nie potrafię zrozumieć, dlaczego tak wielu ludzi w to uwierzyło.

Napisany przez eichi
Ja, ja, dzień przed debiutem na giełdzie napisałem to już na Facebooku. Zabawna ironia. No cóż, dziś próbowałem złapać krótki skok w moim PORTFELU INWESTYCYJNYM. Niestety byłem o godzinę albo dwie za wolny i udało mi się zarobić dokładnie 20 centów z 30 euro prowizji za sprzedaż ;D Szkoda, ale prawie się udało. Teraz z pewnością znowu będzie spadek... bez mnie

Napisany przez Winold
Właśnie w dniu handlowym kupiłem opcję na akcje z dźwignią 20. Wpłaciłem tylko około 600 euro. Zobaczymy, jeśli akcje spadną o 35%, to mogę zarobić około 11500 euro. Moim zdaniem większe jest prawdopodobieństwo spadku niż braku spadku.

Napisany przez lindenstrasse
piękny wieczór,
choć z niebezpieczeństwem, że zostanę od razu wyrzucony:
Szukam kogoś (najlepiej z pięknego NRW), kto zakupił akcje Facebooka i w ostatnich dniach nie był zbyt szczęśliwy, na potrzebę materiału dla WDR. Czy ktoś zna kogoś takiego, albo może ktoś ma pomysł, gdzie mógłbym szukać/dopytywać? Oczywiście odwiedziłem już grupę wiernych udziałowców Facebooka.
Chcielibyśmy nadać już w poniedziałek - jeśli znajdziemy kogoś.
Pozdrowienia z Kolonii,
Maike

Napisany przez Geee
Więc teraz kurs wynosi 22,07! Na szczęście nie brałem udziału w tej tragedii

Napisany przez delgado
To zawsze jest to samo. Jacyś eksperci obliczają wartość firmy. W tej chwili firma ma pewnie jeszcze jakąś wartość. Ale jakie są perspektywy na przyszłość? Jest to nierealistyczne, że ta firma będzie się rozwijać tylko w górę. Po prostu brak możliwości innowacji. W ciągu najbliższych lat nie będą w stanie robić takich skoków i dlatego nigdy nie będą warte 100 miliardów. Jak się okazało.

Napisany przez Maxottte
O rany, nigdy nie kupiłbym Facebooka! Jest zbyt wysoko wyceniony!

Napisany przez PaulaLin
Myślę, że może to być opłacalne! Reklama na Facebooku nabiera teraz tempa, coraz więcej firm wykorzystuje portal jako przestrzeń reklamową. Ten obszar z pewnością będzie się jeszcze rozwijał, aż pojawi się nowa strona, która zdetronizuje Facebooka, minie pewnie jeszcze wiele lat.

Napisany przez Forex-Trading
Także jeśli chodzi o akcje Facebooka, jestem trochę sceptyczny, ale pod względem analizy technicznej wygląda to teraz powoli interesująco, akcje mogą ponownie wzrosnąć i jeśli uda się przełamać poziom 27,75 euro, to może wzrosnąć powyżej 30 euro. Jednak zgadzam się z moim poprzednikiem, że ta akcja jest dla mnie również zbyt przereklamowana... wolałbym sięgnąć po „akcje Facebooka Chin”...

Napisany przez susa23
Mam niewiele pojęcia o rynku akcji, ale wydaje mi się jasne, że ta akcja szybko spadnie. Oznacza to, że za Facebookiem nie stoi nic realnego, oni tylko sprzedają reklamy klientom. Nie ma tu żadnej wartości materialnej, nie produkują nic itp...

Napisany przez 2Bolitho

... Przecież na Facebooku nie ma nic poza reklamami ...

Jasne, 900 milionów użytkowników i ich dane oraz zainteresowania. Nie, tutaj naprawdę nie ma nic za tym.

Można dyskutować o wartości sama w sobie. Ale z pewnością baza klientów ma swoją wartość.

Napisany przez NowakAG

Nie mam zbyt dużo pojęcia o rynku akcji, ale mam wrażenie, że ta akcja natychmiast mocno spadnie. Chodzi mi o to, że w przypadku Facebooka nie ma nic za sobą, oni tylko sprzedają reklamy klientom. Nie ma tam żadnej rzeczywistej wartości materialnej, nie produkują nic itp...

Jednak to samo robi też Google. Gdzie jest różnica?

Napisany przez Prometheus

Nie mam zbyt dużo pojęcia o rynku akcji, ale tak czy inaczej jest dla mnie jasne, że ta akcja natychmiast mocno spadnie. Mówię o Facebooku, za nimi nie stoi nic poza reklamami skierowanymi do klientów. Nie ma tu prawdziwej wartości materialnej, nic nie jest produkowane itp...

Facebook produkuje treści, czyli treści. Te treści są wartościowe w branży reklamowej, ponieważ dzięki nim można emitować reklamy ukierunkowane na użytkowników.
Wyobraź sobie, że spacerujesz po mieście i każda reklama, którą widzisz, zawsze do Ciebie przemawia, ponieważ jest dostosowana do Twoich zainteresowań!

Oczywiście Facebook nie zawsze jest w 100% trafny, jak opisano w przykładzie, ale wskaźnik trafień jest wyższy niż w przypadku każdej innej formy reklamy.

Wracając do akcji:
problemem nie jest to, że Facebook nie ma wartości - ma ją zdecydowanie. Moim zdaniem ta wartość została jednak zbyt mocno zawyżona, a rzeczywista wartość teraz manifestuje się poprzez akcje.
Jeśli na przykład spojrzymy na kapitalizację rynkową Google w ciągu ostatnich 5 lat, zauważymy tam dość silny wzrost. Dlatego mimo wszystko może się zdarzyć, że Facebook w ciągu najbliższych lat znacznie się rozwinie i przewyższy cenę emisyjną akcji wielokrotnie.

Napisany przez CFO
@prometheus
Dobrze, że wiesz, jak będzie zachowywać się akcja w kolejnych latach, dzięki czemu Twój majątek w przyszłych latach jest zagwarantowany.

Żartuję: Akcja NIE odzwierciedla rzeczywistej wartości przedsiębiorstwa i nadal znajduje się w - choć już nie tak wysokiej - fazie hossy.
W przeciwieństwie do Apple, Facebook nie jest marką i składa się poza tym z samego gorącego powietrza - podobnie jak firmy w czasach bańki internetowej.

Konkluzja: Nadal z daleka trzymałbym się od akcji. Jeśli obecnie zajmuję się interesami związanych z Facebookiem, to tylko poprzez opcje sprzedaży. Rzeczywiście się to opłaca i jest znacznie bezpieczniejsze niż sam tytuł. Ryzykowni inwestorzy obecnie stawiają na opcje kupna.

Z poważaniem, CFO

Napisany przez BlamB
Również Facebook sam w sobie nie ma wartości w sensie materialnym. Posiadają jedynie bardzo dużą bazę klientów i ich dane. Jednak faktem jest, że nie wszyscy użytkownicy Facebooka podają swoje prawdziwe dane, więc nie można dokładnie oszacować wartości FB. Wygląda na to, że takie rzeczy zauważył również sam FB, dlatego podejmuje takie działania jak pytanie ludzi o ich znajomych. Obecna wartość FB jest naprawdę w dołku, wynosząca 14,26€ (źródło: börsennews.de). Przewiduję, że wartość akcji nie będzie rozwijała się szczególnie pozytywnie. Pozdrowienia BlamB

Napisany przez Prometheus
Ja, jeśli chodzi o zakup akcji Facebooka, ja również poczekałbym, aż akcja zakończy swój spadek poprzez ustalenie prawdziwej wartości.
Wówczas jednak może szybko iść w górę, jeśli FB opublikuje istotne aktualizacje i nowości.
Firma o tej wartości i tak dużej społeczności ma ogromny zasięg jeśli chodzi o nowe funkcje. Dlatego zawsze dobrze obserwować, co wypluwa dział badawczo-rozwojowy w FB.

Napisany przez dividenden-olaf
Akcje wzrosły trochę po pierwszym wywiadzie Zuckerberga po wejściu na giełdę. Ale czy ten wzrost będzie trwały? Na początku września cena akcji spadła do około 18 USD. Radziłbym poczekać na dalszy rozwój sytuacji (jeśli ktoś rozważa wejście na rynek). W każdym razie jest ciekawe, jak potoczą się dalsze losy Facebooka...

Napisany przez Timo87
Apple rośnie obecnie, ale akcje spadają, więc lepiej poczekać, aż przestanie być liderem rynku. Wtedy wielu, tak jak ja przypuszczam, będzie czekać, aby wejść po niższych cenach i skorzystać na ewentualnym następnym boomie. Akcje i tak znowu wzrosną, ponieważ wielu ludzi ponownie będzie kupować! Nie jestem pierwszym, kto tak myśli.

Napisany przez isabs

Akcje ponownie wzrosły po pierwszym wywiadzie Zuckerberga po wejściu na giełdę. Ale czy ten wzrost będzie trwały? Na początku września cena akcji spadła do około 18 USD. Na razie poczekam na dalszy rozwój sytuacji (jeśli ktoś zastanawia się nad wejściem). W każdym razie ciekawe, jak dalej potoczą się losy Facebooka...

Nie mam dobrego zdania o Facebooku! Akcje w długoterminowej perspektywie spadną. Hype wokół sieci społecznościowych upadnie. Widać to już częściowo na przykładzie studiVZ! Tam również atmosfera zgasła. Aktywność na Facebooku również znacznie spadła. Przynajmniej w moim otoczeniu.

Napisany przez DagobertDuck
Moim zdaniem nie należy pokładać zbyt wielkich nadziei w Facebooku ani konkurentach, bo hype już opadł, a wielu już sobie poparzyło palce na akcjach. W tej chwili oprócz Facebooka na rynku dostępne jest także Google+, co spowoduje dalsze straty Facebooka, co również odbije się na akcjach. Z biegiem czasu akcje całkowicie runą, a Facebook będzie musiał ustąpić miejsca innej platformie w kruchym świecie internetu.

Napisany przez eichi

Moim zdaniem nie należy kłaść zbyt wielkich nadziei w Facebooku lub konkurentów, hype wokół niego już opadł, a wielu ludzi spaliło się na akcjach.
W tej chwili obok Facebooka na rynku jest również Google+, co oznacza, że Facebook będzie tracić na wartości, co będzie miało wpływ na akcje. Z czasem akcje kompletnie spadną, a Facebook będzie musiał ustąpić miejsca innej platformie w dynamicznym świecie internetu.

Ja bym jednak rozróżnił między hipem wokół akcji Facebooka a samym portalem Facebook. Ponieważ ta firma wkrótce zagości w życiu każdego człowieka.
Facebook uzależnia, bez niego wielu młodych ludzi dzisiaj brakuje ważnych informacji (wydarzenia, itp.).

Ale ja bym odróżnił między szumem na temat akcji Facebooka a szumem na temat samego Facebooka. Ponieważ ta firma wkrótce zagościła w życiu każdego człowieka. Facebook uzależnia, bez Facebooka wielu młodym ludziom brakuje ważnych informacji (o wydarzeniach, itp.).

Zgoda, ale przede wszystkim media społecznościowe zagościły w życiu każdego i młodzieży zupełnie obojętne jest, jaką platformę używają, pod warunkiem, że istnieje jakaś dostępna. Na przykład los innych platform, takich jak MySpace czy sieci VZ (które, przyznajmy, nigdy nie były tak popularne jak Facebook), pokazuje, że nadejdzie kiedyś czas dla każdej platformy, a także Facebook nie będzie tu wyjątkiem, gdy pojawią się nowe trendy, z którymi inni się bardziej zidentyfikują.

Nie potrafię sobie wyobrazić, że Facebook przetrwa kolejne 10 lat, pozostając bez podstawowej restrukturyzacji i tracąc masę użytkowników.

Jeśli chodzi o akcje, szum wokół nich osłabł na tyle, że możliwości znalezienia inwestorów są znacznie ograniczone. Myślę, że będzie to narażało sieć na kolejne problemy.

Napisany przez klaus.prius
Zastanawiam się także, jak chcą zarabiać pieniądze w przyszłości. Być może wszyscy bagatelizujemy moc danych użytkowników, ale czy jest to naprawdę tak wiele warte?
My Niemcy preferujemy namacalne modele biznesowe. Prawdopodobnie nie jesteśmy w stanie zrozumieć, jak można zarabiać miliardy na niczym.

Zadaję sobie również pytanie, jak chcą zarabiać pieniądze w przyszłości. Być może wszyscy niedoceniamy potęgi danych użytkowników, ale czy naprawdę są one warte tak wiele? Dane użytkowników są zdecydowanie kopalnią złota, tego nie można lekceważyć. Posiadają miliony danych użytkowników, także znanych osób (większość gwiazd i osób publicznych ma prywatne profile, które chociaż nie są otwarte dla fanów, to są dostępne dla Facebooka) i nie tylko imiona i dane kontaktowe, ale także bardziej szczegółowe informacje (upodobania muzyczne, filmowe, książkowe, produktowe, reakcje na reklamy, zdjęcia, z postów można tworzyć profile psychologiczne i tym samym jeszcze lepiej wykorzystywać dane). Problemem jest raczej to, że Facebook prawdopodobnie nie będzie mógł szeroko wykorzystać tych danych bez wywołania protestów, a jeśli użytkownicy odejdą, to Facebook nie będzie mógł przetrwać.

Jeśli dopiero zaczynasz przygodę z kryptowalutami […]

Uważasz więc, że podczas studiów dualnych zarobisz[…]

Do limitu ryczałtu nie płacisz żadnych podatków. J[…]

Dziękuję bardzo!

Odwiedź naszą stronę z aktualnościami ze świata