Capital Investment 4

Forum finansowe CI4 - Wszystko ze świata finansów i nieruchomości

Pytania dotyczące ustawowego i prywatnego ubezpieczenia zdrowotnego oraz reformy systemu opieki zdrowotnej.

Re: Czy ubezpieczenie zdrowotne oferuje również różne opcje do wyboru?

Napisany przez ADMCI4
U nas sytuacja teraz się rozwija tak, że prawdopodobnie w zeszłym roku moje roczne wynagrodzenie było na tyle wysokie, że nie jestem już ubezpieczony obowiązkowo. Chciałbym jednak pozostać w moim ubezpieczeniu zdrowotnym, ponieważ zawsze byłem z niego zadowolony. Co mnie teraz interesuje, to czy w publicznych kasach również istnieje możliwość wyboru między różnymi taryfami. Czy możliwe jest to tylko dla tych, którzy nadal pozostają dobrowolnie w publicznej kasie? Czy są dostępne informacje na ten temat w internecie? Pozdrowienia, Mutziputzi

Napisany przez Reibold
Dzień dobry! Możesz pozostać w swoim obowiązkowym ubezpieczeniu zdrowotnym. Świadczenia dla osób ubezpieczonych dobrowolnie są takie same jak dla osób ubezpieczonych obowiązkowo. Możesz bez problemu zmienić firmę ubezpieczeniową, jeśli inna bardziej Ci odpowiada. Możesz także wybrać specjalne taryfy w wielu kasach, na przykład z małym zwrotem składek po latach bez choroby. Informacje na ten temat znajdziesz na stronie internetowej swojej kasy. Ponadto, prywatne ubezpieczenia oferują dodatkowe taryfy, które obejmują wiele świadczeń, za które osób ubezpieczonych obowiązkowo nie płaci. Na przykład istnieją taryfy obejmujące leczenie u lekarza medycyny niekonwencjonalnej, protezy zębowe, lepsze warunki hospitalizacji, zasiłek chorobowy, itp. Alternatywnie, możesz wybrać z wielu ofert prywatnych ubezpieczycieli zdrowotnych taryfę, której świadczenia będą długoterminowo odpowiadać Twoim życzeniom. Jednakże, jeśli chodzi o oferty prywatnych firm ubezpieczeniowych, warto skonsultować się z doradcą. Oferty są bardzo zróżnicowane! Z poważaniem Alexander Reibold doradca finansowy w Ingolstadt i okolicach Tel: 08431 901290

Napisany przez Berti75
Dobrze wybrane, ja również w tej chwili byłbym ostrożny z prywatnym ubezpieczeniem zdrowotnym... w tej chwili słyszy się niewiele dobrego o dostawcach, zwłaszcza o składkach na starsze lata. W zeszłym roku także wykupiłem dodatkowe ubezpieczenie zdrowotne, które prawie stawia mnie na poziomie dobrej PKV. Oczywiście, prawdopodobnie płacę trochę więcej niż w prywatnym ubezpieczeniu, ale nie muszę zmagać się z podwyżkami składek co roku. Ale to zależy od osoby

Napisany przez Mike Spezi
@ Berti,

Interesujące stwierdzenie! Skąd takie informacje usłyszałeś??? Jeśli podajesz nazwy dostawców, to wypowiadasz ogólne stwierdzenie, które powinieneś również umotywować!

W Niemczech istnieje 43 różnych prywatnych ubezpieczeń zdrowotnych, o zupełnie różnych strukturach, liczebnościach członkowskich, filozofiach, światach cenowych i ich trwaniu, itp. Uważam, że ogólne stwierdzenia są ryzykowne.

Poza tym, ubezpieczenia zdrowotne z zakresu opieki zdrowotnej również będą miały problemy z finansowaniem emerytalnym. Ale w przeciwieństwie do nich mogą się one nie tylko podrożeć, ale równocześnie mogą i będą obniżać świadczenia.

Pozdrawiam,
Mike

Napisany przez kounen
Podzielam to zdanie. Nie wolno zapominać, że corocznie podnosi się górną granicę składek i dobrze zarabiający muszą płacić coraz więcej składki do Ubezpieczenia Zdrowotnego. Co więcej, co kilka lat świadczenia są obcinane, a my nie możemy się temu sprzeciwić!

Napisany przez tequila
Podzielam to zdanie.

Co dokładnie?

Nie wolno zapominać, że także w przypadku ubezpieczenia zdrowotnego każdego roku podnoszona jest górna granica składki

Musiałem coś przegapić. Od 2006 do 2007 roku nie dokonano żadnej podwyżki, a w 2011 roku składka została nawet zmniejszona o aż 1% w porównaniu z poprzednim rokiem.
Jednak historycznie spojrzane to stwierdzenie jest nieprawidłowe.

Napisany przez Berti75
Zajrzyj do aktualnych wiadomości dotyczących prywatnego ubezpieczenia zdrowotnego...Większość nagłówków brzmi Ucieczka z prywatnego ubezpieczenia lub Jak można z powrotem przejść do ubezpieczenia publicznego...Oczywiście istnieją zdrowe prywatne ubezpieczenia zdrowotne, ale decyzja o zmianie powinna być dobrze przemyślana - zwłaszcza że często jest to decyzja na całe życie...

Jeśli dopiero zaczynasz przygodę z kryptowalutami […]

Uważasz więc, że podczas studiów dualnych zarobisz[…]

Do limitu ryczałtu nie płacisz żadnych podatków. J[…]

Dziękuję bardzo!

Odwiedź naszą stronę z aktualnościami ze świata