Capital Investment 4

Forum finansowe CI4 - Wszystko ze świata finansów i nieruchomości

Tematy podatkowe, takie jak podatek od zysków kapitałowych, podatek dochodowy od kapitału, podatek od nieruchomości i wiele innych.

Re: Czy odszkodowanie w wysokości 5000 euro jest opodatkowane?

Napisany przez Lookas
W 2011 roku otrzymałem od pracodawcy odprawę w wysokości 5000 euro jako odszkodowanie za utratę pracy. Odprawa została swobodnie negocjowana przez sąd pracy. Pracowałem tylko kilka tygodni, a mianowicie tylko w 2010 roku. Od 1 stycznia 2011 r. otrzymywałem zasiłek dla bezrobotnych. Wtedy dostałem odprawę i otrzymałem blokadę na 4 miesiące w urzędzie pracy. Następnie znowu otrzymywałem zasiłek dla bezrobotnych do 31.12.2011. Teraz muszę złożyć zeznanie podatkowe za rok 2011. Czy odprawa jest opodatkowana? Musiałem z niej żyć i nie miałem żadnych innych dochodów. W arkuszu rozliczeniowym pracodawcy widnieje tylko kwota odprawy jako kwota brutto, bez potrąceń. Czy dotyczy mnie również zasada 1/5? Wcześniej w 2010 roku pracowałem jako osoba samozatrudniona i nie musiałem płacić podatków za 2010 rok, ponieważ zarabiałem za mało. Kto wie, jak powinienem złożyć zeznanie podatkowe? Z góry dziękuję.

Napisany przez Dahut
Zasadniczo odszkodowanie musi być opodatkowane, ale ponieważ w 2011 roku nie miałaś innych dochodów, a kwota wolna wynosi około 8 000 €, nie musisz się tym martwić.

Napisany przez Prometheus
Musisz je opodatkować, ponieważ są one uważane także za dochód.

Napisany przez ullfertel
To pytanie, które bardziej mnie nurtuje, brzmi, czy taka kwota wpłynie na wysokość zasiłku ALG2, który przysługuje?

Jeśli dopiero zaczynasz przygodę z kryptowalutami […]

Uważasz więc, że podczas studiów dualnych zarobisz[…]

Do limitu ryczałtu nie płacisz żadnych podatków. J[…]

Dziękuję bardzo!

Odwiedź naszą stronę z aktualnościami ze świata