Capital Investment 4

Forum finansowe CI4 - Wszystko ze świata finansów i nieruchomości

Znasz się na inwestycjach? Wymieniaj się wiedzą z innymi użytkownikami forum.

Re: Czy ktoś ma osobiste doświadczenia z Moneyou?

Napisany przez daniro
Cześć, właśnie znalazłem to forum za pośrednictwem Google i chciałbym zadać pytanie. Chciałbym zainwestować niewielką kwotę (mniej niż 10000 €) i mój kolega z pracy polecił mi holenderski Moneyou. Jednak nie jestem pewny co do przechowywania moich pieniędzy w banku w Holandii. Czy może ktoś z was otworzył tam konto i może powiedzieć mi, czy to jest ok? Wiem, że nie chodzi o dużo pieniędzy, ale trochę się waham (dotychczas bankowałem zawsze w Sparkasse, ale teraz prawie nic nie płacą). Będę wdzięczny, jeśli podzielisz się swoimi doświadczeniami (jeśli ktoś tu w ogóle ma tam konto?!). Pozdrowienia, dani

Napisany przez 2Bolitho
Mam i jestem w pełni zadowolony. Moneyou stoi za bankiem ABN Amro, nazwa prawdopodobnie wiele mówi.

Mniej bezpieczeństwa = więcej SZANSA na zysk = więcej SZANSA na stratę.
Jeśli to dla Ciebie niepokojące, znajdź inny bank. W Niemczech również są banki, które oferują więcej niż Sparkasse. Czy jest to bezpieczniejsze niż w Holandii, nie mam pojęcia. Prawdopodobnie tak, ale myślę, że to nie ma znaczenia. Jeśli Holandia ma problemy ze swoimi bankami, to my również mamy problem...

Napisany przez petethefarmer
Jestem także klientem MoneYou (zresztą bez dwóch y!) i jestem bardzo zadowolony. niedawno znowu zainwestowałem trochę w lokatę. Jeśli chodzi o całą obsługę itp., uważam MoneYou za naprawdę dobrą (jestem także klientem Bank of Scotland i VTB Direkt).

Jak już słusznie zauważył Bolitho, za MoneYou stoi ABN AMRO, która została znacjonalizowana w trakcie kryzysu finansowego. Można to interpretować pozytywnie (państwo nie pozwoli swojemu bankowi zbankrutować) lub negatywnie (coś musi być nie tak, skoro państwo interweniuje). Osobiście skłaniam się raczej do optymistycznego podejścia, zwłaszcza że w drugim kroku powinno zadziałać nadzorowanie holenderskie ubezpieczenie depozytów (do 100 000 EUR), nawet jeśli w przypadku bankructwa wielu dużych banków byłoby to raczej teoretyczne.

Problemem jest w końcu to, że również niemieckie systemy ubezpieczenia depozytów prawdopodobnie nie miałyby wartości w przypadku rzeczywistej bankructwa dużej banki, więc dużej preferencji dla banków z niemieckim ubezpieczeniem depozytów można by uzasadnić tylko częściowo (pomijając barierę językową i możliwą preferencję krajowych klientów wobec zagranicznych ubezpieczeń depozytów).

Dla laika jest też niezwykle trudne ocenienie banku jak ABN AMRO (pod marką MoneYou) z zewnątrz. Ostatecznie trzeba polegać trochę na własnym uczuciu i systemach ubezpieczenia depozytów.

Jeśli zresztą wykonasz wyszukiwanie w Google, znajdziesz kilka stron z dość niezależnymi raportami/oświadczeniami na temat MoneYou:

Tagesgeld und Festgeld - MoneYou kommt nicht nach - Meldung - Stiftung Warentest

MoneYou Test | Kritische-Anleger.de

Erfahrungsberichte zum Tagesgeld von MoneYou

W przeciwnym razie możesz być zainteresowany również IKANO Bank lub Fidor Bank, oferującymi obecnie odpowiednio 2,51% i 2,4% oraz niemieckie ubezpieczenie depozytów, które również mogą być dobrymi opcjami.

Napisany przez daniro
Dziękuję wam za opinie i przepraszam za dwa yy. Całkowicie to przeoczyłem.

Właśnie zajrzałem teraz do oferty Ikanobank i jakoś nie do końca ją rozumiem. Czy mogę wtedy wypłacać pieniądze tylko kartą kredytową? I czy karta zostanie także wpisana do mojego Schufa? Być może jestem trochę staroświecki, ale niemiecki fundusz gwarantowania depozytów byłby dla mnie bardziej preferowany :-(

Napisany przez petethefarmer
Z Kontem Terminowym w IKANO Banku możesz normalnie przelać pieniądze z powrotem na swoje konto bieżące. Możesz korzystać z karty na zasadzie salda, nie otrzymując wtedy informacji do Rejestru Dłużników. Niestety, nie mam własnych doświadczeń z IKANO Bankiem.

Napisany przez daniro
Tak, założyłem konto w Moneyou. Dziś zauważyłem, że w Ikanobanku oprocentowanie wynosi już tylko 2,41%, podczas gdy w Moneyou wciąż wynosi 2,45%! Dziękuję za wasze opinie!
Pozdrowienia, daniro

Napisany przez Giroboy
Dobry wybór. Mam to konto od końca ubiegłego roku i nie widzę potrzeby zmiany na inny dostawcę. Trochę niecodzienne jest to, że nie są one zalewane różnymi ofertami. Komunikacja ogranicza się do niezbędnego minimum. Bardzo przyjemne.

Napisany przez uwewinkler
otworzyliśmy konto pół roku temu. Po zarejestrowaniu następuje początkowy przelew na Twoje rachunek bieżący. Kwotę przelana przez bank musisz potwierdzić - następnie przejść przez procedurę PostIdent i możesz zacząć inwestować. Obszar logowania jest bardzo przejrzysty, niemal ascetyczny - ale funkcjonalny. Bardzo dobrze, możesz zdecydować się na lokatę terminową lub lokatę terminową (6 miesięcy i 12 miesięcy). Możesz to również zrobić na aplikacji na Twoim telefonie.      

Ze względu na bezpieczeństwo, ABN Amro to holenderski bank. Banki UE muszą zagwarantować 100% bezpieczeństwa do 100,00 euro na klienta. Nawet po ostatnim obniżeniu stóp procentowych nadal otrzymuje się 2,45% od lokaty terminowej. Jesteśmy zadowoleni.      

Dobrej zabawy

Jeśli dopiero zaczynasz przygodę z kryptowalutami […]

Uważasz więc, że podczas studiów dualnych zarobisz[…]

Do limitu ryczałtu nie płacisz żadnych podatków. J[…]

Dziękuję bardzo!

Odwiedź naszą stronę z aktualnościami ze świata