Jestem także klientem MoneYou (zresztą bez dwóch y!) i jestem bardzo zadowolony. niedawno znowu zainwestowałem trochę w lokatę. Jeśli chodzi o całą obsługę itp., uważam MoneYou za naprawdę dobrą (jestem także klientem Bank of Scotland i VTB Direkt).
Jak już słusznie zauważył Bolitho, za MoneYou stoi ABN AMRO, która została znacjonalizowana w trakcie kryzysu finansowego. Można to interpretować pozytywnie (państwo nie pozwoli swojemu bankowi zbankrutować) lub negatywnie (coś musi być nie tak, skoro państwo interweniuje). Osobiście skłaniam się raczej do optymistycznego podejścia, zwłaszcza że w drugim kroku powinno zadziałać nadzorowanie holenderskie
ubezpieczenie depozytów (do 100 000 EUR), nawet jeśli w przypadku bankructwa wielu dużych banków byłoby to raczej teoretyczne.
Problemem jest w końcu to, że również niemieckie systemy ubezpieczenia depozytów prawdopodobnie nie miałyby wartości w przypadku rzeczywistej bankructwa dużej banki, więc dużej preferencji dla banków z niemieckim ubezpieczeniem depozytów można by uzasadnić tylko częściowo (pomijając barierę językową i możliwą preferencję krajowych klientów wobec zagranicznych ubezpieczeń depozytów).
Dla laika jest też niezwykle trudne ocenienie banku jak ABN AMRO (pod marką MoneYou) z zewnątrz. Ostatecznie trzeba polegać trochę na własnym uczuciu i systemach ubezpieczenia depozytów.
Jeśli zresztą wykonasz wyszukiwanie w Google, znajdziesz kilka stron z dość niezależnymi raportami/oświadczeniami na temat MoneYou:
Tagesgeld und Festgeld - MoneYou kommt nicht nach - Meldung - Stiftung Warentest
MoneYou Test | Kritische-Anleger.de
Erfahrungsberichte zum Tagesgeld von MoneYou
W przeciwnym razie możesz być zainteresowany również IKANO Bank lub Fidor Bank, oferującymi obecnie odpowiednio 2,51% i 2,4% oraz niemieckie
ubezpieczenie depozytów, które również mogą być dobrymi opcjami.