Cześć Aggi,
oto najpierw mała wskazówka!
Jeśli chcesz kontynuować temat, powinnaś również pisać tam, gdzie go zaczęłaś. W przeciwnym razie czytelnicy nie będą w stanie wyciągnąć żadnego związku.
Oto więc link:
LV und VAG § 89
Wkleję twój post tutaj.
Gdy tylko znajdę czas, odpowiem na niego.
Pozdrawiam
Mike
Więc tak, jak już powiedziałem, wracamy do początku!
Aktualizacja
Cześć,
jak obiecałem, mała aktualizacja dotycząca konsultacji:
Zaproponowano 2 warianty: oba to ubezpieczenia emerytalne z częścią kapitałową z gwarancją.
Zyski w obu wynoszą od 0% do 9% (zawsze z krokiem co 3%).
Gwarantowana udział w zyskach wynosi 1,75%, z informacją, że niedługo zostanie obniżona do 0,8%, więc szybko rzuć się na to!
To są zarządzane fundusze, więc absolutnie wolne od ryzyka, po ponownym zapytaniu przynajmniej minimalne ryzyko!
Jedna oferta od Volkswohl i jedna od Condor, przy czym Volkswohl jest jasnym faworytem, tutaj mogę zatopić cały swój kapitał (z poprzedniego ubezpieczenia emerytalnego), co nie jest możliwe w Condor.
Cześć Aggi, zaczynam się naprawdę niepokoić, czy naprawdę rozumiesz, o co tutaj chodzi!!
To tak, jakby pies gryzł sam siebie za ogon!
Albo żeby użyć słów Petera Scholla-Latoura:
Głupota człowieka nie zna granic!
Chciałbym to podsumować!
To jest teraz TOP - nowość, którą twój pan przedstawiciel, czy powinienem raczej powiedzieć oszust sprzedaży, chce ci wcisnąć.
Zaraz spadnę z krzesła!
ubezpieczenie emerytalne z 1,75% stopą zwrotu gwarantowaną, gdzie opłacone składki są gwarantowane, a zyski mają być generowane na podstawie funduszy!
Ten śmieć jest sprzedawany od ponad 20 lat. Bardzo mnie bawi zaplanowany model przy późniejszym pobieraniu świadczeń. !!!Widzący w przyszłość jest więc również i stara się cię pod presją, zapowiadając kolejne obniżenie stopy zwrotu gwarantowanej do 0,8%!
Więc teraz powinieneś zrezygnować z 17-letniego, skorygowanego o koszty polisy z ubezpieczeniem o oprocentowaniu 4% i już naliczonymi nadwyżkami oraz kwotą do wypłaty zwolnioną od podatku, aby zawrzeć nowe
ubezpieczenie emerytalne z gwarancją wpłat w wysokości 1,75% z opóźnionym opodatkowaniem, obarczone ponownymi kosztami zawarcia, wyższymi prowizjami, bardziej szkodliwymi dla stóp zwrotu krótszymi okresami trwania, dodatkowymi kosztami zarządzania funduszami w fazie oszczędzania i opóźnionego okresu, co?!!!
Człowieku, obudź się!! Nawet przedszkolak zauważy, że tu jest coś nie tak! PMK ujął to najtrafniej.
Od (rok) Do (rok) Stopa zwrotu gwarantowana 1960 1987 3,0 procent 1987 1995 3,5 procent 1995 1.7.2000 4,0 procent 1.7.2000 31.12.2003 3,25 procent 1.1.2004 31.12.2006 2,75 procent 1.1.2007 31.12.2011 2,25 procent 1.1.2012 1,75 procent
Tarif / FWR z dodatkami
Cytat:
Środki na gwarancję wpłat niepotrzebne (tzw. wolna wartość części właściwej) są inwestowane w fundusze, które wybrałeś:
Carmignac P 50% (osiąga około 8% rocznie przy niewielkim ryzyku) lol, wszystko przez operacje zabezpieczające wartość, wartości inflacyjne są sprzedawane
Carmignac I 30%
Templeton 20%
Jak teraz niepotrzebna wartość części właściwej jest obecnie wartościowa ?????????
Nie jestem w stanie udzielić na to odpowiedzi.
Być może dowiesz się tutaj numerów WKN odpowiednich funduszy! Fundusze Temp. występują w wielu wariantach!
SECURASSET S.A. APO CARMIGNAC PROT.ANL10(15) (WKN A1AY1
Carmignac Investissement A (WKN A0DP5W)
No, wygląda to na naprawdę gigantyczny zwrot inwestycji!!!!
Nadal istnieje możliwość zakończenia okresu trwania z dynamiczną wypłatą (co miesiąc wypłata, która co roku rośnie)
Właśnie to policzyłem, w żadnej z 3 wersji nie odzyskam pełnego kapitału (zakładam, że po rozpoczęciu emerytury jeszcze przez 15 lat żyję, myślę, że to może być statystyka. Najgorzej wypada się przy dynamice wypłat wynoszącej 2,5%.
W przypadku twojego obecnego ubezpieczenia otrzymasz już cały kapitał i to jeszcze zwolniony od podatku! Sam możesz zdecydować, czy chcesz otrzymać tę sumę w formie renty, czy jako środki zgromadzone w depozycie do wypłaty przez określony czas, itp. Wszystkie opcje są lepsze, niż to, co próbuje ci wcisnąć tutaj!
Wspomniałem więc o § 89 VAG i co teraz na to mówisz!!??
Pogardliwie, nie interesuje mnie to, znam to oczywiście, ale poważnie: To nie może się zdarzyć. Stanęło się to dotychczas tylko raz, a wtedy zagra "Protector Versicherung" (mam nadzieję, że napisałem to poprawnie).
Więc wszystko to tylko gorące powietrze, nie ma powodu do paniki, to przecież bardzo dobre
ubezpieczenie, wszystkie moje polisy mam właśnie w tej firmie.
Wypowiedziałem się już wcześniej na ten temat. Jeśli taka sytuacja miałaby wystąpić, to zwykle dotyczy całego rynku finansowego.
Zawsze będzie istniało pewne residualne ryzyko. Jeśli rzeczywiście twój przedstawiciel sprzedał swoje ubezpieczenia właśnie na ten produkt (co uważam tylko za chwyt reklamowy) , to jest nie tylko ignorancki w stosunku do swoich klientów, ale jeszcze bardziej głupi, niż mógłbym przypuszczać!
Cóż, co z tego wywnioskować ?
Jedno jest pewne, ciężko byłoby samemu zainwestować te pieniądze i osiągnąć z tego rozsądny zwrot inwestycji.
Tutaj wracasz w swoich żyłach, Aggi! Nawet eksperci finansowi obecnie nie są w stanie ocenić przyszłego rynku finansowego i trzymają się mocno z dala od konkretnej rekomendacji inwestycyjnej!
Jeszcze jeden powód, by nie dać się zwieść domowym sprzedawcom!
Pozdrawiam
Aggi
Więc tak, jak już powiedziałem, wracamy do początku!
Pozdrawiam
Mike