Capital Investment 4

Forum finansowe CI4 - Wszystko ze świata finansów i nieruchomości

Kredyty hipoteczne na budowę domu lub zakup mieszkania (nieruchomość zamieszkana przez właściciela).

Re: pożyczka KfW.

Napisany przez schlurp
Hej @all
Mam pytanie dotyczące kredytu KfW
W 2002 roku zakupiłem mieszkanie własnościowe i teraz, po 10 latach, czas na refinansowanie.
10 lat temu KfW oferowało najniższe stopy procentowe, około 0,5% poniżej oferty mojego banku (Commerzbank).
Teraz pracownicy Commerzbank twierdzą, że w przypadku refinansowania nie jest już tak, a ponadto KfW nie oferuje kredytów forward.
Czy ktoś miał podobne doświadczenia z KfW i czy powinienem poczekać, aż otrzymam ofertę od KfW (prawdopodobnie w sierpniu 2012 roku)?
Commerzbank zaoferował mi kredyt forward w wysokości 4,33%. Procent ten jest wysoki, ponieważ kredyt KfW jest na ostatnim miejscu.
Czy muszę zrezygnować z kredytu KfW, jeśli inny bank przejmuje kredyt.
Czy ktoś wie, gdzie obecnie można uzyskać najniższe stopy procentowe na refinansowanie?
Z poważaniem
schlurp

Napisany przez NaTwoim13
Cześć Schlurp, Forwarddarlehen jest zbyt drogie. Opcji prolongacji w KfW nie ma, zamiast tego pozostały dług musi zostać spłacony poprzez nowe kredyt. Jeśli czas wiązania kredytu KfW jest inny niż pierwszego kredytu hipotecznego Commerzbanku, kredyt Commerzbanku musi zostać wypowiedziany zgodnie z § BGB 489. Konieczne jest przestrzeganie terminów, a także momentu ostatniej wypłaty. Na podstawie tych danych określony zostanie najwcześniejszy termin spłaty obu kredytów. Jeśli pierwszy kredyt również ma czas wiązania 10 lat, jest to jeszcze prostsze. Forwarddarlehen na 8.2012 nie może być droższe niż 3,30% -3,40% (w zależności od stopnia obciążenia) na 10 lat wiązania.

Napisany przez schlurp
Cześć noelmaxim! Dziękuję za Twoją odpowiedź. Mam finansowanie mieszkania w następującej kolejności: 1. Interhyp 2. Commerzbank 3. KfW Pracownik Commerzbanku powiedział, że stopa procentowa jest tak wysoka, ponieważ KfW zawsze ma ostatnią pozycję i przy refinansowaniu nie będzie już korzystniejsza od Commerzbanku. Nie trzeba również rezygnować z kredytu KfW, ponieważ około 6 tygodni przed jego wygaśnięciem zostanie złożona oferta. Ponieważ często czytałem, że stopy procentowe mają rosnąć w drugiej połowie roku, obawiam się, że do czasu złożenia oferty przez KfW stawki procentowe mogą ponownie znacznie wzrosnąć. Czy to prawda, że okres wypowiedzenia kredytu KfW po zakończeniu okresu zabezpieczenia wynosi tylko 1 miesiąc? Dla Interhyph (1. miejsce) podpisałem około 2 miesiące temu kredyt z forwardowaniem w Commerzbanku o skutecznej stopie procentowej 3,06%, a kredyt Commerzbanku (2. miejsce) z skuteczną stopą procentową 3,9% podpisałem około 6 miesięcy temu. Która instytucja oferuje obecnie najniższe stopy procentowe, jak wspomniałem, jest to ostatnie miejsce. Z poważaniem schlurp

Napisany przez NaTwoim13
Cześć Schlurp, Interhyp nie udziela kredytów, musi za tym stać bank. KfW nie oferuje przedłużenia, oferuje to bank, który obecnie przekierował pożyczkę do swoich ksiąg, i ponieważ w związku z prawem inne banki występują na pierwszy plan, będzie to droższa pożyczka. Nie widzę podstaw ani oznak, że stopy procentowe wzrosną w drugiej połowie roku!!! Czy to nie ma podstawy lub oznak.

Napisany przez schlurp
Cześć @all Dostałem list od Commerzbank Szanowni Państwo Wasz termin ważności oprocentowania kończy się 30.09.2012 r. Przewidywana stawka od Kreditanstalt für Wiederaufbau dla Waszego programu wsparcia wynosi nominalnie 2,37% r. (efektywnie 2,39% r.) Ostateczne warunki dostosowania oprocentowania otrzymacie od nas po przekazaniu informacji przez KfW, około cztery tygodnie przed zakończeniem bieżącego okresu ważności oprocentowania. Z poważaniem Commerzbank AG Czy to oznacza, że otrzymam kredyt po 2,39% efektywnie, czy Commerzbank doliczy jeszcze coś dodatkowo? Mam obecnie ofertę od ING-DiBa po 2,94% efektywnie. Co robić - zaakceptować, czy czekać na KfW, w każdym razie obie oferty są lepsze niż ta od Commerzbank (4,35%). Będę wdzięczny za Wasze rady. Z pozdrowieniami schlurp

Napisany przez BerndR
Nie można porównywać pożyczek na podstawie rzeczywistej rocznej stopy oprocentowania.

Napisany przez schlurp
Ale ?
Czas trwania jest taki sam

Napisany przez BerndR
Jeśli stopa procentowa została właściwie obliczona, można porównać ją do efektywnej stopy procentowej, przynajmniej dla równowartości kredytu z tym samym okresem kredytowania.

Niemieckim bankom pozostawiono jednak pewne pole manewru, jeśli chodzi o wykazywanie efektywnej stopy procentowej.

Oprocentowanie hipoteczne - Licencja na oszukiwanie - Komunikat - Test Stowarzyszenia Konsumentów

Jeśli jednak pożyczka zostanie całkowicie spłacona w ciągu okresu wiązania oprocentowania, nie powinno to mieć znaczenia.

Napisany przez NaTwoim13
Cześć Schlurp,

kompletnie niewytłumaczalne wszystko!!!

Jak to możliwe, że Ing.DiBa przedstawia ofertę dla długu subordynowanego (KfW)? Przecież według prawa KfW pierwszeństwo mają Commerzbank oraz pierwszy bank (który jest nazywany Interhyp, ale nie udziela kredytów)?

Jak to się stało, że Commerzbank z kredytem KfW na drugim miejscu? Czy kredyt hipoteczny był tak niski? Jaki był proces wpisania? Najpierw pierwszy bank (kto to ma być??? Interhyp, o którym wspomniano wiele razy, nie)? Potem Commerzbank z własnymi pieniędzmi i pieniędzmi KfW???? Czy Commerzbank działała jako pośrednik dla KfW? Dlaczego znaleźli się za pierwszym bankiem???

Jak już wspomniałem, oferty przedłużenia nie otrzymają od KfW, ale od banku, którego używali do złożenia wniosku o kredyt KfW w tamtym czasie!!

Ale dziwi mnie, że Ing.DiBa nagle chce zagrać w zastępowaniu kredytu KfW na trzecim miejscu? Przecież są tam wierzyciele z pierwszeństwem (pierwszy bank i Commerzbank)????

Napisany przez adalbert64
Cześć wszystkim,
niedawno przedłużyliśmy nasze finansowanie domu. Stopa procentowa przyznana przez KfW nadal jest niższa niż ta oferowana przez finansujący bank hipoteczny. Czy nie ma sensu, że kredyt KfW oferuje lepszą stopę procentową?

Napisany przez ADMCI4
Cześć,

osobiście zawsze przedłużałbym pożyczki KFW,

KfW Bankengruppe | Najczęstsze pytania

ponieważ prywatne banki w dzisiejszych czasach nie wydają mi się już do końca uczciwe.

Pozdrowienia

Napisany przez NaTwoim13
Cześć IrmscherFinanz,

Nie chcę siać paniki, mam swoje własne zdanie na ten temat. Chciałbym jednak zauważyć, że KfW jest instytucją państwową, jak ktoś ocenia ryzyko z tym związanym, pozostawiam to do indywidualnej oceny.

Dlaczego właściwie prywatne banki? Czy tylko prywatne banki wchodzą w grę? Ale nawet jeśli tak, co stoi temu na przeszkodzie?

Napisany przez ADMCI4
Cześć panie Buhmann,

proszę mówić do mnie po prostu pan Irmscher.

Co do Twojego pytania: Byłoby to dla mnie nowe, ale chętnie się czegoś nowego dowiem, że KfW (Kreditanstalt für Wiederaufbau) ma oddział inwestycyjny, który spekuluje środkami ludzi - w przeciwieństwie do banków komercyjnych.

Oczywiście istnieją także oszczędnościowe banki, banki spółdzielcze i genossenschaftsbanken.

Pozdrowienia

Napisany przez NaTwoim13
Cześć, Panie Irmscherze,

oczywiście KfW spełnia zupełnie inną funkcję, ale jeśli podnoszą palca w kierunku ryzyka w bankach prywatnych - co z wielu powodów jest całkowicie zbędne - to chciałbym, żeby uwzględnili Państwo, że KfW jest bankiem rozwoju państwa!

Mimo wszystko, dla mnie KfW jest częścią każdego planu finansowania, przynajmniej należy ją wziąć pod uwagę i obecnie również z niej skorzystać.

Napisany przez adalbert64
Dzień dobry, obecnie opłaty dodatkowe stanowią znaczący udział w miesięcznych kosztach zarówno przy posiadaniu własnego domu, jak i wynajmowaniu mieszkania. Aby uzyskać najlepszy stosunek jakości do ceny i trochę zaoszczędzić pieniędzy, znalazłam to miejsce. Na stronie stromanbietertest24.de udało mi się znaleźć najlepszego dla siebie dostawcę prądu poprzez porównanie ofert.

Napisany przez ADMCI4
Cześć, Panie Buhmann,

Ja uważam za pozytywne, że bank rozwoju jak KfW, którego jedynym celem jest umożliwienie ludziom realizacji projektów przy użyciu korzystnych środków finansowych, jest w większości w rękach państwa, czyli w naszych rękach. W końcu jest to bank, który wyraźnie nie gra w rosyjską ruletkę na międzynarodowym rynku finansowym.

Grupa Bankowa KfW | Zadanie

Pozdrowienia

Napisany przez NaTwoim13
Cześć Panie Irmscher,

jestem całkowicie zgodny co do KfW, także zgadzam się z dyskusją na temat ryzyka związanego z KfW - w końcu moje zastrzeżenie dotyczyło tego, że banki musiałyby najpierw zbankrutować, podczas gdy państwo już jest bankrutem - chciałem tylko zwrócić uwagę, że nie uważam banków, w tym banków prywatnych, za niebezpieczne, ponieważ są to przecież transakcje pasywne (kredyty), a nie aktywne (inwestycje).

Napisany przez ADMCI4
Cześć, Panie Buhmann,

moim zdaniem przekręcasz fakty, ponieważ...

... nasze niemieckie państwo nie jest bankrutem.

... nawet w przypadku upadku niemieckiego państwa to właśnie prywatne banki złożyłyby wniosek o upadłość, ponieważ w dużym zakresie trzymają niemieckie papiery dłużne (spekulacje).

... w praktyce ma miejsce mieszanie aktywności i pasywności w przypadku prywatnych banków itp., poprzez pakietowanie finansowania budowlanego swoich klientów i sprzedaż ich międzynarodowym spekulantom.

Biorąc pod uwagę, że zgadzasz się ze mną, że KfW nie spekuluje, a jedynie zajmuje się dostarczaniem ludziom tanich pieniędzy, bank taki jak KfW byłby dla mnie, jako klienta finansowania budowlanego, znacznie bezpieczniejszy i bardziej godny zaufania.

Pozdrowienia

Jeśli dopiero zaczynasz przygodę z kryptowalutami […]

Uważasz więc, że podczas studiów dualnych zarobisz[…]

Do limitu ryczałtu nie płacisz żadnych podatków. J[…]

Dziękuję bardzo!

Odwiedź naszą stronę z aktualnościami ze świata