Capital Investment 4

Forum finansowe CI4 - Wszystko ze świata finansów i nieruchomości

Jakie ubezpieczenie samochodowe wybrać? Opinie, wskazówki, triki i rekomendacje.

Re: Czy ubezpieczenia samochodowe pokrywają szkody spowodowane noszeniem niewłaściwego ubrania?

Napisany przez ADMCI4
Brzmi zabawnie, ale faktycznie słyszałem, że istnieją ubezpieczenia samochodowe, które odmówiły wypłaty klientom w przypadku wypadku. Powodem tego miało być rzekomo to, że mieli oni nieodpowiedni strój lub niewłaściwe buty podczas wypadku. Ludzie mieli więc nie otrzymać pieniędzy z ubezpieczenia, ponieważ jeździli samochodem w klapkach i doszło do zderzenia z tyłu.
Czy klient powinien być poinformowany o takich warunkach na wypadek reguacji szkód od samego początku, jeśli takie istnieją? W mojej umowie nie ma o tym wzmianki.

Re: Czy ubezpieczenia samochodowe pokrywają szkody spowodowane noszeniem niewłaściwego ubrania?

Napisany przez eichi
Żadnych przepisów dotyczących odpowiedniego obuwia podczas jazdy samochodem nie udało mi się znaleźć.
Brzmi jak nowoczesna legenda.
Jednak taka sprawa pewnie kiedyś trafiła do sądu:
Mandat/wykroczenie za jazdę samochodem bez butów lub odpowiedniego obuwia? | Prawo drogowe

Chodziło o to, czy nieodpowiednie obuwie jest lekceważeniem przepisów ruchu drogowego. Gdyby decyzja padła na tak, ubezpieczyciele mieliby możliwość odmowy wypłaty z odszkodowania, ponieważ kierowca nie przestrzegał STVO.
Jednakże, tak się nie stało.

Napisany przez Naseweis

Brzmi to bardzo zabawnie, ale faktycznie dotarła do mnie informacja, że istnieją ubezpieczenia samochodowe, które odmawiają klientom wypłaty w przypadku wypadku. Powodem tego miało być rzekomo to, że albo mieli na sobie niewłaściwe ubranie, albo niewłaściwe buty w chwili zdarzenia.

Hmm... chyba zależy to od konkretnego przypadku.

Przykład: Kierowca nosi kaptur, w którym zapomniano o szczelinach na oczy. Więc to ślepawy przejazd.
No cóż... odpowiedź na Twoje pytanie musisz znaleźć sam.

Wydaje się, że niektórzy ludzie nie otrzymali pieniędzy od ubezpieczenia, bo jeździli samochodem w japonkach i doszło do zderzenia od tyłu.
Czy taka informacja nie powinna być przekazana klientowi od samego początku, jeśli istnieją takie wymagania dotyczące wypłaty odszkodowania? W mojej umowie nie ma o tym słowa.

....................................

Jeśli dopiero zaczynasz przygodę z kryptowalutami […]

Uważasz więc, że podczas studiów dualnych zarobisz[…]

Do limitu ryczałtu nie płacisz żadnych podatków. J[…]

Dziękuję bardzo!

Odwiedź naszą stronę z aktualnościami ze świata