Capital Investment 4

Forum finansowe CI4 - Wszystko ze świata finansów i nieruchomości

Jaką kartę kredytową warto mieć? Które konto osobiste najlepiej mi odpowiada? Czy PayPal jest naprawdę bezpieczny?

Re: Jaka jest opinia o kartach kredytowych w supermarketach?

Napisany przez ADMCI4
Ostatnio zdarzyło mi się kilka razy używać mojej karty kredytowej do zakupów i płatności w supermarkecie za rogiem. Na początku czułem się trochę dziwnie, bo myślałem, że niewielu ludzi to robi. Ale w jakiś sposób lubię korzystać z karty do tego celu, ponieważ w innym przypadku rzadko by mi się przydała. Czy pracownicy sklepu lubią, gdy klient płaci kartą kredytową zamiast kartą debetową? Czy może jest to raczej oznaka trudnej sytuacji finansowej? - Golo

Napisany przez 2Bolitho
Co jest dla Ciebie ważniejsze? Co myśli o Tobie pracownik przy kasie? Czy możliwość skorzystania z dogodnej dla Ciebie metody płatności?

Pracownikowi przy kasie raczej jest to obojętne. Przeżywa on w ciągu dnia tyle różnych sytuacji, że płatność kartą kredytową na pewno nie jest dla niego niczym nietypowym. Dla sklepu z pewnością istotne są karty debetowe, ponieważ z ich perspektywy są one tańsze pod względem kosztów.

Napisany przez 2Escorpio

1. Co jest dla ciebie ważniejsze? Co myśli o tobie pracownik przy kasie? Czy to, że możesz skorzystać z odpowiedniej dla ciebie metody płatności?

2. Pracownikowi przy kasie pewnie jest to obojętne. Przeżywa on tyle rzeczy w ciągu dnia, że płatność kartą kredytową jest z pewnością czymś zwykłym. Dla supermarketu karty debetowe są pewnie interesujące, ponieważ koszty z ich perspektywy są niższe.

1. Podzielam zdanie Bolitho, uważam, że kobieta przy kasie w ogóle nie będzie się nad tym zastanawiać, zwłaszcza że każdy prawie może otrzymać kartę debetową, a kartę kredytową można dostać tylko przy dobrej zdolności kredytowej... dlatego można odwrócić to rozważanie. Na przykład ja płacę wszędzie kartą kredytową, gdzie tylko mam taką możliwość, już tylko ze względów ubezpieczeniowych oraz systemów punktowych.

2. Już nie... Procenty przy płaceniu kartą kredytową w supermarkecie nie odpowiadają standardowi i zostały drastycznie obniżone. Sklep spożywczy nie mógłby w żaden sposób pokryć 2,4% Visa/Mastercard lub 4,5% American Express, zysk w branży spożywczej jest zdecydowanie zbyt niski, ale ogólnie rzecz biorąc (poza normalną branżą spożywczą) masz oczywiście rację.

Napisany przez adalbert64
Dlaczego wszyscy myślą negatywnie o kartach kredytowych? Oczywiście, obecnie istnieją już karty prepaid, ale plastik pozostaje plastikiem, nieprawdaż?!

Napisany przez 2Escorpio
Karty przedpłacone nie są kartami kredytowymi... istnieją karty przedpłacone Visa i Mastercard, ale nie są to karty kredytowe, ponieważ są przedpłacone.

Poza tym można je rozpoznać po tym, że nie mają wysokiej faktury ani napisu Tylko do użytku elektronicznego.

Napisany przez adalbert64
Przepraszam Escorpio,

było to po prostu potoczne wyrażenie

Jeśli dopiero zaczynasz przygodę z kryptowalutami […]

Uważasz więc, że podczas studiów dualnych zarobisz[…]

Do limitu ryczałtu nie płacisz żadnych podatków. J[…]

Dziękuję bardzo!

Odwiedź naszą stronę z aktualnościami ze świata