Capital Investment 4

Forum finansowe CI4 - Wszystko ze świata finansów i nieruchomości

Kredyty hipoteczne na budowę domu lub zakup mieszkania (nieruchomość zamieszkana przez właściciela).

Re: nieprzejrzysta papierologia

Napisany przez SAHD
Cześć razem,

niedawno kupiłem mieszkanie z moją żoną. Nasz bank i notariusz chcą otrzymać pełnomocnictwo, aby mogli dokonywać przelewów w naszym imieniu. Muszę przekazać moje ubezpieczenie na życie jako gwarant bankowi, który udziela nam kredytu. Kto będzie dokonywał wpisu do księgi wieczystej? Czy my, jako małżeństwo, automatycznie stajemy się współwłaścicielami mieszkania w równych częściach, nawet jeśli nie mam dochodu, a to ona spłaca kredyt? Na ile moje dziedzictwo, które zostało użyte do zakupu, jest chronione w przypadku rozwodu, czyli czy będę mógł je odzyskać?

Takie pytania .......

Napisany przez 2Bolitho
W przypadku pytań obejmujących wiele szczegółów i aspektów zaleca się skonsultowanie się z prawnikiem i/lub doradcą podatkowym. Na forum nie można tego rozstrzygnąć, ponieważ po prostu nie można uwzględnić wszystkich złożoności.

Napisany przez Naseweis

Cześć wszystkim,

Kupiłem mieszkanie z moją żoną. Nasz bank i notariusz chcą, żebym wykonał pełnomocnictwo, aby mogli dokonywać przelewów za nas. Moje ubezpieczenie na życie muszę podarować jako gwarant bankowi udzielającemu nam kredyt. Kto dokonuje wpisu do księgi wieczystej?

Notariusz załatwia to!

Czy ja i moja żona, jako małżeństwo, jesteśmy automatycznie współwłaścicielami mieszkania w równych częściach,

To zależy od tego, co zostało wniesione do wniosku!

jeśli nie mam dochodu, a ona spłaca kredyt.

Nie masz dochodu?

Jak moje spadki, które zostały użyte do zakupu, są chronione w przypadku rozwodu, czyli czy je odzyskam?

Nie można tu odpowiedzieć, ponieważ nie ma dodatkowych informacji o posiadanych majątkach przed ślubem.

Być może omówić to z notariuszem. On może załatwić wpis do księgi wieczystej.

Pytania, pytania ........

Cześć,

Pytania są zadawane właściwie, ale w niewłaściwym miejscu.
Należy je omówić z notariuszem, a nie na forum.

Napisany przez SAHD
nie, nie mam żadnych dochodów.

no cóż, trzeba pójść do adwokata.

Jeśli dopiero zaczynasz przygodę z kryptowalutami […]

Uważasz więc, że podczas studiów dualnych zarobisz[…]

Do limitu ryczałtu nie płacisz żadnych podatków. J[…]

Dziękuję bardzo!

Odwiedź naszą stronę z aktualnościami ze świata