Capital Investment 4

Forum finansowe CI4 - Wszystko ze świata finansów i nieruchomości

Znasz się na inwestycjach? Wymieniaj się wiedzą z innymi użytkownikami forum.

Re: Analiza wykresów, oprogramowanie giełdowe, co o tym sądzisz?

Napisany przez Fran22
Cześć,

mnie interesuje, co osobiście myślicie o analizie wykresów lub czy to tylko strata czasu, ponieważ i tak zawsze jest nieprzewidywalne, czy jest to narzędzie pomocne do oceny przyszłych trendów?

Jeśli tak:

Czy istnieje narzędzie, które pomaga mi (jako początkującemu) w następujący sposób: Wpisuję fundusz inwestycyjny lub akcję, analizuje wykresy z ostatnich 3/12/36 miesięcy i daje krótkie podsumowanie (czyli automatyczne rozpoznawanie wzorców) w formie graficznej lub tekstowej (przełamanie linii 200-dniowej, jakieś inne zauważalne wzorce, oscylatory, ... co jeszcze istnieje).

Czy istnieje dobre oprogramowanie giełdowe, czy też ogólnie mówiąc, to strata pieniędzy/czasu, która tak naprawdę nic nie wnosi i tylko sprawia, że człowiek jest bardziej zdenerwowany?

W tej chwili robię to w ten sposób, że regularnie aktualizuję kursy w moim arkuszu kalkulacyjnym Gnumeric i potem sprawdzam, jak blisko kurs zbliżył się do mojego ustalonego stop loss lub że go dostosowuję.

Napisany przez 2Bolitho
Wzorce można rozpoznać za pomocą odpowiedniego oprogramowania. Interpretacja pozostaje w gestii tradera. Oprogramowanie może rozpoznać tylko matematycznie dokładne formacje, ale występują one bardzo rzadko w czystej postaci. Oko znacznie lepiej rozpoznaje wydarzenia na rynku.

Napisany przez Fran22

Materiały mogą być rozpoznane za pomocą odpowiedniego oprogramowania. Interpretacja pozostaje przy traderze. Oprogramowanie może rozpoznać tylko matematycznie dokładne formacje, ale występują one bardzo rzadko w czystej postaci.

To skłania mnie do zastanowienia się, na ile zwiększyć tolerancję oprogramowania, aby nadal uważać wzorzec za wzorzec.

Cytat Bolitho

Oko dostrzega działania na rynku dużo lepiej.

Zgoda. Więc wnioskuję, że analiza wykresów ma niewiele wartości. W sumie też tak myślę, ponieważ przewidywanie przyszłych zdarzeń na podstawie przeszłości lub teraźniejszości w modelu chaosu giełdy nie jest takie łatwe, w przeciwnym razie byłoby wielu zwycięzców. Jeśli jednak w pewnym momencie wielu ludzi zaczęłoby działać w ten sam sposób (na podstawie prognoz), to właśnie ten sposób postępowania zmieniłby kurs jeszcze bardziej (tak mi się wydaje).

Napisany przez EuroPaule
Cześć,

analiza wykresów ma zasadniczo ten sam problem co większość pomysłów: próbuje opisać często irracjonalne wydarzenia na rynkach kapitałowych za pomocą logiki i racjonalności.
To jest tak, jak zgadywanie kolorów w telewizji czarno-białej.
Dlatego modele interpretacyjne zawsze mają pewne prawdopodobieństwo trafienia lub błędu. Dlatego może ona stanowić tylko część procesu podejmowania decyzji, ale nigdy jedyny kryterium.
Moje wrażenie (którego nie mogę udowodnić statystycznie) jest takie, że im prostsza zasada, tym większe jest prawdopodobieństwo trafienia. Więc reguła przełamania linii X-dniowej wydaje się być bardziej niezawodna niż formacja Head-and-Shoulders z podwójnym dnem i negatywnym momentum obrotowym ...... .

Istnieją różne fundusze, które stosują podejście śledzenia trendu. Tam pracują profesjonaliści i można dobrze zauważyć mocne i słabe strony tych podejść.

Pozdrowienia, Paule

Napisany przez Fran22

[...]
Dlatego może być tylko jednym z punktów decyzyjnych, ale nigdy nie jedynym kryterium.
Moje wrażenie (którego nie mogę udowodnić statystycznie) jest takie, że prawdopodobieństwo trafienia jest większe, im prostszy jest mechanizm. Więc reguła przebicia linii X-dniowej wydaje mi się bardziej niezawodna niż formacja głowy i ramion z podwójnym dnem i negatywnym zamachem na zwrot.

Pozdrowienia, Paule

Dziękuję za odpowiedź

To, co rozumiem z przebicia linii X-dniowej, ... Nie rozumiem dlaczego przebicie linii dziennego ruchu przeciętnego (GD) linii (gdzie dodatkowo można wziąć pod uwagę różne okresy 38, 200 i inne), ma oznaczać coś szczególnego. Czy jest na to jakieś wytłumaczenie, czy po prostu stwierdzono empirycznie, że to (na przykład 60 lub 80% prawdopodobieństwa na podstawie danych historycznych) można wywnioskować? Być może mógłbym to jeszcze znaleźć w internecie.

Napisany przez EuroPaule
Cześć,
dość prostą strategią mówi:
Jeśli na przykład linia 200-dniowa zostanie przebita z góry na dół, sprzedaj. Jeśli zostanie przebita z dołu na górę, kup.

Patrząc na wykresy, zobaczysz, że ta strategia była częściej skuteczna niż nie.
Im mniejsza jest liczba dni, tym częściej pojawiają się sygnały, a co za tym idzie także więcej błędów. Ale także więcej szans.... .

Pozdrawiam, Paule

Jeśli dopiero zaczynasz przygodę z kryptowalutami […]

Uważasz więc, że podczas studiów dualnych zarobisz[…]

Do limitu ryczałtu nie płacisz żadnych podatków. J[…]

Dziękuję bardzo!

Odwiedź naszą stronę z aktualnościami ze świata