Capital Investment 4

Forum finansowe CI4 - Wszystko ze świata finansów i nieruchomości

Masz wiedzę na temat rynków? Jak wpływają one na giełdę? Jakie są przyszłe trendy gospodarcze? Na tym forum możesz wymieniać się poglądami z innymi użytkownikami.

Re: Burckhardt Compression WHEN BCHN)

Napisany przez 2cybercrash
Nowy na giełdzie jest wart omówienia na forum. Dziś przedstawił solidne wyniki za pierwsze półrocze, nieco powyżej oczekiwań z korzystnymi prognozami. Wycena jeszcze nie uciekła. Kurs jednak od debiutu na giełdzie zanotował imponujący wzrost. Dziś przyjazny na poziomie 146 CHF. Czekamy na okresy spadków (styczeń?) Nowością jest planowane wypłacanie dywidendy w wysokości 25% zysku. Przy zysku netto około 30 mln CHF, przy 3,4 mln akcji o wartości 7,5 CHF każda, oznacza to około 2 CHF na akcję lub około 1,4% zysku.

Napisany przez Simona
Możesz mieć rację co do stycznia. Bardzo znany i lubiany biuletyn giełdowy od dłuższego czasu miał go na liście. Z datą 27.11.06 pisze: Burckhardt został sprzedany z zyskiem około 40% po stop loss. Czy możliwe jest, że po euforii spowodowanej wynikami półrocznymi mogą wystąpić pewne zyski? PS: Jak tam ceny stali? - Mam na myśli aktualnie Schmolza i Bickenbach. Pozdrowienia, Simona

Napisany przez Simona
Dziś obserwowałem atak słabości Burckhardta. Dzienny szczyt wyniósł 183,50, a dotychczasowe minimum 175,70. Teraz znów wszyscy zaatakowali; wydaje mi się, że do końca roku może być jeszcze sporo możliwości, włącznie z powszechną kosmetyką kursów na koniec roku. Pozdrowienia, Simona

Napisany przez Simona
Po miłym rozwinięciu się kursu w górę, zauważam teraz małą słabość na Burckhardcie. Dotychczasowy szczyt dzienny 194.- / minimum 189.10 Pozdrowienia, Simona

Napisany przez Simona
Burckhardt dziś rano zorganizował prawdziwy pokaz ognia kursowego, prawie trochę niesamowite. W każdym razie uciekłem przy 221,50. Nadal obserwuję sytuację; jeśli rzeczywiście dojdzie do słabości, być może już pod koniec tygodnia (?), można by spróbować znowu coś kupić. Możliwe, że wtedy kurs nie będzie już rosnąć tak szybko.- Pozdrowienia, Simona

Chciałem powiedzieć, świetnie zauważone i skomentowane interesujące do tradowania trendy. Również pod koniec roku warto zauważyć ciekawe momenty słabości. Śledziłem to, ale trzymam się z daleka, wycena rośnie stopniowo.

Napisany przez beat
Właśnie zacząłem czytać Burckhardta. Albo nastąpi odbicie, albo pozostanie na tym samym poziomie. Europejczycy zaczynają wykazywać opór wobec gazociągów. Wtedy można by skorzystać z tankowców i pomp do skroplonego gazu od Burckhardta. Długoterminowe zaangażowanie wydaje się zatem sensowne.

To również jest widoczne na naszej platformie, że tylko niewielu prawdziwych traderów odważa się rzucić w takie dni wędkę. Widać ryby pływające wokół i można wybrać sobie ofiarę oraz okazać jej litość. Trzeba tylko uważać, aby nie stać się zbyt zarozumiałym. Ponieważ ryba może musieć zostać dobrze wysuszona i przechowywana, aby zapas żywności starczył?

Napisany przez Simona
Ostatnie 188,10 Dziś po południu zrobiłam szybkie zakupy. W końcu to ma być dobry rok biznesowy. I nie zapomnij o tym, co już zostało sprawdzone. Aktualnie tytuł ma trochę zaległości. https://www.burckhardtcompression.com/ Pozdrowienia, Simona

Napisany przez Simona
:lol: Znowu stoją dwaj bardzo sprytni przy kursie 188.- z ich 2138 tytułami, które chcą pozbyć się od godziny 10:22. No, no, i to tak tuż przed końcem roku obrotowego (marzec). Pozdrowienia, Simona

Napisany przez Simona
Ostatnio 199.50 Burckhardt mógł zakończyć swoją działalność z jasnym skokiem kursu w tym popołudniu - a ja swój trade (199.40). Dane roczne zobaczymy 5 czerwca 2007 roku. Ten interesujący i godny uwagi tytuł nadal jest przeze mnie obserwowany. W razie lekkiego osłabienia (kwietniowe kaprysy) wracam do gry. Jeśli nie, mimo wszystko - wkrótce znowu. Pozdrowienia, Simona

Chciałem już powiedzieć, doskonała wskazówka, tak handlują profesjonaliści, komplement. Nawet jestem gotowy znosić globalne obciążenie za takie posty.

Napisany przez beat
Transakcja zawarta przy 220,- z 27% netto. To był wohl mój ostatni sprzedany zakup szans z dwóch miesięcy temu, gdy znów połowa świata chciała wyskoczyć przez okno. Zamierzałem już wtedy z refleksu ruskiego, ponieważ mogło to być bardzo przydatne dla przemysłu naftowego i gazowego. Skoro teraz Sulzer idzie w tę stronę, to chyba nie przyprowadzi z powrotem byłej spółki. Ale nigdy nie wiesz. W przyszłości wrócę ponownie. Ocena wydaje mi się - o ile można to ocenić na podstawie skromnych danych liczbowych - dość rozsądna, a przyszłość bardziej niż obiecująca. Jednak kurs ma swoje zamieszanie.

Napisany przez Simona
Czy uciekłeś/uciekłaś zbyt daleko w różowo malowany przyszłości? Niesamowite, brak wiadomości, dług 230 zł. Przyjdę w maju. Pozdrowienia, Simona

Dziś zostało zrealizowanych ponad 240 transakcji, nie odważyłbym się przewidzieć. Celem zakupu byłoby około 170/180. Czy to nie jest trochę zbyt duża fantazja w branży pomp olejowych? Niestety brakuje mi bazy danych F&W do wycen?

Napisany przez Simona
:roll: Całkiem niesamowite. Jeśli teraz ktoś będzie polować na niego... Zobaczymy, jak będzie wyglądało w środę. :wink: Pozdrowienia, Simona

Napisany przez beat
cybercrash pisze: Dzisiaj zostało sprzedanych ponad 240, prognoza byłaby trudna. Celem zakupu byłby poziom 170/180. Czy to nie jest trochę zbyt optymistyczne w branży pomp do oleju? Niestety brakuje mi bazy danych F&W do oceny?
Ponieważ firma nie jest jeszcze zbyt długo notowana na giełdzie, istniejące i oczekiwane liczby oczywiście jeszcze nie dostarczają tak solidnego fundamentu wyceny. Liczby mogą być już zgodne z kursowym poziomem. Być może rzeczywiście jest w tym trochę rosyjskiej fantazji, o czym już kiedyś wspominałem. W każdym razie mam ją na liście spadków po 210.- przed datą publikacji wyników 05.06. Do tego czasu może jeszcze wiele się wydarzyć...

Napisany przez Simona
Jajahh, Ostatnie 255.- (?) Oglądanie też sprawia przyjemność. Pozdrowienia, Simona

Napisany przez beat
Musisz to rozważyć z punktu widzenia społecznego. Zrobiliśmy nasze zyski i przekazaliśmy paczkę następnemu, który również powinien coś zarobić. Czy inni zawsze powinni znosić straty? Gdyby tak było, wkrótce nikt nie chciałby odebrać nam paczek.

Napisany przez Simona
:lol: Masz absolutną rację. Trzeba także pamiętać o innych. Teraz poczekam, aż kurs spadnie do 300 złotych, a potem trochę zakupię Ruusen. Pozdrowienia, Simona

Napisany przez Simona
Przypomnienie: Dane dotyczące Burckhardt Compression Holding Ltd.: BMK 2006/07 zobaczymy 5 czerwca 2007 Ostatnia wartość: 257.50 (Dziś rano złapałam jeszcze kawałeczek). Pozdrowienia, Simona

Napisany przez Simona
Obserwowane: Atak słabości, Obciążenie 245.- Pozdrowienia, Simona

Napisany przez Simona
Dzisiaj robimy zakupy tak, jakby jutro nie było już żadnych: Ostatnie 250.- Najwyższa dzisiaj 255.- / Najniższa 250.- Pozdrowienia, Simona

Napisany przez svx_biker
Simona pisze: Dzisiaj robią zakupy jakby jutro nie było:
No cóż, nie widzę żadnych nadmiernych wolumenów na wykresie dziennej. Niemniej jednak, pasy Bollingera się zwężają i konsolidacja może wkrótce zakończyć się wybiciem.

Napisany przez Simona
Prawdopodobnie będziemy mieli dobre wyniki we wtorek. Ostatnia cena: 259.50 Pozdrowienia, Simona

Napisany przez Simona
Właśnie zauważone Do informacji: 01-06-2007 13:43 ROZMOWA RYNKOWA/1. czerwca 2007: UBS, ABB, Burckhardt Nazwa Ostatnia Zmiana BURCKHARDT N 260,00 10,50 (4,21%) ABB LTD N 26,65 0,45 (1,72%) UBS N 80,05 0,15 (0,19%) Na szwajcarskim rynku mówi się dzisiaj o następujących akcjach (zmiany kursu o godzinie 13:20): UBS (80,05 CHF, +0,2%): Zacięta walka o poziom 80 CHF Zgodnie z wypowiedziami handlowców od wczesnego piątku w akcjach UBS AG toczy się zacięta walka o uznawany za psychologicznie istotny poziom 80 CHF. Krótko po otwarciu sesji akcje tego dużego banku mogły wzrosnąć do dziennej wysokości 80,45 CHF. Następnie niedźwiedzie zdołały obniżyć cenę akcji z powrotem do 79,50 CHF. Krótko po południu wydaje się, że nabywcy zaczynają ponownie przejmować kontrolę. Walka, według handlowców, towarzyszą jej duże aktywności handlowe  zarówno w samych akcjach, jak i w instrumentach pochodnych. Przebicie waloru UBS powyżej poziomu 80 CHF potwierdzone byłoby według ekspertów przy kursach powyżej 80,90 CHF i zapewne inne zakupy dołączyłyby na większą skalę. ABB (26,70 CHF, +1,9%): W łaskach zagranicznych inwestorów momentum Także w piątek akcje ABB Ltd znajdują się mocno w rękach inwestorów mom... Disclaimer: Market talk jest ekskluzywnie tworzony dla AWP przez www.swissmarketpulse.ch. Zawarte w nim informacje i opinie zostały zebrane w profesjonalnym handlu. Są to wyłącznie plotki rynkowe i spekulacje przekazywane drogą ustną. Ani AWP, ani Swiss Market Pulse AG nie ponoszą odpowiedzialności ani nie gwarantują kompletności ani poprawności podanych informacji. Kroki prawne są wykluczone. Wyrażone opinie nie stanowią oferty kupna ani sprzedarzy. Zawartość nie może być powielana lub publikowana bez zgody AWP i jest przeznaczona głównie do użytku własnego. cf Pozdrowienia, Simona

Napisany przez svx_biker
Podoba mi się również sytuacja z punktu widzenia analizy technicznej. Kurs właśnie wybił się z formacji flagi byka.

Napisany przez Simona
Numery roczne 2006/07: 05-06-2007 06:58 Burckhardt Compression/2006/07: Zysk netto 40,1 mln CHF - Dywidenda 3,00 CHF Nazwa Ostatnia Zmiana BURCKHARDT N 272.50 - (-%) Winterthur (AWP) - Firma Burckhardt Compression Holding Ltd zwiększyła w roku obrotowym 2006/07 (zakończonym 31.03.) przychody o 27% do 266,7 (poprz. rok 210,4) mln CHF, a zamówienia o 26% do 408,2 (323,5) mln CHF. EBIT wzrósł o 88% do 55,6 (29,6) mln CHF, przy jednoczesnym poprawieniu marży EBIT z 14,1% do 20,8%. Zysk netto wzrósł o 82% do 40,1 (22,1) mln CHF, jak podała firma we wtorek. Planowane jest wypłacenie dywidendy w wysokości 3 CHF. W związku z tym Burckhardt Compression spełniła oczekiwania analityków w każdym wymiarze, w porównaniu ze średnią konsensu AWP. Producent kompresorów tłokowych oczekuje w roku obrotowym 2007/08 kolejnego wzrostu przychodów o 25-30% dzięki wysokiemu portfelowi zamówień i zwiększonym zdolnościom produkcyjnym oraz kolejnego wzrostu zysku. Spodziewane jest także dalsze zwiększenie zamówień. Do zarządu ma być dołączony Urs Leinhäuser, CFO Rieter. gab/jb Pozdrowienia, Simona

Dziękuję za uważne relacje i dobre posty z wskazówkami. Wszystko dokładnie przeczytałem, jedynie nieco wygórowana ocena i pchanie kursu przez finansowy filc zmusiły mnie do ostrożności. Tytuł pozostaje na liście do przemyślenia. Cel 300 jest przekazywany dalej, a co potem?

Napisany przez Simona
Nie wiem jeszcze, co dalej. Ale dziś rano podjąłem szybką decyzję i zdałem sobie sprawę. Przy niewielkiej słabości znowu jestem z powrotem.

Pozdrowienia,
Simona

Napisany przez svx_biker
cybercrash pisze: ... coś o ocenie i manipulacji przez świat finansowy zmusiło mnie do ostrożności.
Oczywiście patrzę na to bardziej z perspektywy analizy technicznej. W związku z kursem regularnie podnoszę stop loss na około 15% poniżej ostatniego szczytu. W ten sposób staram się utrzymać się w grze, jednocześnie będąc zabezpieczonym.

Napisany przez ADMCI4
Natrafiłem dzisiaj przypadkowo na ten temat FAZ Akcje Burckhardt Compression z wiatrem w żagle Kompleks kompresorów w Korei 05 czerwca 2007 Debiut na giełdzie szwajcarskiego przedsiębiorstwa inżynierii mechanicznej Burckhardt Compression w czerwcu ubiegłego roku to jedna sama sukcesu. Trend akcji do tej pory tylko wzrastał. Od emisyjnej ceny 85 franków, papier wzrósł od tego czasu aż o 221 procent do ostatnich 272,50 franków. Dalsze wzrosty kursu wydają się być prawdopodobne. Nie wynikają one tylko z trwającego pozytywnego klimatu giełdowego, ale przede wszystkim z fundamentalnego rozwoju przedsiębiorstwa. Bowiem korzysta ono z boomu w sektorze surowców i energii, który w ciągu ostatnich lat napędził inwestycje w odpowiednią infrastrukturę. Obroty i zyski do tej pory rosły Na tej podstawie przedsiębiorstwo w ciągu ostatnich lat nie tylko zdołało zwiększyć obroty, ale przede wszystkim wyraźnie zwiększyć zyski. Co pokazały kolejny raz dane za zakończony w marcu roku obrotowego 2006. Producent kompresorów zdołał zwiększyć obroty w stosunku do poprzedniego okresu o 27 procent, osiągając 266,7 miliona franków. Jak informuje przedsiębiorstwo, do tego przyczynił się zarówno wzrost sprzedaży nowych maszyn o 32 procent, jak i obszar serwisu, który zanotował wzrost o 18 procent. Zysk brutto wzrósł o 50 procent do 99,2 miliona franków w porównaniu z rokiem poprzednim, podczas gdy zysk netto wzrósł o 82 procent do 40,2 miliona franków, czyli do 11,80 franków na akcję. Rentowność netto obrotów wynosiła jedenaście procent, podczas gdy wskaźnik kapitału własnego wzrósł z 37 do 40 procent. Takie wyniki można śmiało pokazać. Kompresor w Omanie Również dalsze perspektywy na krótką metę nie wyglądają źle. Ponieważ zamówienia wzrosły w ubiegłym roku obrotowym o 26 procent, osiągając 408,2 miliona franków, co zmusza przedsiębiorstwo do rozbudowy zdolności produkcyjnych. Burckhardt Compression przewiduje zatem na rok obrotowy 2007/08 kolejny wzrost obrotów o 25 do 30 procent dzięki wysokiemu portfelowi zamówień i zwiększonym zdolnościom produkcyjnym. Perspektywy na przyszłość stają się nieco bardziej powściągliwe Jednak średnioterminowa perspektywa otrzymuje lekki cios. Ponieważ nie spodziewa się dalszego wzrostu zamówień, ze względu na mniejszą ilość dużych projektów inwestycyjnych ze strony klientów, poinformowało przedsiębiorstwo. Na tej podstawie należy zastanowić się, jak długo będzie trwał trend wzrostowy akcji. Przecież z wskaźnikami cena/zysk wynoszącymi 23 i 19,3 na podstawie przewidywań zysku i prognoz zysku, nie są one zbyt atrakcyjne. Hiperkompresor od Burckhardt Compression Papier może oczekiwać dalszych zysków cenowych tylko wtedy, gdy inwestycje będą kontynuowane. Z kolei zależy to od tego, czy światowa koniunktura, pomimo słabości wzrostu w Stanach Zjednoczonych, nadal rozwija się tak solidnie jak dotychczas. Ogólnie rzecz biorąc, wydaje się rozsądne wprowadzić strategie zabezpieczające. Burckhardt Compression określa się jako jedno z największych na świecie przedsiębiorstw produkujących kompresory tłokowe. Według własnych informacji, firma jest jedynym dostawcą kompletnego zakresu kompresorów liniowych, gazowych procesów i hiperkompresorów. Kompresory te są wytwarzane w ich własnych zakładach w Winterthur, w Szwajcarii oraz w Punie, w Indiach. Do klientów firmy należą międzynarodowe koncerny z branż rafineryjnej, petrochemicznej, chemicznej, rozbijania powietrza, a także transportu i magazynowania gazu. Te firmy wykorzystują kompresory do zwiększania ciśnienia, zmniejszania objętości oraz do chłodzenia lub skraplania gazów takich jak węglowodory i gazy przemysłowe. Opinia wyrażona w tym artykule jest opinią autora, a nie redakcji F.A.Z. Tekst: @cri Materiał zdjęciowy: Burckhardt Compression, FAZ.NET

Dziękuję seven za wysokiej jakości materiał medialny. F&W już nie dostarcza mi danych z przewodnika po akcjach, dlatego prawie nie mogę już dokonywać ocen, jeśli wskaźniki nie zostaną wydzielone:Aktualny zysk na akcję to 11,8 CHF, co daje aktualne wskaźnik C/Z wynoszący 23,7 przy cenie 280 CHF. Według prognoz wskaźnik C/Z na 2007 rok szacuje się na 16/17.Nie jest to takie złe, chociaż nieco z górnej półki, i nie powinno być obniżek ani efektów recesji!

Napisany przez beat
Z potwierdzonymi podstawami liczbowymi znowu podejmuję zaangażowanie. Krótko- i średnioterminowo. W razie spadków będę jeszcze zbierać więcej. W porównaniu do akcji hossowych jest tu pewien rabat. Dla 07 roku moje obliczenia dają wskaźnik KGV na poziomie 17,5 oraz wskaźnik PEG na obscenicznie niskich poziomach. W ciągu najbliższych lat nowe instalacje będą przenikać do obszarów usług o wyższej marży... Oczywiście, można też jeszcze oczekiwać jakichś kroków wstecz, jeśli takie się pojawią...

Napisany przez Simona
Również dziękuję seven za pomocne informacje. Tak więc jestem z powrotem od samego rana. Przyszłość jest zapewniona na najbliższe lata. To naprawdę uspokaja, a jeśli pojawi się jakieś gorsze wydarzenie, po prostu dokupujemy. Pozdrowienia, Simona

Napisany przez Simona
Albo wypuść go szybko za 280.- i jak najszybciej go sprowadź z powrotem. Porcja była zbyt duża dla manipulacji kursami; przynajmniej coś przyniosła. Wejdź jutro na chwilę. Pozdrowienia, Simona. Dodam: Planowany był inny scenariusz...

Pierwszy raz złowiłem paczkę w głębokości 268,5 CHF, prawdopodobnie cena trochę wygórowana? Ale to już wystarczy, muszę oszczędzać amunicję, aby była sucha, czy może jeszcze dobrze by było coś dodać? Tak, aby wędkę można było ponownie użyć?

Napisany przez Simona
Poczekaj tutaj jeszcze, teoretycznie mogło by tu jeszcze coś przeterminować się 14.6. (?) Pozdrowienia, Simona

Napisany przez beat
Ponownie osiągnięto 260,25. Czy jeszcze trochę za wcześnie? Wygląda na to, że ktoś stracił zapał. No cóż, był przecież tani.

Napisany przez Simona
Nie, nieźle. Ale czekam tutaj jeszcze chwilę. Pozdrowienia, Simona

Czekanie jest często dobre, działanie czasami lepsze. W każdym razie podczas weekendu możliwa jest około 1,5% netto marża na jednym z blisko wymienialnych, jeśli jest taka potrzeba. Czy rynki pozostaną zmienne? Brak trendu, tylko potrząsanie i wstrząsanie.

Napisany przez Simona
Chociaż przegapiłam, również zareagowałabym! Pozdrowienia, Simona

Napisany przez Simona
Burckhardt trzyma się zadziwiająco dobrze. Dziś ostatni 275.-. Oczywiście nadal obserwuję, chociaż teraz nie jestem obecny ( :P przez zbyt długi czekanie w niewłaściwym miejscu o niewłaściwej porze). Pozdrowienia, Simona

Napisany przez Simona
Na obserwację: Burckhardt biegnie i biegnie... Ostatnia 298.- Niewielka dywidenda kusi, a Walne Zgromadzenie odbędzie się tutaj 7 lipca. Pozdrowienia, Simona

Napisany przez svx_biker
Simona pisze: Kontynuuj obserwację, choć obecnie mnie tam nie ma.
Cytat z Simony Na wycieczce obserwacyjnej: Jak długo chcesz jeszcze patrzeć? Czas na działanie - BCHN wyłamał się z byczego sztandaru na początku czerwca -> zobacz tutaj

Napisany przez Simona
Dziękuję, ale nie zawsze trzeba mieć wszystko, co się obserwuje. Ważne jest wiedzieć, że można, jeśli się chce. A może jednak w końcu zechcę, zobaczymy. Pozdrowienia, Simona

Napisany przez beat
Przy 290,75 coś jeszcze włożone do skarbonki na długoterminowe oszczędności.

Napisany przez Simona
:lol: To teraz znowu jesteśmy na tym samym kursie, także jestem tutaj od dzisiaj rano. Powodzenia. Pozdrowienia, Simona

Napisany przez Simona
Oglądam właśnie fazę osłabienia. Brak wiadomości, brak połączeń od lipca. Niedługo będzie gotowy do ponownego skontaktowania? Ostatnia cena 284,75

Napisany przez beat
No cóż, znowu można było łowić aż do 273.- Zdaje się, że moment trochę osłabł. Nie widzę jednak powodów do prawdziwej słabości. Wycena również jest w porządku. Po prostu trochę potrwa, zanim dotrą wyniki listopadowe. Wyłożyłem teraz sieć, chociaż właściwie nie chcę dokładać. Ale jeśli już przyjdzie, to i to wezmę. Przynajmniej nie będę musiał się schylać i obciążać pleców.

Jeśli dopiero zaczynasz przygodę z kryptowalutami […]

Uważasz więc, że podczas studiów dualnych zarobisz[…]

Do limitu ryczałtu nie płacisz żadnych podatków. J[…]

Dziękuję bardzo!

Odwiedź naszą stronę z aktualnościami ze świata