Capital Investment 4

Forum finansowe CI4 - Wszystko ze świata finansów i nieruchomości

Kredyty hipoteczne na budowę domu lub zakup mieszkania (nieruchomość zamieszkana przez właściciela).

Re: Czy mogę zastąpić istniejącą umowę Riestera umową dotyczącą mieszkania Riestera?

Napisany przez olneit00
Cześć drodzy członkowie forum.

Szukając informacji na temat finansowania budowy i Riester, trafiłem na to forum.
Krótko o mnie i moim zamiarze:
Ja i moja dziewczyna planujemy w niedalekiej przyszłości (

Re: Czy mogę zastąpić istniejącą umowę Riestera umową dotyczącą mieszkania Riestera?

Napisany przez Naseweis
Cześć,

większość umów dotyczących renty Riester może również być wykorzystana jako umowy dotyczące Wohn-Riester do zakupu lub budowy nieruchomości.

Dlatego powinieneś najpierw zapytać swojego ubezpieczyciela,
czy istnieje taka możliwość, zanim zaczniesz myśleć o innych możliwościach.

Oczywiście jest oczywiste, że doradca bankowy zaleci wypowiedzenie istniejących umów, ponieważ chciałby zarobić trochę więcej na prowizji.

Pozdrowienia!
Norbert Uhrig

Napisany przez BerndR
Czy to jest temat, który w ogóle można ocenić z daleka, czy lepiej skonsultować się z niezależnymi ekspertami?

Zazwyczaj są to po prostu sprzedawcy; zazwyczaj nie oferują oni rzeczywistej porady.

Napisany przez olneit00
Ok, dziękuję za opinie.

Zakładając, że mógłbym przekształcić umowę Riester na umowę oszczędnościową na cele mieszkaniowe, czy byłaby ona wtedy brana pod uwagę przy finansowaniu przez każdy bank?
W moim przypadku bank promuje fakt, że istniejący kapitał w kontrakcie Riester byłby uwzględniany jako (czysty) kapitał własny.

Pozdrowienia,
olneit00

Napisany przez Naseweis
Cześć,

proszę nie mylić.

Nie jest możliwa konwersja ubezpieczenia emerytalnego Riester na umowę rastrową Wohnriester-Bausparvertrag.

Jednak większość ubezpieczeń emerytalnych Riester może być wykorzystana jako umowa Wohnriester.
Oznacza to, że można otrzymać odpowiednią wypłatę z umowy na zakup lub budowę domu.

Finansowanie tego fragmentu także jest dostarczane przez ubezpieczyciela.

Pozdrowienia!
Norbert Uhrig

Napisany przez C. Andreas

Cześć,

proszę się nie mylić.

Konwersja ubezpieczenia emerytalnego Riester na umowę oszczędnościową Wohnriester w formie budżetu mieszkaniowego nie jest możliwa.

Jednak większość ubezpieczeń emerytalnych Riester można wykorzystać jako umowę oszczędnościową Wohnriester.
Oznacza to, że otrzymuje się odpowiednią wypłatę z umowy na zakup lub budowę domu.

Finansowanie poprzez tę część również otrzymuje się od ubezpieczyciela.

Pozdrowienia!
Norbert Uhrig

Dlaczego to nie jest możliwe?

Zakłada się umowę oszczędnościową Wohn Riester i przenosi środki z ubezpieczenia emerytalnego do nowej umowy oszczędnościowej Wohn Riester. To jest możliwe.

Tylko krótka studium przypadku...

Jeśli rzeczywiście zawierasz umowy oszczędnościowe jako Wohn Riester, musisz przenieść środki z poprzedniej umowy, a nie jej anulować.

Tylko:

Twój zamiar finansowania jest planowany za około 2 lata. Wtedy w chwili x zawsze możesz pośrednio finansować umowę LBS Wohn Riester i włączyć ją do finansowania. Jednakże wtedy zostajesz kompletnie związany z bankiem oszczędnościowym. To znaczy, że nie możesz wybrać innego instytutu do całkowitego finansowania.

Dlatego zalecam wyciągnięcie środków z istniejącej umowy Riestervertrag za 2 lata, a następnie ponowne rozważenie, czy chcesz uwzględnić Wohn Riester w swoim finansowaniu.

Napisany przez olneit00

Dlaczego to nie miałoby być możliwe?

[...]

Tylko:

Twój plan finansowania przewiduje okres około 2 lat. Wówczas możesz w dowolnym momencie pośrednio sfinansować umowę mieszkaniową LBS Wohn Riestervertrag i włączyć ją do finansowania. Jednak zostaniesz wtedy całkowicie związany z bankiem oszczędnościowym (Sparkasse). Oznacza to, że nie będziesz mógł wybrać innej instytucji do pełnego finansowania.

Dlatego poleciłbym Ci wypłacenie środków z istniejącej umowy Riestervertrag po 2 latach i ponownie zastanowienie się, czy chcesz włączyć Wohn Riester do swojego finansowania.

Oznacza to, że przenosząc się do umowy Riestervertrag LBS, związałbym się z finansowaniem w instytucji finansowej, w której oferowana jest umowa?

Inny bank może/nie chce być w stanie uwzględnić istniejącą umowę Wohnriester w swoim finansowaniu?

Przepraszam za moje pytania - temat nie jest zbyt prosty dla mnie...

Napisany przez C. Andreas

To oznacza, że przechodząc na umowę Riestervertrag LBS, zobowiązałbym się do finansowania w instytucji finansowej, w której oferowany jest ten kontrakt w ramach współpracy?

Inny bank może/nie chce włączyć istniejącej umowy Wohnriester do swojego finansowania?

Przepraszam za moje pytania - temat nie jest dla mnie zbyt prosty...

tak, w przypadku Pana/Pani jest to właściwe

Kasy oszczędnościowo-budowlane mogą finansować tylko do 72% stopnia obciążenia hipotecznego.
czyli przy zakupie za 100 000 euro maksymalnie 72 000 euro.

Więcej nie jest możliwe, chyba że w tej samej instytucji. W tym przypadku jest to bank oszczędnościowo-budowlany/LBS.

Napisany przez Naseweis

Otwiera się konto mieszkaniowe Riester i przekazuje zgromadzone środki z ubezpieczenia emerytalnego na nowe konto mieszkaniowe Riester. .

Cześć Andreas,

Oczywiście, to również działa, ale nie jest to przekształcenie,
a nowa umowa.
W każdym razie ponownie opłaca się prowizja dla pośrednika.

Pozdrowienia!
Norbert Uhrig

Napisany przez obelix

Oczywiście, to również działa, ale nie jest to konwersja, a nowe zakończenie.

tak, w przypadku zmiany dostawcy istniejące środki emerytalne są przenoszone do nowego dostawcy, na przykład dostawcy WohnRiester. Dotyczy to odstępującego, który zazwyczaj pobiera za to opłatę (ok. 100 - 150 euro), a oczywiście nowy dostawca również pobiera opłaty.

Czy te opłaty razem będą wyższe, niż gdyby umowa pozostała u dotychczasowego dostawcy, jest do sprawdzenia.

Cytat od Naseweis

W każdym razie ponownie zostanie pobrana nowa prowizja dla pośrednika.

Klienta nie obchodzi prowizja, decydujące są opłaty. To oczywiste, że te dwie pozycje są ze sobą powiązane.

Lekko OT:
Uważam tylko, że jest to nieodpowiednie, jak często się tutaj robi, by od razu stawiać prowizje w centrum uwagi. Pośrednik wykonał odpowiednią usługę, za którą chce być zapłacony. Tak jak każdy pracownik.

Ogólnie rzecz biorąc, wielu dostawców Geld-Riester sprzeciwia się wykorzystaniu tej umowy w finansowaniu nieruchomości. Przede wszystkim nie chcą oni brać na siebie obciążenia związanego z prowadzeniem konta wspierającego mieszkania.

Również ogólnie:
Jeśli chcę uzyskać emeryturę miesięczną w późniejszym życiu, korzystam z umowy o rentę/Geldriester.

Jeśli chcę nabyć własną, z własną użytkowaniem nieruchomość, korzystam z umowy WohnRiester.

Jeśli dopiero zaczynasz przygodę z kryptowalutami […]

Uważasz więc, że podczas studiów dualnych zarobisz[…]

Do limitu ryczałtu nie płacisz żadnych podatków. J[…]

Dziękuję bardzo!

Odwiedź naszą stronę z aktualnościami ze świata