Capital Investment 4

Forum finansowe CI4 - Wszystko ze świata finansów i nieruchomości

Pytania dotyczące wszystkich innych tematów związanych z finansami.

Re: Kupno papierów wartościowych

Napisany przez Jenny1192
Hej ludzie!
Ponieważ mam tylko 19 lat, nie mam pojęcia o papierach wartościowych.
Jestem teraz w dziwnej sytuacji...
Dzisiaj przypadkowo dostałem w ręce wyciągi z konta teściów i byłem zszokowany.
Oboje mają 65 lat i pochodzą z południa. Oboje zarabiają całkiem nieźle jak na osoby z prostej pracy i mają zawsze od 6 do 12 tysięcy euro plus na koncie. Mają wiele ubezpieczeń w Allianz i Nürnberger, które są regularnie anulowane i wypłacane, ale potem znowu nowe są podpisywane. Coroczne składki na te wszystkie ubezpieczenia wynoszą około 6000 euro rocznie!!! Teraz zauważyłem, że mój teściu (który odpowiada za większość spraw finansowych) miał wpłatę w wysokości 15000 euro z zastosowaniem sprzedaży papierów wartościowych. Dwa dni później pobrano 20000 euro z zastosowaniem zakupu papierów wartościowych. Jak wspomniałem, anulowali swoje ubezpieczenia na życie, ale nie widzę nowych umów. Ostatnio nie mieli też większych wydatków - czyli dzieci nie potrzebowały nic, nic nie trzeba było robić w domu itd. Dlaczego więc wypłacają około 3000 euro miesięcznie?? Naprawdę martwię się i boję, że ci dwaj wpakowali się w coś, czego w końcu nie musieli zrobić. Czy możecie mi pomóc??
Pozdrowienia!!

Napisany przez BerndR
Początek historii jest już bardzo dziwny. Sprzedawca oczywiście zarabia od każdej nowej sprzedaży nowe prowizje; w przypadku rezygnacji z ubezpieczeń na życie i emerytalnych klient zazwyczaj otrzymuje również niskie wartości wykupu.

Napisany przez Jenny1192
Zauważyłem, że jedna polisa na życie miała zgromadzone 10000, ale wypłacono tylko 6000.

Napisany przez BerndR
Problem w tym jest, że pośrednik otrzymuje swoją prowizję za cały okres trwania umowy na początku; niezależnie od tego, czy umowa zostanie dotrzymana. Dodatkowo na początku nałożone są także pewne koszty ubezpieczenia.

Przykład:
Czas trwania umowy 30 lat, roczne składki 2.000 euro
Oznacza to łącznie 60.000 euro. Na to pośrednik otrzymuje około 4-5%, czyli około 2.500 euro prowizji na początku, niezależnie od tego, czy umowa zostanie dotrzymana.

To samo dotyczy niektórych kosztów ubezpieczenia, które są naliczane na początku.

Klient zaczyna więc od dużego minusa i dopiero po kilku latach dochodzi do strefy zysku.

Klienci, którzy wcześniej zerwali swoje ubezpieczenie, z reguły są całkowicie zaniepokojeni, ponieważ wcześniej nie ostrzegł ich nikt.

Dlatego również nie rozumiem, dlaczego tutaj zawierane są kolejne produkty.

Dla pośrednika są to właściwie najpopularniejsze produkty z powyższych powodów: otrzymuje on prowizję na początku w całości, a klient zostaje z bardzo ryzykowną, niefleksyjną i wątpliwą umową.

Jest jeszcze więcej nieścisłości:
- rentowności są błędnie przedstawione, ponieważ nie odnoszą się one do wpłaconej sumy
- istnieją niejasne warunki umowne, które mogą być interpretowane przez ubezpieczyciela w przyszłości w różny sposób
- z powodu kryzysu bankowego i gospodarczego grożą w przyszłości znaczne straty, a nawet całkowita utrata

Napisany przez holzofen80
Robiłam dobre doświadczenia z witryną aktien-trading-cfd.de.
Zamówiłam tam darmową próbkę czytaną i później ściągnęłam eBook.
Sposób, w jaki wszystko jest opisane i jak dokładnie wszystko jest pokazane, jest naprawdę świetny.
Nie miałam pojęcia wcześniej, ale było to naprawdę proste i dobrze wyjaśnione.
Od 4 tygodni mam konto online i w tym czasie z inwestycją 200€ zdobyłem już 143 zysk.
Więc uważam to za dobre, bo przecież bogaci się z dnia na dzień nie staje. Ale mówimy już o ponad połowie zysku od inwestycji.
To tylko mój wskazówka :)
Pozdrowienia

Jeśli dopiero zaczynasz przygodę z kryptowalutami […]

Uważasz więc, że podczas studiów dualnych zarobisz[…]

Do limitu ryczałtu nie płacisz żadnych podatków. J[…]

Dziękuję bardzo!

Odwiedź naszą stronę z aktualnościami ze świata