Capital Investment 4

Forum finansowe CI4 - Wszystko ze świata finansów i nieruchomości

Kto ma dobre doświadczenia z dostawcami kredytów? Kto działa rzetelnie i jest godny polecenia? Na rynku krąży wielu lichwiarzy.

Re: kredyt dla studentów/uczniów.

Napisany przez Perle
Hej !!!
Mam pytanie dotyczące kredytów dla studentów/uczniów korzystających z Bafög!
Krótka informacja o mnie: Mam 21 lat (kobieta), otrzymuję Bafög i mieszkam samotnie, oddzielona od rodziców (nie mogę liczyć na ich pomoc). Niestety okazało się, że byłam bardzo nieostrożna i nie potrafiłam kontrolować moich finansów, co doprowadziło do zadłużeń (wezwań, rachunków itp.). Starałam się spłacać wszystko małymi ratami, ale na koniec nic nie pozostało. Płacę wszystko sama, dlatego czasami mam kłopoty. Zastanawiałam się i doszłam do wniosku, że wezmę mały kredyt, aby spłacić długi i spłacać go w ratach miesięcznych. Z ustaloną stałą miesięczną ratą, która będzie pobierana ode mnie, dzięki czemu będę mieć kontrolę nad moimi finansami, co zostanie mi do dyspozycji i co nie. Te wszystkie wezwania itp. to prawdziwe kłopoty! Wciąż się w nie wpada, boję się, że to źle się skończy.
W zimę zeszłego roku złożyłam wnioski w instytucjach kredytowych, ale niestety zawsze wymagano zaświadczenia o dochodach pochodzącego od pracodawcy... Ponieważ oczywiście takiego nie mam, bo dostaję Bafög, nie miałam szans na kredyt... a długi rosną! Trochę poszperałam w internecie, czy istnieją kredyty dla studentów/uczniów, okazało się, że takie istnieją! Byłabym bardzo wdzięczna, gdybyście mogli mi wskazać, gdzie mogę dostać taki kredyt! Kwota nie jest zbyt duża! To naprawdę bardzo ważne! Mam nadzieję, że możecie mi pomóc !!!

Z góry dziękuję !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

Napisany przez fritzblitz
Jak sam mówisz - kredyt w banku zazwyczaj jest dostępny dopiero z zaświadczeniem o dochodach.
Sam przecież już szukałeś informacji o kredycie studenckim w Internecie..?

Nie wiem, która bank bezpośrednio udziela kredytu studenckiego - ale dlaczego by nie spróbować poszukać informacji w sieci?
Co stoi temu na przeszkodzie?

Napisany przez Naseweis
Cześć Perło,

zawsze zadaję sobie pytanie przy tego typu tekstach.

Jako studentka powinnaś zastanowić się, gdzie możesz znaleźć pracę, która pozwoli Ci zarobić.

Myślisz ile studentek pracuje jako kelnerki w restauracjach, roznoszą gazety albo wykonuje inne prace?

Lenistwo jest niedopuszczalne, gdy ma się długi do spłacenia.

Pozdrawiam!

Napisany przez 2Escorpio
Na pewno istnieje wiele kredytów studenckich, wystarczy je wyszukać w Google i wybrać znaną bankowość... oczywiście należy również zwrócić uwagę na oprocentowanie i koszty.

W przypadku kredytów studenckich zazwyczaj za spłatę odpowiadają poszczególne landy lub bank KfW, co oznacza, że można je otrzymać wraz z dotacją Bafög.

Napisany przez Christiane1978
Uważam również, że masz możliwość uzyskania kredytu studenckiego przez internet. Bądź czujny i koniecznie porównaj warunki, gdy dostaniesz kilka ofert.

Napisany przez dirkwuest3
Nie ruszaj tego. Moja babcia to już mówiła, nie żyj na kredyt. Nie słuchałem - to było około 20 lat temu - i strasznie za to zapłaciłem. Dosłownie. Nadal spłacam długi...

Napisany przez Berti75
Również miałem podobne problemy... jako student możesz je zrównoważyć tylko dodatkową pracą, ale nigdy nie biorąc kredytu. Musisz zrezygnować z wielu rzeczy, jak imprezy czy wyjazdy na wakacje z przyjaciółmi. Ci, którzy w młodym wieku zadłużają się na konsumpcję, zazwyczaj mają z tym problemy przez całe życie....

Napisany przez 2Escorpio

Miałem podobne problemy... jako student możesz to zrównoważyć tylko dodatkową pracą, nigdy nie biorąc kredytu. Musisz zrezygnować z wielu rzeczy, jakim imprezy czy wakacje z przyjaciółmi. Ten, kto w młodym wieku zaciąga taki kredyt konsumencki, zazwyczaj przez całe życie boryka się z problemami....

Ten poradnik jest bardzo dobry dla większości przypadków, ale są kierunki studiów lub studenci, którzy uczęszczają na dwa kierunki jednocześnie i nie mają ani minuty na pracę dodatkową. To też mit, że studenci leżą na laurach... aby zrobić dobrą końcówkę, trzeba poświęcić bardzo dużo czasu na naukę.

Cytat użytkownika dirkwuest3

Trzymaj się z dala. Moja babcia zawsze mówiła, żeby nie żyć na kredyt. Nie posłuchałam - to było około 20 lat temu - i bardzo za to zapłaciłam. Dosłownie. Nadal spłacam...

Ale jest też inne powiedzenie... Inwestycja zawsze poprzedza zarobek... wszystko zależy od sytuacji i przypadku. Co to jest kredyt w wysokości 25 000 euro, jeśli tak dobrze ukończysz studia, że znajdziesz pracę z rocznym wynagrodzeniem początkowym w wysokości 70 000 euro? Trzeba także trochę szczęścia i/lub znajomości.

Napisany przez eichi
Praca i czas studiów w dziedzinach takich jak informatyka, matematyka, fizyka są trudne do pogodzenia. To wpływa negatywnie na sumę do zwrotu z Bafögu. Praca obok studiów jest możliwa w dobrych warunkach (brak innych obowiązków rodzinnych). Ale mówienie o tym, żeby trochę ograniczyć imprezy i zamiast tego pracować, nie jest realistyczne w tych wymienionych dziedzinach. Powiedzmy raczej: spowolnić studia i dorabiać obok.

Napisany przez Christiane1978
To, moim zdaniem, istnieją kredyty dedykowane specjalnie dla studentów - mówimy tutaj o kredytach studenckich. Jednak nie jestem pewien, jakie są warunki przyznawania tych kredytów, ponieważ jak zostało wcześniej wspomniane, niewielu uczniów lub studentów ma dochody. Być może dla banku ważne są również oszczędności w postaci konta oszczędnościowego, planu oszczędzania na budowę mieszkania czy ubezpieczenia na życie, aby ostatecznie zgodzić się na udzielenie kredytu.

Napisany przez Jakob M.
W każdym przypadku powinienem trzymać się z dala od tego... w końcu to niemal amerykańskie warunki, skończyłeś studia, masz szansę zarabiać własne pieniądze po raz pierwszy w życiu i musisz od razu oddać wszystko bankowi...

Napisany przez Birgit K.
Ja, ja bym tego nie zrobił/a, wcześniej miałem/miałam okazję obserwować przyjaciółkę, która była w podobnej sytuacji. Chociaż nie dostała kredytu, to i tak wszystko było bardzo stresujące... W międzyczasie pracowała dorywczo i zarabiała niezłe pieniądze. Mogę tylko polecić.

Pozdrowienia, Birgit

Napisany przez dieterg89
Cześć,

oczywiście, że jako uczeń, student możesz również otrzymać kredyt. Na stronie https://vmaz.me/kredit-fuer-studenten-tipps-und-tricks/ znajdziesz świetną listę najlepszych dostawców kredytów na czas studiów.

Napisany przez xlarge
BAföG w gruncie rzeczy jest już w połowie kredytem ...
dlaczego student nie mógłby pracować wieczorami lub w weekendy?
(Oczywiście nie można przekroczyć limitów dochodowych przyznawanych w ramach BAföG)

Napisany przez guest
Ponieważ pan Gramsin próbuje zarobić pieniądze na trzyletnim zapytaniu, poprzez pośrednictwo w udzielaniu kredytów za pośrednictwem swojej platformy.

Napisany przez MartinSchulten
hm.. gdy wspominam moje studia: Dzięki KFW!

Jeśli dopiero zaczynasz przygodę z kryptowalutami […]

Uważasz więc, że podczas studiów dualnych zarobisz[…]

Do limitu ryczałtu nie płacisz żadnych podatków. J[…]

Dziękuję bardzo!

Odwiedź naszą stronę z aktualnościami ze świata