Capital Investment 4

Forum finansowe CI4 - Wszystko ze świata finansów i nieruchomości

Aktualne tematy do rozmów towarzyskich. Bez reklam.

Re: Świadectwo stażu

Napisany przez Thaddel
Cześć,

Czy wystarczy, jeśli w podaniu napiszę, że odbyłem praktyki w banku, czy trzeba załączyć świadectwo z praktyk?

Napisany przez 2Bolitho
Świadectwo zawsze jest lepsze

Napisany przez Daggy
Jeśli świadectwo jest dobre, koniecznie dołącz je do dokumentów aplikacyjnych! Jeśli jednak było złe i jesteś pewien, że jest negatywne, możesz je pominięć i wspomnieć jedynie o praktyce. Świadectwo służy jedynie jako referencja.

Napisany przez Joe
Zgadzam się z twoim zdaniem Thaddel, że świadectwo stażu musi zawsze być dołączone, ponieważ w przeciwnym razie każdy mógłby po prostu powiedzieć, że odbył staż w tym czy innym miejscu. Jeśli nie ma świadectwa, można od razu pominąć informację o stażu. Jeśli staż był naprawdę zły, ja bym go w ogóle nie wspominał.
Pozdrawiam Joe

Napisany przez 2Bolitho
Ponieważ świadectwo stażu zawodowego powinno być przyszłościowo ukierunkowane i pozytywne, można je śmiało dołączyć...

Napisany przez Christiane1978
jeśli już wspomniałeś, że odbyłeś tam praktyki, to również dołączę świadectwo. Jest ono jednocześnie potwierdzeniem... można wiele opowiadać. I może pracodawca pomyśleć, że z powodu braku dokumentów lub potwierdzeń celowo ukrywane są złe oceny lub świadectwa. Jeśli ocena nie jest zbyt dobra, to nie wspomniałbym od samego początku, że odbyłem praktyki tutaj czy tam. Jednak w przypadku świadectw szkolnych trudno jest tego uniknąć.

Napisany przez morales
Musisz koniecznie dołączyć świadectwo praktyk. Jeśli go nie dołączysz, mogą się pojawić pytania u twojego przyszłego pracodawcy. Świadectwo praktyk zawsze będzie pozytywnie odebrane. Dlatego nie powinno być problemu, aby je dołączyć.

Napisany przez Thaddel
Warto wspomnieć, czy należy wymienić wszystkie praktyki, czy tylko te naprawdę istotne dla wykonywanego zawodu?

Napisany przez 2Escorpio

Nawiasem mówiąc, czy powinno się wymieniać wszystkie praktyki, czy tylko te naprawdę istotne dla zawodu?

Ja bym wymienił wszystkie...

1. Ze względu na kompletność oraz
2. Zawsze dobrze jest być różnorodnym.

Napisany przez Thaddel
Czy kilka staży nie mogłoby także oznaczać pewnego niezdecydowania ??

Napisany przez Klaus.Gold
Należy używać wyłącznie sensownych praktyk. Albo pokazują one umiejętności związane z pracą, albo dają rekruterowi wgląd w doświadczenie kandydata.

Napisany przez PaulaLin
Och, nie widziałbym tego w ten sposób. Jeśli nie masz świadectwa (i tak mi się wydaje), po prostu je pomijasz i grasz, tak samo, jeśli miałoby być złe. W końcu przekonujesz swoją obecnością i dobrze jest przygotować się do popytu!

Napisany przez Thaddel
hehe, nie nie, chciałem tylko sprawdzić, jaki powinien być mniej więcej zakres aplikacji. Na szczęście złe oceny lub zapomnienie nie są powodem...

Napisany przez cashcay
Więc wszystko jasne... brzmiało trochę jak niezbyt udane podanie o pracę...

Napisany przez Rolf
Cześć, wymieniłbym wszystkie praktyki, które odbyłeś. Pokazuje to jedynie, że dużo się rozejrzałeś, a moim zdaniem nie świadczy o braku determinacji! Jednak takie jednotygodniowe praktyki szkolne raczej bym pominął

Napisany przez andy1
W swoim CV warto wspomnieć o praktykach oraz dołączyć świadectwa. Proszę jednak nie uwzględniać każdej krótkiej dwutygodniowej praktyki uczniowskiej, jeśli nie ma nic wspólnego z późniejszym wyborem zawodowym!

Napisany przez Birgit K.
Zawsze jestem zwolennikiem uwzględniania tego, wygląda to zorganizowanie i szczerze!
Jeśli udało Ci się już zdobyć praktyki w banku, nie sądzę, żebyś je źle zakończył

Napisany przez AnsgarDE
Jeśli świadectwo jest dobre, zdecydowanie weź je ze sobą i przedstaw odpowiednio. Jednakże, moim zdaniem, zbyt wiele praktyk może sprawić, że druga strona uzna nas za niezdecydowaną osobę...

Napisany przez Gruenling
Koniecznie załącz świadectwa. Osoby zajmujące się rekrutacją wiedzą już, jak z trzech tygodni trekkingu po Irlandii zrobić praktykę językową... Ważne jest również, aby daty praktyk harmonijnie wpisywały się w resztę życiorysu.

Napisany przez Rue-Rue
Można również napisać własne świadectwo i przedłożyć je szefowi stażu do podpisania. Jest to w pełni legalne i zazwyczaj bardzo ułatwia pracę szefowi, ponieważ nie musi on sam go sporządzać. Ponadto zdumiewająco wielu pracodawców nie wie, jak powinno być sformułowane dobre świadectwo. Właśnie w tym momencie z własnoręcznie napisanym świadectwem można być pewnym siebie. Miałam na przykład taką sytuację, że odbyłam czterotygodniowe minipraktyki. Kierownik działu był tak nudny i senny, że dopiero po trzecim upomnieniu w końcu przesłał mi świadectwo - było napisane na szybko, bardzo krótkie i w ogóle mało treściwe. Innymi słowy: było praktycznie bezwartościowe. Później, będąc w fazie poszukiwania pracy, pewien pracownik podczas szkolenia z dokumentów do pracy zobaczył ten dokument i powiedział do mnie: To nic nie jest warte. Lepiej było, gdybyś napisała to samodzielnie i przedstawiła dostawcy praktyk.

Napisany przez frau_bauer

Nawiasem mówiąc, czy powinno się wymieniać wszystkie praktyki, czy tylko te naprawdę istotne dla zawodu?

Jeśli naprawdę odbyłeś wiele krótkich praktyk, moim zdaniem wystarczy dołączyć świadectwa relevantne dla zawodu. Pozostałe należy jednak wspomnieć w CV, dla pełności informacji.

Napisany przez klaus.prius
Jeśli odbyłeś staż w banku, to powinieneś też otrzymać od nich zaświadczenie, prawda?
Ja na twoim miejscu zawsze dołączyłbym wszelkie możliwe dokumenty. Jeśli zaświadczenie jest dobre, to przecież tylko przemawia na twoją korzyść. Ponadto, masz coś namacalnego.
Każdy może wiele twierdzić, ale od czasu do czasu warto to udowodnić.

Napisany przez Henning_T
hey hey!

Z mojego własnego stażu w dziale kadr wiem, że aplikacje, do których nie dołączony jest ani jeden świadectwo stażu (chociaż są one wspomniane), bardzo szybko trafiają na stos odrzuceń.

Dlatego: Zdecydowanie dołączaj!
Co do reszty, zależy od sytuacji; na przykład myślę, że uczeń, który jeszcze nie wiele zdążył zrobić, może śmiało wymienić staże z innych dziedzin i dołączyć odpowiednie świadectwa, po prostu po to, by pokazać, że jest gotowy do działania, zainteresowany i zmotywowany. Ponadto pokazuje to pewną elastyczność, że potrafi spojrzeć na sprawy z różnych perspektyw.

Nawet bardzo prosty dodatkowy zakres obowiązków (takie jak praca magazyniera czy pakowacza), którego kiedyś się podejmowało, MOŻE być pozytywne, w końcu pokazuje to dyscyplinę i chęć do pracy.

Pozdrowienia

Napisany przez Marika2010

Na pewno warto wymienić praktyki. W liście motywacyjnym warto także opisać, czego się tam nauczyłeś i dlaczego zdobyta wiedza mogłaby być przydatna w nowej pracy!

Jeśli dopiero zaczynasz przygodę z kryptowalutami […]

Uważasz więc, że podczas studiów dualnych zarobisz[…]

Do limitu ryczałtu nie płacisz żadnych podatków. J[…]

Dziękuję bardzo!

Odwiedź naszą stronę z aktualnościami ze świata