Capital Investment 4

Forum finansowe CI4 - Wszystko ze świata finansów i nieruchomości

Pytania dotyczące ustawowego i prywatnego ubezpieczenia zdrowotnego oraz reformy systemu opieki zdrowotnej.

Re: Zbyt niskie zasiłek chorobowy

Napisany przez abtman
Witajcie na forum,

jestem nowym użytkownikiem tego forum i chcę teraz podziękować za pomoc.

Mam następujący problem:

Przez cały czas od 1986 roku pracowałem jako pracownik prywatnie ubezpieczony w tej samej firmie. Wtedy wykupiłem ubezpieczenie dziennikowe w wysokości 70 DM / dzień, które zostało zwiększone do 100 DM w 1990 roku, czyli 51,13 €. W 2005 roku musiałem wrócić do zakładu ubezpieczeń społecznych po zmianie pracy. Ze względu na niższe zarobki zmniejszyłem ubezpieczenie dziennikowe do 15 € / dzień. Dla pozostałych 36 € wykupiono - podobnie jak dla ubezpieczenia prywatnego - uposażenie. Od 01.02.2012 r. znowu jestem prywatnie ubezpieczony w tej samej firmie, z ubezpieczeniem dziennym w wysokości 51 €.

Teraz zauważyłem, że w przypadku choroby po zakończeniu wypłaty wynagrodzenia przez pracodawcę muszę nie tylko zabezpieczyć swoje wynagrodzenie netto, ale także opłacić pełne składki na ubezpieczenie zdrowotne oraz emerytalne. To może zabrzmieć głupio, ale naprawdę nie wiedziałem. A mój agent ubezpieczeniowy nie wydaje się być specjalistą. W rezultacie w razie poważnych problemów jestem kompletnie niedoubezpieczony, ponieważ po odjęciu wymienionych składek zostaje tylko 500 €, co nie wystarczy na koszty utrzymania, czynsz itp. W związku z tym próbowałem zwiększyć ubezpieczenie do 80 € / dzień, ale zostało to odrzucone przez ubezpieczalnię z następującym komentarzem: Koszty wynikające z istniejących problemów zdrowotnych nie mogą być zrekompensowane poprzez dodatkową składkę. Również jednoznaczne wyłączenie świadczenia nie jest możliwe. Pozostajesz więc ubezpieczony jak dotychczas.

Nie mam udokumentowanych żadnych chorób. W 2010/2011 r. brałem leki na nadciśnienie i podwyższone wartości cholesterolu, które teraz zostały odstawione, ponieważ wszystkie wyniki wróciły do normy. W zeszłym roku byłem u ortopedy z powodu bólu pleców, leczenie było również skuteczne.

Moje pytania: czy nie ma możliwości zwiększenia ubezpieczenia dziennego, mimo że nie było ono dostosowywane przez ponad 20 lat? Czy zawsze było tak, że jako prywatnie ubezpieczony trzeba płacić pełne składki na ubezpieczenie zdrowotne i emerytalne (oczywiście jeśli nie chce się ponosić strat w późniejszej emeryturze)? Prawdopodobnie przez cały czas byłem niedostatecznie ubezpieczony.

Przepraszam, że mój post jest nieco długi, ale chciałem jak najdokładniej opisać sytuację. Z góry dziękuję za wszelkie wskazówki.

Pozdrowienia

Re: Zbyt niskie zasiłek chorobowy

Napisany przez Naseweis

Witajcie kochani,

jestem nowy na forum i chciałbym teraz podziękować za pomoc.

Mam następujący problem:
Od 1986 roku pracuję jako pracownik w tej samej firmie i mam prywatne ubezpieczenie. Wówczas wykupiłem ubezpieczenie dziennikowe w wysokości 70 marek niemieckich / dzień, które zostało zwiększone do 100 marek niemieckich, czyli 51,13 euro w 1990 roku. W 2005 roku, po zmianie pracy, musiałem wrócić do ubezpieczenia publicznego. Z powodu niższego dochodu zmniejszyłem ubezpieczenie dziennikowe do 15 euro / dzień. Dla pozostałych 36 euro wykupiono zabezpieczenie przyszłych świadczeń, podobnie jak dla ubezpieczenia prywatnego. Od 01.02.2012 roku ponownie jestem prywatnie ubezpieczony w tej samej firmie, z ubezpieczeniem dziennikowym w wysokości 51 euro.

Witam,

Możesz ubezpieczyć się prywatnie tylko wtedy, gdy Twój dochód przekracza limit ubezpieczenia zdrowotnego.
= miesięczny dochód netto + połowa składki zdrowotnej : 30 = minimalna kwota dziennego zasiłku około 100 euro

Teraz zauważyłem, że w przypadku choroby po zakończeniu świadczenia zasiłku chorobowego przez pracodawcę muszę nie tylko zabezpieczyć swój dochód netto, ale także pokryć pełne składki ubezpieczenia zdrowotnego i rentowe. To może zabrzmieć głupio, ale naprawdę nie wiedziałem o tym. A mój agent ubezpieczeniowy też nie wydaje się być specjalistą z zakresu ubezpieczeń zdrowotnych.

Wygląda na to, że nie jest zbyt dobrze zaznajomiony z ubezpieczeniami zdrowotnymi.

W razie poważnego wypadku jestem więc kompletnie niedoubezpieczony, ponieważ po odliczeniu wyżej wymienionych składek pozostaje mi zaledwie 500 euro, co nie wystarcza na koszty utrzymania, wynajem mieszkania, itp. W związku z tym próbowałem zwiększyć ubezpieczenie do 80 euro / dzień. Zostało to odrzucone przez ubezpieczyciela z następującym komunikatem: Koszty związane z istniejącymi chorobami nie mogą zostać zrekompensowane poprzez dodatkowe składki. Wykluczenie świadczeń również nie jest możliwe. Pozostajesz więc ubezpieczony jak dotychczas.

Błąd został popełniony podczas aktywacji ochrony ubezpieczeniowej.
Jeśli istniało ubezpieczenie przyszłych świadczeń lub opcja zmiany taryfy,
można dostosować umowę do minimalnej kwoty dziennej zasiłku jaka została przeze mnie obliczona powyżej.

Nie znam żadnych chorób. W 2010/2011 prowadziłem jedynie terapię na nadciśnienie tętnicze i podwyższone wartości cholesterolu, które zostały odstawione, ponieważ wszystkie wartości wróciły do normy. W zeszłym roku leczyłem się u ortopedy z powodu bólów pleców, terapia także zakończyła się sukcesem.

Tylko na podstawie tych informacji nie mogę sobie wyobrazić, że lekarze byliby w stanie stwierdzić, że jesteś całkowicie bezobjawowy i całkowicie zdrowy. Z czasem wiele wizyt u lekarza się zapomina.
Jednak w Twojej firmie ubezpieczeniowej znajdują się wszystkie dokumenty dotyczące wizyt lekarskich od złożenia pierwszej aplikacji o ubezpieczenie zdrowotne.

Moje pytanie brzmi: czy istnieje możliwość zwiększenia ubezpieczenia dziennikowego, pomimo że nie była ona dostosowywana przez ponad 20 lat? Czy zawsze tak było, że jako osoba prywatnie ubezpieczona musisz opłacać pełne składki zdrowotne i rentowe (jeśli nie chcesz ponosić strat w późniejszej emeryturze)? W takim razie przypuszczalnie byłem przez cały czas niedoubezpieczony.

Poprawne - Prawdopodobnie od samego początku byłeś źle ubezpieczony.

Skontaktowałbym się z maklerem i zwrócił mu uwagę,
że nowa stopa ubezpieczenia na wypadek choroby (na początku 2012 roku) jest zbyt niska i powinien się postarać o jej podniesienie.

Normalnie można by się tego spodziewać od swojego doradcy.

Przepraszam za nieco długi post, ale chciałem opisać sytuację tak dokładnie, jak to możliwe. Już teraz dziękuję za każdą radę.
Pozdrowienia

Pozdrowienia!

Jeśli dopiero zaczynasz przygodę z kryptowalutami […]

Uważasz więc, że podczas studiów dualnych zarobisz[…]

Do limitu ryczałtu nie płacisz żadnych podatków. J[…]

Dziękuję bardzo!

Odwiedź naszą stronę z aktualnościami ze świata