Capital Investment 4

Forum finansowe CI4 - Wszystko ze świata finansów i nieruchomości

Kredyty hipoteczne na budowę domu lub zakup mieszkania (nieruchomość zamieszkana przez właściciela).

Re: Koszty przy rezygnacji z ofert finansowania?

Napisany przez gmichele
Cześć drodzy użytkownicy forum,

Planuję sfinansować refinansowanie poprzez pośrednika kredytowego (Dr. Klein). Firma Dr. Klein przedstawiła mi teraz wiążącą ofertę finansowania. Wymagane dokumenty, oświadczenie o dochodach oraz podpisane oświadczenie akceptacyjne są wymagane, w którym prosimy o przygotowanie i przesłanie umowy kredytowej.

Mimo że mam rezerwację odnośnie oprocentowania, jestem informowany, że ostatecznie to bank decyduje o rzeczywistych warunkach i ma prawo do odmowy zatwierdzenia wniosku.

Moje pytanie teraz:
Jakie koszty mi grożą, jeśli zdecyduję się zrezygnować z tej tzw. umowy przedwstępnej z Dr. Klein AG, ponieważ nie zgadzam się z ewentualnie zmienionymi warunkami? Lub jeśli bank odrzuci wniosek o udzielenie kredytu z własnej inicjatywy?

Dodatkowe pytanie:
Jeśli dochodzi do podpisania umowy z bankiem, czy prowizja dla pośrednika kredytowego jest naprawdę opłacana tylko przez udzielającego kredyt, czyli bank, czy też na mnie nadal mogą nałożyć się dodatkowe koszty?

W każdym razie w umowie staje napisane:
Ta usługa jest bezpłatna dla kredytobiorcy.

Dziękuję z góry za wysiłek

Pozdrowienia, Michael

Napisany przez BerndR
Oczywiście, powinno się to już bezpośrednio skonsultować z Dr. Klein lub bankiem finansującym.

Nie rozumiem również, dlaczego, jeśli miała to być wiążąca oferta, warunki mają być ustalone później; albo dlaczego cała sprawa może zostać ponownie odrzucona.

Napisany przez gmichele

To oczywiście trzeba ustalić bezpośrednio z Dr. Klein lub bankiem finansującym.

Teraz nie rozumiem, jeśli to ma być wiążąca oferta,
dlaczego warunki mają być ustalone później;
albo dlaczego całość może zostać odrzucona.

Poza wnioskiem o finansowanie, firma Klein ani odpowiedni bank nie otrzymały ani nie mogły jeszcze sprawdzić standardowych dodatkowych dokumentów. Z tego punktu widzenia odrzucenie lub zmiana warunków jest już możliwa, prawda?

Napisany przez BerndR
To jest zwykle tylko zapytanie o finansowanie bez zobowiązań;
bank następnie wysyła ofertę prawnie wiążącą, którą można zaakceptować lub odrzucić.

Dopiero po zaakceptowaniu zostaje zawarty umowa.

Zazwyczaj tego rodzaju zapytanie finansowe u jednego z dużych pośredników nie wiąże się z żadnymi kosztami.

Nie mam pojęcia, skąd pomysł, że jest to prawnie wiążąca oferta.

Napisany przez NaTwoim13
Cześć gmichele,

bez zobaczenia i zbadania pełnej dokumentacji dotyczącej zastawu, bank nie podejmie żadnych zobowiązań, więc dla ciebie również nie będzie żadnych zobowiązań!

Opłaty muszą być określone w umowie pośrednictwa kredytowego, którą musi zawrzeć z tobą Dr. Klein. Warto zauważyć, czy chodzi o opłaty, honoraria czy inne koszty.

Zazwyczaj wynagrodzenie pośrednika (tutaj Dr. Klein), jeśli nie jest ustalane oddzielne honorarium, jest dokonywane przez bank. Możesz to wszystko zobaczyć, jak wspomniano powyżej, we wszystkich umowach pośrednictwa kredytowego i informacjach przedumownych dotyczących umowy pośrednictwa kredytowego zgodnie z artykułem 247 $ 13 ust. 2 EGBGB w zw. z § 655 a BGB. Ponadto zarówno pożyczkobiorca, jak i pośrednik kredytowy muszą złożyć oświadczenie w sprawie umowy pośrednictwa kredytowego!!!!!

Bez tych umów wstępnych nie chciałbym pośredniczyć w udzieleniu pożyczki, ale również jako klient ich nie żądałbym!

Jeśli dopiero zaczynasz przygodę z kryptowalutami […]

Uważasz więc, że podczas studiów dualnych zarobisz[…]

Do limitu ryczałtu nie płacisz żadnych podatków. J[…]

Dziękuję bardzo!

Odwiedź naszą stronę z aktualnościami ze świata