- wt cze 26, 2012 8:42 am
Witajcie, jestem szalenie niepewny co do mojej umowy Riester i potrzebuję kompetentnej oceny. Muszę przyznać, że przez wiele lat nie zwracałem na to uwagi (mój błąd) i teraz zaczynam się niepokoić. Od początku: W sierpniu 2002 nakłoniono mnie do zawarcia planu oszczędnościowego BHW TriSelect FT w ramach Funduszu Ubezpieczeń BHW-FörderFonds. Zawsze systematycznie wpłacałem, zgodnie z planem, i regularnie składałem wnioski o dopłatę. W pewnym momencie zarządzanie funduszem zostało powierzone Frankfurter Service KAG, a fundusz zmienił nazwę na Postbank Triselect. Dziś wyciągi (po długiej przerwie) otrzymuję już od BNY MELLON Service Kapitalanlage-Gesellschaft. Po utracie pracy ponownie przyjrzałem się tematowi i z przerażeniem stwierdziłem, że wyciągi z osiągniętych zysków z mojego oszczędności na emeryturę zaczynając od 2008 roku przeważnie wykazują ujemne saldo: 2008: -828,91 2009: +822,87 2010: -310,17 2011: -833,16 Oczywiście to mnie przeraża. Moje pytanie do ekspertów spośród Was: Co mi zalecacie? Mam 59 lat i niestety jestem bezrobotny, obecnie wpłacam 162,32€ miesięcznie. Mógłbym sobie na to pozwolić pomimo bezrobocia, ale oczywiście nie chcę trwale trwonić moich pieniędzy. Moja żona nie ma umowy Riester (ale ma zmianę wynagrodzenia, w pełnym zatrudnieniu), jeśli to ma jakieś znaczenie. Mam nadzieję, że podałem wszystkie istotne informacje. Z góry dziękuję za wszelkie wskazówki Pozdrawiam Bernd571