Capital Investment 4

Forum finansowe CI4 - Wszystko ze świata finansów i nieruchomości

Prywatne zabezpieczenie emerytalne jest konieczne, ale jak to zrobić? Renta Rürup czy Riester, a może tradycyjne ubezpieczenie na życie?

Re: Umowa emerytalna - czy tracę swoje pieniądze?

Napisany przez Bernd571
Witajcie, jestem szalenie niepewny co do mojej umowy Riester i potrzebuję kompetentnej oceny. Muszę przyznać, że przez wiele lat nie zwracałem na to uwagi (mój błąd) i teraz zaczynam się niepokoić. Od początku: W sierpniu 2002 nakłoniono mnie do zawarcia planu oszczędnościowego BHW TriSelect FT w ramach Funduszu Ubezpieczeń BHW-FörderFonds. Zawsze systematycznie wpłacałem, zgodnie z planem, i regularnie składałem wnioski o dopłatę. W pewnym momencie zarządzanie funduszem zostało powierzone Frankfurter Service KAG, a fundusz zmienił nazwę na Postbank Triselect. Dziś wyciągi (po długiej przerwie) otrzymuję już od BNY MELLON Service Kapitalanlage-Gesellschaft. Po utracie pracy ponownie przyjrzałem się tematowi i z przerażeniem stwierdziłem, że wyciągi z osiągniętych zysków z mojego oszczędności na emeryturę zaczynając od 2008 roku przeważnie wykazują ujemne saldo: 2008: -828,91 2009: +822,87 2010: -310,17 2011: -833,16 Oczywiście to mnie przeraża. Moje pytanie do ekspertów spośród Was: Co mi zalecacie? Mam 59 lat i niestety jestem bezrobotny, obecnie wpłacam 162,32€ miesięcznie. Mógłbym sobie na to pozwolić pomimo bezrobocia, ale oczywiście nie chcę trwale trwonić moich pieniędzy. Moja żona nie ma umowy Riester (ale ma zmianę wynagrodzenia, w pełnym zatrudnieniu), jeśli to ma jakieś znaczenie. Mam nadzieję, że podałem wszystkie istotne informacje. Z góry dziękuję za wszelkie wskazówki Pozdrawiam Bernd571

Napisany przez ADMCI4
Cześć Bernd571, Jednym z korzyści związanych z dofinansowaniem Riester (nie chodzi o same produkty) jest to, że wpłacone przez Ciebie składki oraz państwowe dopłaty muszą być zawsze zagwarantowane na chwilę rozpoczęcia emerytury - niezależnie od tego, jak wyglądają obecnie Twoje salda kont. Dlatego na razie nie ma powodu do paniki związanego z spaleniem kapitału. To, czy produkt, który wybrałeś, jest dla Ciebie właściwym wyborem, to inna historia, którą musisz wyjaśnić samodzielnie. Uwaga: jeśli zdecydujesz się przenieść swoje Riesterprodukt na inne Riesterprodukt, stracisz gwarancję kapitałową, ponieważ zostanie przeniesiona tylko obecna wartość, a nowy dostawca obiecuje to jako nową gwarancję. Pozdrowienia

Napisany przez BerndR
Renta Riester to dość bezsensowny produkt z perspektywy klienta.

To widać tutaj już po niskich wartościach wykupu.

Niskie wartości wykupu wynikają z tego, że prowizje i koszty są w dużej mierze ponoszone na początku.

Ponadto takie produkty są bardzo kosztowne, początkowo mamy koszty związane z polisą ubezpieczeniową; następnie koszty administracyjne zazwyczaj bardzo kosztownego funduszu.

Jeśli fundusz w fazie wypłat jest przekształcany w klasyczne ubezpieczenie emerytalne, grozi to całkowitą utratą wartości w wyniku inflacji lub deflacji.

Napisany przez Naseweis

Riester-Rente jest dość nonsensowna z perspektywy klienta.

Jak można w ogóle dojść do takiej ogólnej odpowiedzi?

Oto przykład z praktyki:

23-letni mężczyzna o miesięcznym dochodzie brutto w wysokości 2 000 €
zawiera umowę na Riester.

Składka brutto roczna 960 €
po odliczeniu 275 € ulgi/pomocy podatkowej
Wydatek własny 685 €

Płacąc składkę roczną, w wieku 67 lat otrzymuje
miesięczną rentę gwarantowaną w wysokości 171,55 €,
możliwą łączną rentę w wysokości około 520 €.

Alternatywnie -
płaci 685 € rocznie na ubezpieczenie emerytalne
wówczas otrzymałby miesięczną rentę gwarantowaną w wysokości 133,19 €, a możliwą łączną rentę w wysokości około 380 €.

Jestem ciekawy, jakie teraz będą komentarze.

Pozdrowienia!

Napisany przez tequila
Mam tu coś dla Ciebie. Twój ładny model obliczeń to prosta logika, ponieważ pomijasz fakt, że prywatna emerytura jest opodatkowana tylko w części zysków, podczas gdy emerytura Riester jest opodatkowana w całości. Gdyby to uwzględnić, obliczenia wyglądałyby inaczej. Nie wspominając o tym, że gwarantowane emerytury są poza wszelką logiką i zbliżają się do złych.

Napisany przez Naseweis
Cześć Tequila,

proszę uzupełnij mój tzw. rachunek babciny,
uwzględniając opodatkowanie w późniejszym wieku.
Ale nie zapomnij proszę o kwocie wolnej od podatku na starość.

Dzięki temu będziesz mógł dokładnie pokazać czytelnikom na forum,
gdzie zrobiłem błąd.

Pozdrowienia!

Napisany przez tequila
Cześć Entuzjasto,
nie twierdziłem, że zrobiłeś coś źle - twoje spojrzenie jest po prostu zbyt ograniczone. Sugerujesz, że w przypadku emerytury Riester wypłacane będzie więcej. Może tak być, ale niekoniecznie. Nikt nie wie, jak zmienią się ramy podatkowe w najbliższych latach. Faktem jest, że emerytury z 2. filara są opodatkowane inaczej. Przy osobistej stawce podatku wynoszącej 25%, obliczenia wyglądałyby już inaczej. Czy TO osiągnie ją w wieku emerytalnym, to inna sprawa. Ale należy zwrócić na to uwagę.

Napisany przez dirkwuest3
Riester to produkt skutecznej lobbingowej działalności przemysłu ubezpieczeniowego. Dlatego może to być opłacalne dla pośrednika oraz - być może - dla bardzo młodych pracowników i bardzo młodych rodzin ze względu na wsparcie państwowe. Dla mojego rocznika, trzymając neutralność, przeanalizowałem to i jestem dosyć dobry z matematyki. Kilka ciężko zarobionych pieniędzy wkładam w produkty oszczędnościowe w banku.

Napisany przez obelix

Wynagrodzenie dla pośrednika - zastanawiam się zawsze nad tymi stwierdzeniami. U większości dostawców stawka prowizji za produkty z Riester jest niższa niż za porównywalny produkt bez wsparcia z Riester.

Prawdą jest, że produkty Riester są bardzo kosztowne. Jednakże wynika to z ogromnych kosztów administracyjnych, jakie generuje ten produkt, a nie tyle z prowizji pośrednictwa, za które są płatne.

Nie podzielam zdania, że Riester jest bezwartościowe.

Napisany przez Naseweis

Riester to produkt udanej pracy lobbingowej przemysłu ubezpieczeniowego. Dlatego opłaca się pośrednikowi i - być może - bardzo młodym pracownikom i bardzo młodym rodzinom ze względu na państwowe wsparcie. Dla mojego rocznika, bez wartościowania, sprawdziłem to i w matematyce jestem dosyć dobry. Niektóre z moich ciężko zarobionych pieniędzy wkładam w produkty Kasy Oszczędnościowej.

Czy możesz nam również zdradzić - jakie produkty Kasy Oszczędnościowej są tak wyjątkowe i generują wysokie stopy zwrotu?

Pozdrowienia!

Napisany przez tequila
Dla mojego rocznika jest to obojętne, obliczyłem to i jestem dosyć dobry w matematyce. Co udowadniają Państwo tu imponująco: viewtopic.php?p=58501 Wkładam swoje ciężko zarobione grosze w produkty oszczędnościowe w Sparkassen. Jestem pewien, że sprawisz, iż Twój doradca z Sparkassen będzie bardzo szczęśliwym człowiekiem. Jednak z zupełnie innych powodów niż te, które przypisałeś.

Napisany przez Ravemaster84

... Jednak dzieje się tak ze względu na ogromne koszty administracji...

Koszty administracyjne = lobbing = politycy ugodzący gdzie indziej = nowe ustawy dotyczące prywatnego funduszu emerytalnego = wsparcie Riester = dotacja dla sektora ubezpieczeń

Przepraszam, to jest moje własne zdanie. Riester opłaca się tylko dla niewielkiej grupy płatników składek i/lub większej grupy pośredników/dostawców.
Nikomu do tej pory nie udało się przekonać mnie do korzystania z Riesterrenty (w jakiejkolwiek formie).

Napisany przez Holger1984
Według obecnych doniesień medialnych nie opłaca się już. Ale wszystko zależy także od produktu i dostawcy.

Napisany przez Ravemaster84
Cześć, tutaj jest mój post, którego niestety muszę wycofać. Już tęskniłem za nim...dziękuję za udostępnienie. Nic więcej nie da się powiedzieć...

Jeśli dopiero zaczynasz przygodę z kryptowalutami […]

Uważasz więc, że podczas studiów dualnych zarobisz[…]

Do limitu ryczałtu nie płacisz żadnych podatków. J[…]

Dziękuję bardzo!

Odwiedź naszą stronę z aktualnościami ze świata